Kijelentkezett felhasználó kép

Az otthoni edzés, mint mindfulness gyakorlás

Az otthoni edzés, mint mindfulness gyakorlás
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Van, hogy a fejemben vadul tolonganak a gondolatok. Félbeszakítják egymást és egyre hangosabbak, mintha egy egész második osztályos évfolyam lenne benne osztálykiránduláson. Így nézek a teendőimre is. Bele-belekezdek dolgokba, feszülten kapkodok, majd kipipálok párat a listáról anélkül, hogy emlékeznék. Pont, mint egy gép, annyira élvezem.
De még a gépeknek is jól esik, ha időnként kikapcsoljuk őket. Meghosszabbítja élettartalmukat a pihenés. A könnyebb fej iránti vágy hajtott a megoldáskeresés útjára, ahol rátaláltam a Mindfullnessre.

Mit is jelent?
Azt, hogy odafigyelünk és arra irányítjuk a tudatosságunkat, ami a jelen pillanatban történik, ítélkezés nélkül elfogadjuk, és nem próbáljuk meg irányítani, címkézni.

Modern életünk másról sem szól, csak a cselekvésről. Már a reggel kapkodással indul, aztán rohanás a gyerekkel, vagy a munkába, majd a munkahelyi stressz pörget fel annyira, hogy nem jut idő egy nyugodt ebédre sem. Hazafelé a dugóban, és/vagy a boltban vet szét az ideg, majd vacsorakészítés és néha talán tv-nézés, amíg ki nem dőltök. Nagyrészt ezekről mesélnek nekem a szülők.
Egyre több dolgot akarunk elvégezni, a feladatok listája egyre hosszabb. Olyan, mintha tartozásban lennénk a világgal. Ez bizony eléggé szorongató és fárasztó állapot.

A Mindfullness, azaz a tudatos jelenlét lényege, hogy megtanuljuk megélni az adott pillanatot. Cselekvés helyett létezés. És a legjobb, hogy nem kell hozzá lótuszülésben, feszes háttal, napkeletnek fordulva, ilyen-olyan ujjtartással órákat koncentrálnod mozdulatlanul. Gyakorolhatod akár edzés közben is! Íme egy példa.
- Mielőtt elindítod az edzést, pár percig figyeld meg a légzésedet! Ne változtass rajta, csak figyeld!
- Figyeld meg milyen hangokat hallasz! Ne minősíts semmit, nem kell, hogy rossznak, vagy jónak ítéld őket! Csak figyeld meg!
- Nézz szét! Nincs gond a rendetlenséggel és az sem számít, ha rend van. Mindent úgy láss, ahogy van, extra gondolatok nélkül!
- Aztán indítsd el a videót, és kezdd el az edzést! Koncentrálj az edző instrukcióira és a résztvevő izmokra! Figyeld meg a mozgásodat, az érzéseidet! Figyeld meg, milyen változások zajlanak a testedben! Érezd a szőnyeget, az eszközöket, amiket tapintasz!
- Feledkezz bele a figyelésbe! Mentesülj minden egyéb gondolattól!

Semmi baj, ha mégis közbejön valami. Ne légy mérges másokra, és magadra sem, ha nem megy könnyen! Igyekezz elfogadni mindent úgy, ahogy van. Nem gond, ha elkalandozik a figyelmed. Szelíden tereld vissza a jelenbe!
A tudatos jelenlét nem iktatja ki a stresszt. Azonban az általa szerzett nyugalom hatására könnyebben meg tudunk küzdeni a nehézségekkel és a kihívást jelentő helyzetekkel. Jobban tudjuk kontrollálni a reakcióinkat. Továbbá erősíti az empátiánkat, segít önmagunk elfogadásában, megkönnyíti a kapcsolatteremtést, növeli a koncentrációképességünket, csökkenti a szorongást, a félelmet és erősíti az immunrendszert.

Az edzéseim során azért is helyezek nagy hangsúlyt a résztvevő izmokra, az testrészek helyzetére, mert szeretném a figyelmedet önmagadra irányítani. Így elterelődik a tengernyi teendő és megválaszolatlan kérdések listájáról. A fenti tippek nem egyszerű beépíteni, de már a gyakorlás is megkönnyebbülést hozhat. Nekem bevált.

Jó edzést!
Zoli