Kijelentkezett felhasználó kép

Így kösd le a gyereket nyáron

Így kösd le a gyereket nyáron
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Ez a cikk úgy kezdődött, hogy Harcsik Dóri elmesélte: ő egyáltalán nem unatkozott kislányként. Amikor tágra nyílt szemekkel bámultam rá - kérdezni sem kellett, elég volt a tekintetem -, akkor elmondta, hogy nyáron imádott mindenhová ugróiskolát rajzolni krétával. Az összes szabad felületre rajzolt kisebb-nagyobb ugróiskolát, és utána körbe ugrálta mindet. Sokszor.

Ekkor döntöttem el, hogy írok egy cikket arról, mit lehet kezdeni az unatkozó gyerekekkel. Nyáron. 10 héten át.

Unatkozni márpedig kell
Oké, hadd lépjek rá a legelején a tyúkszemedre: egy gyereknek igenis kell unatkoznia. Még akkor is, ha ez nem csak neki, hanem neked is frusztráló, mert nyilván 5 vagy 3 vagy félpercenként megy oda hozzád, hogy Anyaaaaaaaaaa mit csináljak?. Vagy Anyaaaaaaaaaaaa unatkozom!

Az elsőnél még az ember türelmesen buksit simogat, a másodiknál tippeket is ad, a harmadiknál ránéz a naptárára, hogy még meddig tart a nyári szünet. BINGÓ! Ez még csak az első hét.

Gyere vissza a startvonalhoz egy pillanatra velem. Már Vekerdy Tamás is megmondta, hogy hagyni kell a gyereket unatkozni. Nem akarok neked brit tudósokkal példálózni, de az tény, hogy annyi inger éri a gyerekeket, hogy tök nehéz az ovi-suli időszak után lejönni a beosztott percekről, a képernyő általi túlingerlés pedig végképp nem segíti azt, hogy a gyerek - legyen kicsi vagy nagy - el tudjon mélyülni valamiben, ami a kedvére van.

Én ebben nem vagyok jó
“Mármint sem abban, hogy nézzem a gyerek tétlenségét, sem abban, hogy kitaláljam, mivel foglalja el magát” - tárja szét a kezét kétgyerekes kollégám, Urbán-Váradi Szandra, és ez szerintem egy tök jó kiindulási alap.

Mármint ez a legjobb, ha tisztában vagy magaddal, hogy neked ezzel rumlid van. “Sokszor ad hoc találok ki valamit: körbenézek, és ami épp eszembe jut, azt dobom be nekik, hogy mit tudnának csinálni." - nevet Szandra, és bízik abban, hogy idén nyáron is jól tud majd improvizálni.

Nincs ötletem, irány a játszó!
A stábban többeknél ez az aduász, a totyogótól a sulis korig. Vannak köztünk, akik mániákusan játszótérre járnak a gyerekeikkel, a feladataikat pedig délelőttre és alvásidőre időzítik, hogy ne őrüljenek meg otthon.

Van, aki naponta 2x is bedobja a Megyünk játszótérre? kezdetű kérdést, és inkább egy messzi játszóra is elzarándokol, hogy meglegyen a gyerekek öröme. 

Könyv, bicska, aszfaltkréta
OK, azaz Orbán Kati olvasni tudó gyerekeinél alkalmazza azt a módszert, hogy olvassanak el egy fejezetet egy könyvből, mindegyik után játszik velük egy társast vagy kártyát. “Nálunk ez bejött, 3 fejezet az háromszor nettó fél óra, közben kis játékszünetekkel” - mondja. “Mi egyébként nagyon hamar adtunk a gyerekeknek bicskát, azzal órákig vágták a fát. Az aszfaltkréta is nagy favorit, a klasszikus ugróiskolától, egymás körberajzolásáig, tárgyak árnyékának megrajzolásáig, mindenre jó. Volt hogy labirintust rajzoltunk vele és azon kellett a labdát végig gurítani.” 

Amikor felvonom a szemöldököm, hogy mennyire szépen fegyelmezett, tisztességes nyári szünetnek hangzik ez így, akkor azért hozzáteszi: “Cseresznyemag távolbaköpő verseny tesók között... én kérek elnézést”. És nagyon nevet.

A legjobb tippek Dórinál vannak
“Volt már olyan, hogy a balatoni nyaraláson, amikor rossz idő volt és nem lehetett strandolni, akadálypályát építettem a gyerekeknek a nyaralóban talált cuccokból” - kezd bele Harcsik Dóri, aki amúgy nem véletlenül hangulatfelelős a Gyerünk, anyukámnál. 

Annyira jó ötletei vannak, mutatom a top3 ötletét:

  1. Csináltam motivációs matricázós táblázatot, ahol különböző kategóriákban kell matricákat szerezni, és akinek kigyűlt mindegyik kategóriából egy, az kívánhat valamit (sütisütés, társasozás, filmnézés stb.).

  2. Idén az iskolás gyerekeimnek nyári gyakorlófüzetet szereztem be matekból és nyelvtanból, az ovis kapott foglalkoztató füzetet és színezőt, ezekre is lehet majd matricát kapni.

  3. Ami pedig nem extra, de általános megoldásom: ha kezd elharapódzni az armageddon, leülünk mesét olvasni. Van, hogy mindenki, van, hogy csak az az egy gyerek, amelyik éppen nem bír magával. :D

Dóriéknál egyébként a rajzolás egész évben nagyon megy, de nyáron többet kerül elő a gyurma és a festék is. “Ezek után nem szeretek takarítani, de van, amikor jobban járok a maszatos asztallal.”