Kijelentkezett felhasználó kép

Nem vagy egyedül!

Nem vagy egyedül!
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Nem könnyíti meg az életünket a koronavírus járvány és ennek következményei – ezzel kapcsolatban olvashatjátok most Peer Krisztina pszichológus gondolatait és tanácsait.  

A COVID-19 járvány kapcsán egy rövid cikksorozattal szeretnék hozzájárulni a Gyerünk, anyukám online közösség mindennapi életéhez: igyekszem mindazt átadni, amit ebben a krízishelyzetben a pszichológus közösségek a szakmán belül egymás és a kliensek számára megfogalmaznak.

 

Fontos, hogy figyeljünk egymásra a nehéz időkben, bár ez egyre nehezebb lesz majd. Arról van ugyanis szó, hogy a jelenlegi élethelyzetünkben mindannyian érezhetjük azt, ha csak pillanatokra is, hogy nem vagyunk urai a saját életünknek, az elénk tornyosuló feladatokat nem tudjuk megoldani, nincsenek olyan stratégiáink, amelyek az eddig számunkra is ismeretlen élethelyzetben a segítségünkre lehetnének. 

Ha a szokott megoldások nem segítenek, és az újak sem hoznak rövid időn belül eredményt, akkor az egyén frusztrációja egyre nő, a szorongása pedig idővel elhatalmasodhat. Ez a tipikus reakció egy krízishelyzetben. Persze nem kell krízist megélnünk, de lehetnek olyanok körülöttünk, akiknek a teljesítményét szorongásuk már most negatívan befolyásolja.

 

A szorongás, amit többen érezhetünk, nem feltétlenül baj. Van ugyanis egy olyan optimális szintje, amely éppen az aktivitást és a hatékonyságot segíti. Ezért ne féljünk az érzéseinktől, sőt, bátran osszuk meg azokat a gyerekeinkkel is, persze úgy, hogy az számukra is befogadható legyen, és közben ne szorongjunk jobban, mint ők. De azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy a mentális megterhelésünket figyelmen kívül hagyjuk.

 

Amit első körben tehetünk az, hogy nem markánsan, nem teljes mértékben térünk el a mindennapi életvitelünktől. A Gyerünk, anyukám közösségből sokan GYED, GYES miatt otthon vannak, ami eleve felforgathatja az életüket, de akiknek nincs, vagy már nagyobb a gyerekük, esetleg már nagymamák, ők is igyekezzenek hasonlóan működni, amennyire a helyzet engedi.

 

 

Hasznos és egyszerű tippek a megváltozott helyzetre

 

  • Kelj fel reggel időben, ne lustálkodj tovább.
  • Öltözz fel, ne legyél minden nap pizsamában vagy melegítőben
  • Alakíts ki napirendet magadnak és a családnak. A teendők, programok sorrendje legyen rugalmasan alakítható, de azért legyenek benne fix pontok.
  • Legyenek családi szabályok, értékek, amiket jól látható helyre kifüggeszthetsz.
  • Legyen tere a játéknak, tanulásnak, panaszkodásnak – azaz figyeljetek oda a tér és az én határaira egyaránt.
  • Gondoskodj magadról is.
  • Tájékozódj megfelelően, ne az álhíreket olvasd.
  • Keretezd át a negatív gondolataidat! A negatív, irracionális gondolatokat cseréld le aktív, megküzdést segítő racionális gondolatokra.
  • A kontroll elvesztése szorongató, de még ebben a nehéz és ismeretlen helyzetben is van lehetőségünk a kontroll visszaállítására az életünkben.

 

A következő cikk a napi házi és családi praktikákról fog szólni, különböző életkorú gyerekekkel, home office-szal vagy anélkül, férjjel vagy férj nélkül, egyedül vagy párban. Tudatosítsátok magatokban, hogy nem vagytok egyedül!

Fotó: Freepik