Kijelentkezett felhasználó kép

Mitől működik az újévi fogadalmad?

Mitől működik az újévi fogadalmad?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Kohlné Dr. Papp Ildikó pszichológus, dietetikus praktikus, a Gyerünk, anyukám! közösségének írt tippjeivel a vágyainkból célok lehetnek, és még néhány hasznos tanácsot is ad ahhoz, hogy a hétköznapokon milyen technikákkal valósíthatjuk meg ezeket.

Te szoktál még újévi fogadalmat tenni?
Őszintén megmondva én igen. 😊

Hiszek abban, hogy mindig van lehetőségünk a változásra és a fejlődésre – függetlenül attól, hogy új év, egy újabb hétfő vagy egy szimpla szerda délután van, de az év vége mindig magában rejti a lehetőséget az összegzésre, a tanulságok levonására, ami pedig új irányt, lendületet adhat a céljainknak is. Mi tett minket igazán boldoggá ebben az évben? Mit kell már elengedni? Mitől lenne a jövőben jobb a mi vagy a szűkebb környezetünk élete?

Ami ilyenkor megfogalmazódik bennünk, az egy vágy, egy irányvonal, hogy merre szeretnénk tovább haladni. Hogyan lehet ezt egy megvalósítható céllá átalakítani? Ehhez szeretnék adni pár tippet.

Ne vágyakat, hanem célokat fogalmazz meg!

 
1. Hogyan lesz a vágyból cél?

„Jövőre egészségesebben fogok táplálkozni!” „Többet fogok sportolni!”
Sokan ehhez hasonló elnagyolt vállalásokat fogalmaznak meg, de ezek csak vágyak, nem célok. Ahhoz, hogy ezek a megfoghatatlan elképzelések megvalósulhassanak, konkretizálni, mérhetővé kell tenni őket. Például pontosan miből fogod látni a hétköznapokban, hogy már egészségesebben táplálkozol? Onnan, hogy mindennap reggelizel? Hogy a szendvics mellé eszel zöldséget? Hogy megiszol napi 1,5-2 liter vizet? Vagy pontosan mit, mennyit és mikor fogsz sportolni? Egyáltalán most mennyit sportolsz?
Mindig olyan célokat tűzz ki, amelyek teljesen konkrétak, mérhetőek és a nap vagy a hét végén ki lehet őket pipálni, hogy megtörténtek-e vagy sem.

 
2. A jövőbeni célod, hogyan illeszkedik a mostani életedbe?

A jövőbeni életed magvait a jelenben kell elültetned. Abban sajnos nem hiszek, hogy az új év első napjával megnyomhatjuk magunkon a „reset” gombot és új emberré válhatunk. Az életünk egy folyamatosan, de lassan változó, egységes egész. A tegnap nehézsége ott lesz holnap is. Naivitás azt hinni, ha eddig nem volt időd sportolni, akkor jövőre heti 5x el tudsz menni edzőterembe. Akkor mégis, hogy tudnád a sportosabb éned megvalósítani a jelenlegi körülményeid között? Ha most napi 6 kávéval tartod magad ébren, reális-e, hogy leszoksz a kávéról? Hogyan tudod mégis csökkenteni a mennyiséget vagy milyen egészségesebb alternatíváid vannak?
A cél, amit vállalsz, ne legyen drasztikus, arra kell törekedned, hogy a jövőbeni célod olyan lépésekkel valósítsd meg, amelyek beleillenek már a jelenlegi életmenetedbe is.

