Kijelentkezett felhasználó kép

Okos TV kisokos: Hogyan tudod kirakni a tornákat a képernyőre?

Okos TV kisokos: Hogyan tudod kirakni a tornákat a képernyőre?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Hogyan tudod okos TV-n keresztül nézni a Gyerünk, anyukámos tornavideókat?

Röviden összefoglalva a legegyszerűbb megoldás az, ha a telefonodat vagy tabletedet tükrözöd a TV-re. Ehhez találsz itt részletes segítséget. Ha ennek ellenére elakadnál, írj kérlek a szerintem@gyerunkanyukam.hu címre és segítünk.

Hardware-es követelmények:

  1. A telefon és az okosTV is ugyanahhoz a wifi-hálózathoz csatlakozzon.
  2. Az okosTV támogassa a ‘képernyőtükrözés’ funkciót. Ezt interneten célszerű ellenőrizni a TV típusának leírásában az okos funkcióknál. (Ezt az LG-nél MiraCast-nak hívják Androidos készülékekhez, és AirPlay-nak iOS-en (tablet és mobile is), Samsung TV-k esetén az iOS az AirPlay, a Samsung mobilok irányába SmartView, ill. egyéb Android irányba  képernyő átküldés, vagy hasonló értelmű megfogalmazás.)
  3. A mobil eszköz támogatja a ‘képernyőtükrözést’. (iOS 12.3 vagy fölötti verziók már tudják az AirPlay-t- 2019.05. Android-os készülékeken Android5 / API 21 2014-től. A szolgáltatás neve változó: Samsung-nál smartView, egyébként képernyőÁtküldés, esetleg cast vagy screenCast.)
  4. Célszerű a gyerunkanyukam.hu weblapot a legfrissebb chrome-on futtatni (iOS és Android is)

A képernyőtükrözés funkciójának elérése telefonról (Android)

A gyorsmenüből külön gombon érhető el a képrenyőátküldés (Samsung esetén smartView, egyébként képernyőátküldés, cast, screenCast) Amennyiben a gyorsmenüben nincsen ilyen gomb, akkor a beállítások menüben célszerű megkeresni a fenti keresőbe beírva az említett kulcsszavakat. A funkció aktiválásával egy felugró ablakon látszik, ahogy a telefon elérhető eszközöket keres. Ha megtalálta a TV-nket, akkor arra klikkelve a csatlakozás kezdeményezhető, majd ugyanebből a menüből bontható is.

A képernyőtükrözés funkciójának elérése telefonról (iOS)

Ellenőrizzük a TV-nken, hogy AirPlay kombatibilis-e. Ez Samsung készülékek esetén a Menü > Beállítások > Összes beállítás > Csatlakozás > Apple AirPlay menü elérésével, LG esetén a Home > AirPlay > AirPlay and HomeKit settings menü elérésével lehetséges. Ha a menün belül aktiválni szükséges a csatlakozást, azt akkor tegyük is meg.

A telefon gyorsmenüjéből válasszuk ki a képernyőmegosztás lehetőséget, és azt követően megjelenik TV készülékünk neve a telefon menüjében. Amennyiben csatlakozási kódot is kell beadnunk, akkor azt másoljuk be a TV képernyőjéről, és a kapcsolatunk aktív lesz. Amit szintén a menüből szakíthatunk meg. 

Samsung doksi képernyőtükrözésez (Android)

Samsung doksi képernyőtükrözéshez (iOS)

Samsung doksi mindenféle kapcsolódáshoz (nagyon jó!)

LG doksi AirPlay-hez

Philips doksi (iOS) (Az AirPlay-t a gyártó nem támogatja, az Android tükrözést igen. A megoldás egy külön iOS app telepítése - a doksi tartalmaz telepítési utasítást)

Amennyiben a fentiek nem járnak eredménnyel:

  • Ellenőrizzük, hogy az okosTV csatlakozik-e a wifi-hálózathoz (újraindítás segíthet)

  • Próbáljunk másik telefonnal kapcsolódni az okosTV-hez

  • Esetleg hdmi kábeles csatlakozást válasszunk laptopról/számítógépről

  • Nagyon bátrak vagyunk, ellenőrizhetjük az okosTV-nk dokumentációjában, hogy ajánlanak-e vmilyen dedikált applikációt a képernyő tükrözésére

“Rendszerkövetelmények” az okosTV-s lejátszásra

  1. OkosTV-n keresztüli közvetlen lejátszás - A videolejátszásra használt szoftver ajánlása alapján 2021-nél korábban készített böngészők nem ajánlottak. (Amennyiben a TV-nk engedi, a beállításokon keresztül próbáljuk meg frissíteni a böngészőt. De ezt nem mindegyik TV támogatja.) 

  2. Telefon képernyőjének tükrözése - A saját tesztjeink alapján a legjobb minőség (a közvetlen okosTv-n keresztüli lejátszáson túl) AirPlay2 kompatibilis okosTV-n tudjuk elérni, iOS rendszert futtató telefonokon vagy tableteken. Android-os telefonunk nagy valószínűséggel képes a képernyő tükrözésére, a videólejátszás minősége a telefon és a TV verzióitól függően eltérő lehet. De mindkét pontban az internetelérés erőssége is fontos tényező.