Kijelentkezett felhasználó kép

A GYA étrend testközelből

A GYA étrend testközelből
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Ez az írás most azoknak szól, akik hozzám hasonlóan halogatnak. Aztán, amikor már nem halogatnak, belebonyolódnak. És miután túlságosan belebonyolódtak, abba is hagyják. :)

Amikor először nekiláttam az étrendnek, éppen végeztem a Szülés Utáni Regeneráló Programmal a harmadik babám születése után. Iszonyatosan büszke voltam magamra, lendületben voltam, mentem tovább a Formaszerviz Startra, még háziasszonynak is felkértek. Nem fogytam egy grammot sem, de éreztem, hogy nekem az étrend most még nem fog beleférni. A SZURP csoportban viszont annyian mondták, hogy a következő program mellé belevágnak, hogy én sem akartam lemaradni.

Ez volt az 1. számú hiba. Magadra hallgass, ne másra!

Szóval belevágtam. Két napig bírtam, azután szépen hagytam a fenébe az egészet. Álmos voltam, folyamatosan éhes voltam, éjjel-nappal szoptattam. Tetszett a rendszer, szimpatikusak voltak a receptek, de ez egészen egyszerűen akkor nem fért bele.

Néhány hónap múlva, már mint GYA munkatárs, újra nekiálltam. Megterveztem, bevásároltam és ezúttal tovább is jutottam, egészen pontosan két hétig sikerült tartanom grammra pontosan mindent.

Ez volt a 2. számú hiba. Ne ragaszkodj rögeszmésen ahhoz, ami le van írva!

Szó szerint erről szólt a napom. Folyamatos stresszben voltam. Már tízóraiznom kellene, de még nem is reggeliztem! Az ebédfőzéshez pedig még hozzá sem kezdtem. Még mindig folyamatosan szoptattam, cserébe már dolgoztam is, az étrend pedig púp volt a hátamon. Pedig még mindig tetszett a rendszer és szimpatikusak voltak a receptek, ráadásul két hét alatt ledobtam két kilót. De még mindig nem fért bele az életembe. A mínusz két kiló legalább abban megerősített, hogy jó lesz ez egyszer, amikor majd... többet alszom, nem szoptatok, minden gyerek intézményben lesz és a csillagok is kedvezően állnak.

Ez volt a 3. számú hiba. A csillagok soha nem állnak kedvezően!

Következett több évnyi szünet. Diétázgattam, forgattam az étrendet, így-úgy főztem is belőle, de nem csináltam belőle rendszert. Gondoltam, majd ha megfelelőek lesznek a körülmények. De arra bizony három gyerekkel hiába vártam. :)

Tornázni legalább tornáztam, így legalább nem híztam. Aztán, ahogyan ez már lenni szokott, az égiek közbeszóltak és 2020 decemberében egy szerencsétlen matracemelgetés következményeként alaposan lesérültem. Egy darabig igyekeztem nem tudomást venni a fájdalomról, azután beláttam, hogy ez így nem fog menni. Manuálterápia mellett megpróbálkoztam egy könnyebb programmal. Végül azt is abba kellett hagynom egy lábujjtörés miatt. Szegény embert az ág is húzza.

Nyár végére borzalmasan nehéznek éreztem magam. Az is voltam, súlyban ott tartottam, mint amikor 2019 januárjában belevágram a SZURP-ba. Amikor ősszel új személyi igazolványt kellett csináltatnom, sírni tudtam volna az igazolványképtől, ami a kijelzőn megjelent. Az ügyintéző kedvesen megkérdezte, szeretnék-e másik képet. Mosolyogva azt mondtam, hogy nem kell, ez tökéletes, miközben csak magamban folytattam a mondatot, hogy ez semmilyen irányból nem lesz előnyös, akármennyit próbálkozunk is.

4. próbálkozás. Mindig mondtam én, hogy a négyes a szerencseszámom! :)

Úgy kapaszkodtam bele az őszi Vega Október kihívásba, mint a fuldokló az utolsó szalmaszálba. Rengeteget segített a csapat, hogy folyamatosan bíztattuk egymást, mutogattuk a főztünket, rugdostuk a másikat előre az úton. Nagyon bejött a vegaság is, de ezt most nem szeretném ecsetelni, olvassátok el a kihívásról szóló beszámolómat ITT.

Inkább azt szeretném most elmesélni, mi mindent tanultam meg az étrend helyes használatáról.