Az év vége jó apropó arra, hogy átgondoljuk, mit szeretnénk másként
 
3. Felejtsd el a mindent vagy semmit típusú gondolkodást!

A klienseim gyakran megfogalmazzák, hogy ők leginkább úgy képesek fogyni, hogy vagy teljes erőbedobással csinálják vagy sehogy. Vagy egyáltalán nem esznek édességet vagy ha mégis, akkor viszont sokat. Vagy rengeteget edzenek vagy még sétálni se mennek el. Ez viszont lehetetlenné teszi a tartós életmódváltást. Az egészséges életmódhoz elég, ha csak elég jól csináljuk, azt viszont kitartóan.
Az egészséges táplálkozással kapcsolatban egy tipikus mindent vagy semmit típusú gondolatmenet, hogy ha becsúszik egy nem tervezett vagy egészségtelennek gondolt étel pl. egy süti, akkor sokan azt a következtetést vonják le, hogy „Most már mindegy, a mai nap már el van rontva, akkor megeszek még pár sütit, sőt lehet este a tévézéshez rendelek egy pizzát, már úgy se számít”
Most képzeld el ez a gondolatmenetet egy teljesen más szituációban alkalmazva.
Tegyük fel reggel, mikor az autóval mész munkába figyelmetlenségből nem állsz meg egy STOP táblánál és az fut át a fejedben: „Jaj, annyira rettenetes vezető vagyok! Na most már mindegy, ma már egyik STOP táblánál sem állok meg, sőt, a piroson is átmegyek. De majd holnaptól jobban odafigyelek.”
Ugye, nem így gondolkozol? Hanem egyszerűen észreveszed a hibát és a továbbiakban jobban odafigyelsz. Akkor az evéssel, mozgással, életmódváltással kapcsolatban miért nem így teszel?

 
4. Alkalmazd a „Ha…, akkor” technikát

A mindennapokban rengeteg váratlan akadály nehezítheti azt, hogy ki tudj tartani a célod mellett, ezért jó, ha már előre készülsz alternatívákkal.
Erre szoktam javasolni, a „Ha…, akkor…” technikát. Ez teszi igazán tarthatóvá és rugalmassá a célodat. Ennek az egyszerű módszernek a lényege az, hogy gondold végig milyen akadályok lehetnek a célod megvalósítása során és mit tudsz ezekkel kezdeni.
Pl. Ha az a célod, hogy hetente háromszor fuss 1 órát, de amikor indulnál, éppen szakad kinn az eső, akkor mit csinálsz? Ilyenkor lehet az az alternatívád, hogy „Ha az időjárás miatt nem tudok futni, akkor az éppen az erre az alkalmakra lementett tornavideóimra fogok edzeni”.
Vagy, ha étterembe mentek, de szeretnéd tartani a kalória kereted, akkor vállalhatod azt, hogy „Ha étteremben eszünk, akkor csak egy főételt vagy csak egy levest és egy desszertet eszem”.
Te hány alternatívát tudsz kitalálni, hogy a célod tartható legyen? Pl. hogy oldod meg a sportot, ha a gyerkőc náthás és te vagy otthon vele? Ha 1 órát terveztél edzeni, de csak 30 perced maradt? Ha vendégségbe mentek enni vagy elutaztok egy hétre valahova, hogyan tudsz rugalmasan a célod felé haladni?

Próbáld ki ezt a technikát, amikor változtatni kell a terveiden!

 
5. Mi van akkor, ha még így sem alakul minden úgy, ahogy tervezted?

A fenti eszközökkel vélhetően egy reális, megvalósítható és rugalmas célt tűztél ki magad elé. De még ilyenkor is lehet, hogy közbejön valami. Sokan ilyenkor – főleg, ha már évek óta küzdenek a fogyással vagy az életmódváltással – önmaguk leggonoszabb zsarnokává válnak. Bántják („lusta disznó vagyok”), büntetik magukat („ha ma többet ettem, holnap koplalnomd kell”).
Amellett, hogy ez igazságtalan, a kudarc biztos receptje. Ha azt mondod magadnak, hogy lusta vagy és akaratgyenge, innen igazából már csak egy lépés, hogy arra a következtetésre juss, hogy igazából nincs is értelme próbálkozni.
Tedd meg, amit tudsz, de már az elején fogadd el, hogy a változás, a fejlődés folyamatában természetszerűleg benne van a hibázás is. Csak tanulj belőlük.

Az újévi fogadalmak nem arról szólnak, hogy tökéletesek legyünk. Csupán arról szólnak, hogy elkötelezzük magunkat valami iránt, ami fontos számunkra – valami olyasmi mellett, ami javíthatja az életünket, és ami mellett, ha most kitartunk, pár év múlva hálásak leszünk önmagunknak.