Kijelentkezett felhasználó kép

3 tévhit a guggolásról

3 tévhit a guggolásról
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Az otthoni edzésnek egy nagyon hatékony, hasznos és jól kombinálható gyakorlata a guggolás. Ebben a videóban megmutatom neked, hogy én hogyan csinálom. Viszont azt tapasztaltam, hogy elég sok tipikus hiba van, amit nagyon könnyű elkövetni, de nagyon könnyű kiküszöbölni is. Nézzük meg, hogy mi kell ahhoz, hogy egy guggolás kellemes legyen, ott fájjon, ahol fájnia kell, de ne okozzon problémát!

A kiindulópont az, hogy a vállszélesnél egy kicsit szélesebb a terpeszem, kifele néz a térdem és a cipőm orra. Igyekszem nem homorítani, egy kicsit billentem a medencémet, hátra szippantom a köldökömet, kihúzom magam, leengedem a vállam, zárom a lapockáimat; és ide elképzelek egy almát az állam és a mellkasom közé. És aztán innen indulok el hátra! Ha biztosra akarok menni, akár végig simítom a combomat, hogy biztosan jó legyen a mozdulat, szép egyenes maradjon a gerincem, és mintha egy székre akarnék leülni, úgy mozdulok. Megmarad az állam és a mellkasom távolsága, szép egyenes marad a gerincem, lent marad a sarkam és innen jövök föl. Tudom, hogy ebben a betűtengerben ez rettenetesen bonyolultnak tűnik, de kattints ide, itt fél percben megnézheted az egészet, és látni fogod, mennyire egyszerű! 

Na de akkor jöjjenek a címben is felvillantott tévhitek!

Tévhit: csak a csípőszéles terpesz és az előre néző lábfej a jó

Sokszor hallom azt, hogy csak az a jó guggolás, amikor csípőszélesen vannak a lábak és párhuzamosak a lábfejek. Erre nagyon sokan az anatómiai adottságaik miatt nem képesek. Egészen egyszerűen az történik, hogy más izomcsoportok és másmilyen arányban terhelődnek.
Úgyhogy ha neked az a kényelmes, egészen nyugodtan vedd szélesebbre a terpeszedet és nézzen kifelé a térded és a cipőd orra egy kicsit. Én mindig így csinálom.

Tévhit: nem mozdulhat a térd

A második szabály, amit nagyon sokszor hallok emlegetni, az az, hogy a térd helyzete megmásíthatatlan és nem mozdulhat el. Noha az fontos, hogy fölfelé emelt fejjel csináld a guggolást, a tanulás fázisában érdemes a guggolásnál mindig lenézni: ha egy picit látsz a cipőd orrából, akkor az szuper!
Erre sem mindenkinek a teste alkalmas, hogy ne mozduljon el a térde, de semmi baj nincsen! Meg kell előzni azt, hogy magad alatt csukódj össze, de ha bármennyit látsz az edzőcipődből, akkor az szuper lesz!

Tévhit: minél mélyebbre kell menni

Az, hogy mennyire megyek mélyre, az éppen aktuális hangulatomtól és az állapotomtól függ. Lehet lemenni egészen mély guggolásba, de meg is lehet tartani ezt a guggolást közel a vízszinteshez. Szeretnék mutatni neked egy könnyítést, mert ez a hátrafelé süllyedés egyensúlyi problémákat okozhat.
Érdemes az elején könyvekkel gyakorolni. Az a jó, ha a könyv nem egy enciklopédia, és pont olyan a magassága és az alátámasztása, amitől kényelmesen lent vannak a lábujjaid a talajon, de a sarkad megemelkedik. Ez segít abban, hogy a gerinc helyzetét meg tudd tartani, és segít abban, hogy ne emelkedjen el a lábfejed. 

 

EXTRA TIPP Ha megteheted, akkor érdemes a guggolást néhányszor tükör előtt is gyakorolni, mert a térdek helyzete fontos. Ha kifelé néző térdekkel és lábfejjel csinálod a guggolást, akkor jó lenne, ha ez a helyzet meg tudna maradni és a térdek nem borulnának egymás felé.

Jó gyakorlást!