  • Nem dől össze a világ, ha alma helyett körte kerül az uzsonnába és ha 5 grammal több joghurt szalad rá. NEM EZEN FOG MÚLNI.
  • Nem vágok le 15 grammot a zsömléből, hogy pontosan annyi kenyérfélét egyek reggelire, amennyi írva vagyon. FELESLEGES FESZKÓ.
  • FONTOS A HOZZÁÁLLÁS! Át kellett állítanom az agyamat "diéta" üzemmódról arra, hogy most az a teljesen természetes és normális, hogy egy kicsit másképp eszem. Ha a diéta a "normális" állapot, akkor már rögtön nem is hangzik olyan rosszul. Egészen más szájízzel eszem a diétás süteményt, mint a cukormentes brownie-t, az előbbinél az jár a fejemben, hogy kimaradok valamiből. Még akkor is, ha a cukormentes brownie történetesen finom. :)

  • Belefér, ha a vendégségben sütivel kínálnak, belefér egy éttermezés, FELESLEGES NEMET MONDANI és csak azért is salátát enni salátával, miközben mindenki más három fogást kér. Ez csak azt eredményezi, hogy hamarabb veszik el a lelkesedés.
  • Az igazi kihívás az, hogy egy ilyen alkalom után NE HAGYJAM VESZENDŐBE MENNI AZ EGÉSZ NAPOT, mondván, hogy most már úgyis mindegy. 
  • Elengedtem a napi öt étkezést. Képtelen vagyok ilyen rendszerességgel, ennyiszer enni, nekem ez nem kényelmes. Eszem reggelit, eszem ebédet, ebéd után desszertnek a tízórait és eszem vacsorát, vacsora után desszertnek az uzsonnát. Persze nem mindenáron, csak jó érzés tudni, hogy ha még éhes vagyok, van egy jolly joker kisétkezésem, ami még benne van a napi kalóriahatárban. Ez nyilván egy teljesen egyéni dolog és biztosan sokkal egészségesebb lenne napi ötször enni, de rájöttem, hogy AMI NEM MEGY, AZT NEM KELL ERŐLTETNI.
  • Egy hónap elég tanulópénz volt ahhoz, hogy akkor is tudjam tartani a mennyiségeket, amikor éppen nem az étrendből főzök. MEGTANULTAM, MENNYI EGY EGÉSZSÉGES ADAG.
  • KÍSÉRLETEZNI JÓ! Rájöttem, hogy nem érdemes azon görcsölni, ha az egyik főfogásból a köret ízlik a grillsajt mellé, a saláta viszont nem, a másik grillsajtos ételben szuper a saláta, de a köret nem tetszik. Legközelebb azzal a körettel és azzal a salátával fogom sütni a sajtot, ami nekem ízlik. 

  • Könnyebb volt átszokni a tej nélküli kávéra, mint a tej miatt számolgatni, sőt, rájöttem, hogy sokkal jobban is esik így. Naaaagy nagy bögre üres vizes kávékat iszom és ugyanúgy tudom élvezni, mint anno a félliteres tejeskávékat. Felismertem, hogy SEMMIRE NEM ÉRDEMES ÉLBŐL NEMET MONDANI. Ki kell próbálni, meg kell kóstolni, aztán ha valami nagyon nem az én ízlésem, keresek más megoldást.
  • A legfontosabb tapasztalatom pedig az, hogy MEG KELL TALÁLNI AZ EGYENSÚLYT! Ha túlságosan megengedő vagyok önmagammal, nagyon könnyen visszacsúszom a régi rossz szokásaimba. Ésszerű és egészséges kereteket kell kialakítanom, amelyek között maradéktalanul ki tudom élvezni a szabadságomat. 

Azt hiszem, ennyi. Nagyon tanulságos volt a számomra a kérdezz-felelek szekció Bodon Judittal a Vega Október és a Finom Február kihívásban is. Mindig azt írta, hogy hallgassunk a saját testünkre, ha valami nem ízlik, válasszunk más ételt. NE AZ ÉLETÜNKET ALAKÍTSUK AZ ÉTRENDHEZ, HANEM AZ ÉTRENDET AZ ÉLETÜNKHÖZ. Nekem ez a filozófia most bejött. 6-7 kilóval vagyok kevesebb, mint ősszel és tudom, hogy ha szigorúbb lennék magamhoz, akkor sokkal többet is fogyhattam volna. De nem zavar, mert akkor nem élvezném ennyire ezt az egészet. Van időm. :) Jókat eszem, finomakat főzök, nem dőlök a kardomba egy hamburgertől, ugyanakkor nagyon büszke vagyok magamra, ha nemet mondok valamire. 

Adjatok egy esélyt bátran az étrendnek, állítsátok fel a saját szabályaitokat, egyetek finomakat és érezzétek magatokat nagyon jól! :)