Kijelentkezett felhasználó kép

Beteg vagyok! Azért ugye edzhetek?

 Beteg vagyok! Azért ugye edzhetek?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Nem kell feltétlenül bölcsis vagy ovis gyerek a háztartásba, gyerek nélkül ugyanolyan könnyen össze lehet szedni bármit az őszi-téli szezonban. A szerecsések egy-két náthás nappal vagy héttel túljutnak a téli időszakon, de vannak olyanok is, akik télen csak "esnek-kelnek": mindegy, hogy felsőlégúti vagy gasztro, baci vagy vírus, elsőnek állnak oda, amikor meg lehet szerezni.

Hetente többször merül fel a kérdés a Facebook csoportjainkban és az ügyfélszolgálatunkon, hogy akkor most hogyan tovább? Honnan lehet tudni, hogy tornázhatsz-e vagy sem?

"Betegség esetén teljesen tabu az edzés? Vagy van az a szint, amikor belefér, és nem ront az állapoton? Nem egy tüszös mndulagyulladásra vagy vakbélgyulladásra gondolok, mert az egyértelmű. De mi a helyzet a megfázással? A gyerek folyton összeszed valamit, én meg elkapom tőle. Most épp megfázásban vagyunk, de nagyon lightos verzió. Kicsi torokfájás, kicsi orrfolyás, és ennyi. Láz, gyengeség nincs és nem is volt. Tanácstalan vagyok, hogy ilyen állapotban nekiálljak-e a mai tornának. Épp visszatérő vagyok két hónap kihagyás után..."

Minden ember és minden betegség más, ezért a címben feltett kérdésre nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni. Amit viszont lehet, betartani néhány szabályt, sőt, igazából nem is szabályt, inkább őszinte és alapos megfigyelést a testeddel és lelkeddel kapcsolatban. Mert a végső döntés a te kezedben van, ebben az esetben te vagy a tested szakértője.

 

Nézzük, mik ezek a megfigyelések:

1. Vágysz-e az edzésre úgy igazán vagy inkább csak a kihagyástól való félelem hajt?

2. Van-e hőemelkedésed, lázad? Ha igen a válasz, ne is olvass tovább wink

3. Torokszabály: ha nem vagy lázas, toroktól felfelé tapasztalt tünetekkel mozoghatsz, ha viszont a toroknál lejjebb jelentkezik tünet, akkor nem javasolt.

 

Ennek a három kérdésnek a megválaszolásával azt gondoljuk, hogy könnyen tudsz dönteni. De azért árnyaljuk tovább a helyzetet, hogy tényleg jól válassz bármilyen helyzetben, használva az eszedet és a szívedet. Teljesen egyértelmű, hogy lázasan vagy kimerülve semmi jó nem származik az edzésből, és nem is hiszem, hogy vágynál rá. Mi történhet veled mégis toroktól felfelé? Ha egy kicsit fáj a torkod, de nem nyelsz nehezen, folyik az orrod vagy éppen el van dugulva, fájdogál a füled, mehet a torna. Toroktól lefelé már sokkal izgalmasabb a helyzet, influenzásan, erős vagy gyakori köhögéssel, leánykori nevén fosós-hányóssal, gyomorfájással, gyomorhuruttal ne állj neki az edzésnek.

A kényszerpihenő alatt érdemes kiegyensúlyozottan étkezni, ha meg tudod oldani és van rá gusztusod. A szénhidrát fogyasztásodat egy kicsit fogd vissza, mert a szervezet betegen kevésbé hatékonyat tudja feldolgozni, és ha tudsz, fogyassz inkább lassan felszívódó szénhidrátokat (magas rosttartalmú zöldségeket, teljes őrlésű gabonát, keményítőben szegény zöldségeket). Ne aggódj a súlyod miatt, sokkal egyszerűbb a dolgod, ha egy kis zsírtól kell később megszabadulnod, mintha az elveszített izmot kéne visszaépítened :) 

Az újrakezdéssel kapcsolatban is a korábbi három kérdéssel kezdj! Súlyosabb betegségek után érdemes adni egy hetet a testednek, illetve várni a gyógyszeres kezelés végéig.

Legyél türelmes, lehet, hogy nem ott fogod folytatni, ahol abbahagytad, de a fokozatos visszatérés kevésbé kiábrándító, mint egy félbehagyott, rossz emlékű edzés.