Kijelentkezett felhasználó kép

MEGKÉRDEZTÉK HELYETTED: Levegő a hüvelyben

MEGKÉRDEZTÉK HELYETTED: Levegő a hüvelyben
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Útjára indítunk egy új sorozatot, mert bizonyos témák jóval többünket érintenek, mint ahányan szívesen beszélünk róluk. Az a szerencsénk, hogy mindig akad köztünk egy-két bátor hős, aki megkérdezi: már bocsánat, de ez normális? A válasz többnyire: igen, mindennek oka és megoldása is van, úgyhogy gyerünk, anyukám, induljon a Megkérdezték helyetted rovat!

Azt vettem észre, hogy időnként levegő kerül a hüvelyembe, ami kellemetlen hanghatások közepette távozik. Mit tehetek ellene, miért történik ez?

A hüvely valójában egy izmos cső, aminek két oldala szépen egymáshoz simul, és ami ugyanúgy mindenre reagál, mint a testünk többi része. Hat rá persze a terhesség, a szülés, a hormonális változások, a sport, az életmód, bizonyos mechanikus hatások, de még az érzelmek is - utóbbi kettő esetén elég, ha a szexre gondolsz. Ezek a hatások olykor külső okok miatt - mint amilyen egy aktus, egy nőgyógyászati vizsgálat vagy éppen egy szülés - eltávolítják egymástól a hüvely két oldalát, vákuum képződhet, és levegő juthat a rendszerbe. Aztán persze ki, ami elsőre elég zavarbaejtő lehet, de felnőttek vagyunk, megtanuljuk kezelni. 

Ám mi a helyzet akkor, ha csak úgy, hétköznapi működésünk során kerül némi friss fuvallat a hüvelybe? Ha torna, jóga, pilates vagy bizonyos testhelyzetek felvétele közben tapasztalod a levegő be- és kijutását, akkor nagy valószínűséggel a renyhe, meggyengült hüvelyfal és a gátizomzat a ludasak, mert nem zárnak megfelelően. Nyugi, rendszeres panasz ez a szülés utáni időkben, nem jelent nagy bajt, és gyakori is, viszont nem kell beletörődni. Rendbe lehet és rendbe is kell hozni. 

Miért?
Mert a kezdeti kellemetlenség az idők során szépen alattomosan egyre komolyabb gondokat okozhat. A hüvelyizomzat és a gátizomzat gyengülése különösen menopauza alatt és után okozhat kellemetlenségeket, az első jelek tehát olyan kedves figyelmeztetések, amikre reagálva megelőzhetjük a későbbi nagyobb bajokat.

Hogyan?
“Kitartással és türelemmel, de bizony a rendszeres gátizomtorna az, amire most szükséged lesz” - mondja Domokos Flóra. “A gát olyan izomcsoport, ami attól fejlődik a leginkább, ha rendszeresen, akár egy nap 2-3-szor is, de csak pár percig edzed (napi 1-2 x 10 perc pl.) Ha néhány hét szorgalmas gyakorlás után nem látsz semmi javulást, vagy ha bármely okból felmerül a gyanú, hogy a panaszaidhoz kismedencei szervi süllyedés is társul, akkor a leghatékonyabb módja a gyógyulásnak az egyénre szabott kismedencei fizioterápia, gyógytorna lesz.”

Hol kezdd?
Irány a 4 hetes gátizom regenerálás Domokos Flórával és Fekete Krisztinával, ami bármikor elkezdhető, és érdemes vissza-visszatérni hozzá, vagy az itt tanultakat beépíteni a mindennapokba. Ez az az edzés, amit láthatatlanul is végezhetsz.

Kérdeznél?
Ha neked is van régóta dédelgetett kérdésed, ne várj tovább, beszéljük ki! Küldd el nekünk a szerintem@gyerunkanyukam.hu címre, írd a tárgyba, hogy Megkérdezték helyetted!