Kijelentkezett felhasználó kép

Peer Krisztina klinikai szakpszichológus ajánlása

Peer Krisztina klinikai szakpszichológus ajánlása
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

"Az egész program felépítése nagyon profi. Ez számomra azt jelenti, hogy minden területért olyasvalaki felelős, aki abban professzionálisan mozog. Semmit sem bíztatok a véletlenre :)"

SZÜLÉS UTÁNI REGENERÁLÓ PROGRAM

AJÁNLÁS

 

A Gyerünk anyukám! egy közösség. Egy olyan közösség, amelynek van megtartó ereje, motivál és lehetőséget ad a szociális kapcsolódásra azoknak az anyáknak, akik lehet, hogy egész nap, vagy egész héten csak a kisbabájukhoz gügyögtek. És mindez azért lehetséges, mert ezt a közösséget a vezetés jól szervezi és menedzseli, támogatja és követi. Akkor és ott avatkozik be, amikor arra a résztvevőknek szüksége van.

Már-már lerágott csont, hogy a fizikai jólét pozitívan hat a pszichés jólétre. A külsejével elégedett anyuka magabiztosabb, a gyermekével és a családjával való kapcsolata kiegyensúlyozottabb, ami egyértelműen kihat a tágabb környezetére is.

A felnőtt közösséggel való kapcsolattartás pedig segíti az otthon töltött évek után a munkahelyre való gördülékenyebb visszatérést is.

Tudjuk, hogy a sport szerepe kiemelkedően fontos a stresszel való megküzdésben, ami a szülést követően és a kisgyermekkel otthon töltött első két-három évben fokozottan van jelen az anyák életében. Azt is tudjuk, hogy egyes pszichés megbetegedések megelőzésében és a már kialakult megbetegedés leküzdésében is kiemelkedően fontos szerepe van a mozgásnak. Ilyen példásul a post partum depresszió, mely kifejezetten a csecsemővel, kisgyermekkel otthon lévő anyukákat veszélyezteti.

Nem túlzás azt állítanom, hogy a Gyerünk anyukám! közösség egyfajta speciális önsegítő csoportként is működik: az anyák a zárt facebook csoportban a napi edzésen túl főzésről és olykor családi nehézségekről is beszélgetnek, kapcsolatok, barátságok alakulnak, a tornapárok kialakításával pedig egyértelműen megvalósul az a társas támogatás, ami ezt a korai, szenzitív időszakot megsegíti.

A mi tudatot tovább erősíti az "egy cipőben járunk" érzés, ezáltal a bajok, problémák is könnyebben előkerülhetnek. És mivel a csoportokban sokféle anyuka van sokféle végzettséggel és tapasztalattal, tudnak egymásnak abban segíteni, hogy az esetleges nehézségeken egyet közösen viduljanak, könnyebben átlendüljenek vagy akár abban, hogy professzionális segítséget kérjenek.

Peer Krisztina

gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus