Kijelentkezett felhasználó kép

Fáj a vállad? A hátad? A gátadra ki gondol?

Fáj a vállad? A hátad? A gátadra ki gondol?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Mondjuk ki őszintén! A tartásjavítás az online és edzőtermi órák között mostohagyerek.

Tartás, meg javítás egy szóban, így együtt? Ajjaj!

Sok teremben kitartóan próbálkoznak: ha angol nevet adsz neki és dübörgő zenét alá, talán eladható. De akkor sem este, amikor jönnek az irodista lányok, akik semmi mást nem akarnak, mint bűnhődni a tejszínhabos kávé és a három kocka csoki miatt.

Hogy lesz akkor így egészséges, jól működő, nem fájó testünk?

Időről-időre felbukkan az interneten a kép, ami azt mutatja, hogy az ideje jelentős részében ülőmunkát végző, telefont nyomkodó emberek tartása, és ezzel együtt a teljes teste hogyan fog pár év alatt idomulni az életmódhoz. Ugye ezt a képet te sem akarod nézegetni? Hát mi sem! A Gyerünk, anyukámnál nem az önsanyargatásra és a fájdalomra játszunk. Mindegy, hogy szétnyílt a hasizmod, van rajtad pár kiló vagy még nem találtad meg álmaid tornáját, mi azt tűztük ki célul, hogy te, én, mi jól fogjuk érezni magunkat. Nem csak a fejlődést, de a boldogságot is keressük a sportban.

Hadd tegyem fel újra a kérdést: hogyan lesz egészséges, jól működő, nem fájó a testünk?

Ha lejjebb görgetsz, kiderül. 12 hét, az intimtornától a szétnyílt hasizom regeneráláson át a tartásjavításig, utána pedig szinten, azaz fájdalom nélkül tartás. De amíg lejutsz 3 bekezdést, elmondom, miért is olyan fontos ez az egész. Miért nem mehetsz el a fájdalmad mellett.

Mert most még érezzük, hogy fáj. Hogy merev a lábunk hátsó része a bokánktól a fenekünkig, hogy leszakad a derekunk, nem tart a hasfalunk, fáj a csuklyásunk, előreesnek a vállaink és növekszik a banyapúpunk. Aztán később, ha az emberek majd egyre fiatalabb korban kezdik ezt az egészet, már nem is fog fájni talán. A test alakul az üléshez, a lógó fejhez és a behorpadó mellkashoz. Annyira természetes lesz, olyan gyorsan formálódik, hogy már fájni sem fog. Akkor meg minek foglalkozni vele?

Klisé, de most aláhúzom neked:a jó tartás mindennél fontosabb! Az ezt biztosító izomzat, illetve ízületi mozgékonyság az alapja minden sportmozgásnak, tehát nem csak a fájdalom elkerülése a cél, hanem a minőségi élet sok mozgással.

Oké, jó hogy szóltál, akkor mostantól kihúzom magam! - vágod rá.

Bárcsak ilyen egyszerű lenne :) Nagyon sokan nem is tudnak róla, hogy a jó tartáshoz elengedhetetlenek a jól működő kismedencei izmok, és a zárt hasizom. A törzset és a medencét alulról a gát, elölről pedig a hasizmok támasztják. Ha ez a támasztás nem stabil, billen a medence, megváltoznak a gerinc ívei és oda a tartásunk.

Nem kell viszont megijedni, mert jól regenerálható, hálás területekről van szó! Ha ebben a cikkben magadra ismersz, legyen a következő a vészhelyzeti terved:

  1. Gátizom regenerálása, működésének megismerése és tudatosítása, erre szánj 4 hetet a Gátizom regeneráló tanfolyamunkon.
  2. Hasizom regenerálása, egyenes hasizmok zárása, a teljes törzs körüli izomfűző megerősítése, tudatosítása a Hasizom regeneráló tanfolyamunkon. Ez újabb 4 hét, ha nagyon elszánt vagy, és a gátizmaid is támogatásra szorulnak, a két tanfolyamot csinálhatod párhuzamosan
  3. Már nincs más dolgod, mint feltenni az i-re a pontot! Jöhet a 4 hetes Tartásjavító tanfolyam. Itt fogod megtanulni, hogyan tartsd magad, megerősíted hozzá az izomzatodat, és mostantól gerincbarát módon élhetsz még 100 évig!

2-3 hónap tudatos gyakorlással érezhető és látványos változást érhetsz el.

Mi lenne, ha ma azzal kezdenéd, hogy felemeled a fejed és az arcod magasságába hozod a telefont, amin most ezt a cikket olvasod? ;)