Kijelentkezett felhasználó kép

Húzd ki magad! - A tartásjavítás alappillérei

Húzd ki magad! - A tartásjavítás alappillérei

A modern életmódunk, az ülőmunka elterjedése és a megnövekedett stressz a tartásunkra is kihat. A hosszan fenntartott rossz tartás pedig idővel a megszokott tartás lesz, amely számos egyéb mozgásszervrendszeri problémával járhat. De mégis, hogyan kezdj bele? És mikor? Riskó Zsolt, a Gyerünk, anyukám! edzőjének cikkéből kiderül.

MINÉL ELŐBB, ANNÁL JOBB

Testünk egy nagyon szépen és precízen összerakott rendszer, amely ha saját magán belül valamilyen hibát észlel, rögtön küldi a jelzéseket. Bár a saját vendégkörömben azt veszem észre, hogy legtöbbször megvárják a jelek érkezését, én viszont inkább arra bátorítalak, hogy kezdj bele minél hamarabb, a tested hálás lesz érte!

Ha a mostani életszakaszodban és akár még a korábbiakban is elhanyagoltad a mozgást, akkor a tartásjavításba kezdj bele azonnal! A tested mozgásra lett kitalálva, a hosszan fenntartott, mozdulatlan vagy minimális mozgással járó helyzeteket nem szereti. Ha azt látod a családi fotókon, hogy mindig görnyedve, előre esett fejjel ülsz vagy napközben a legtöbbször azt érzed, hogy annyira jól esik megnyújtozni, akkor bizony itt az ideje a gerinceddel többet törődni.

Van egy jó hírem: a gerincbarát tornák könnyen kivitelezhetőek, könnyen követhetőek és ami a legjobb, hogy nagyon jól fogod érezni magad a bőrödben a feladatok elvégzése után. Nem kell hosszú percekig ugrálnod, nagy súlyokkal dolgoznod, viszont 20-30 perc alatt úgy át tudod mozgatni a ízületeket és erősíteni a magabiztos testtartáshoz szükséges izmokat, hogy elégedetten és könnyedebben fogod folytatni a napot.

Mielőbb kezdj bele a tartásjavításba!

EZ LESZ JOBB!

Hol mutatkozik meg a tartásjavítás pozitív hatása azon felül, hogy megelőzöd vagy enyhíted a hát- és derékpanaszokat?

  • Magabiztosabb leszel: a testtartásod sokszor megmutatja a lelki állapotodat is. A görnyedt tartás visszahúzódó, félénk személyt mutat, viszont egy szép, egyenes tartás már magabiztosságot sugall. És ugyanez fordítva is igaz: ha jobban figyelsz a tartásodra, többször “mered” kihúzni magad, az a magabiztosságra is pozitívan hat.

  • Javul az életminőséged: a mozgás alapvetően pozitív hatással van az emberi testre és szervezetre. Már azzal, hogy ráveszed magad a mozgásra, a jó értelemben vett minimális stressznek kiteszed magad és le is küzdöd azt, a tested hálás lesz és a mindennapi mozgást is egyre könnyebben tudod beépíteni. Az ebből fakadó sikerélmények pedig segítenek a napi stresszfaktorok leküzdésében is.

  • Tudatosabban mozogsz a mindennapokban: azáltal, hogy mozgásra bírod a tested, új mozgásmintákat tanulsz, amelyeket a napi teendőkbe is be tudsz és fogsz építeni. Hogyan hajolj le a gyerkőcért, hogyan emeld fel, hogyan térdelj vagy ülj a földön, amikor szedegeted össze a szétszórt játékokat és így tovább. Ezekkel pedig mind-mind a gerinced épségét őrzöd, a testtudatosságod javítod. Aki a testével harmóniában mozog és él, az önmagával is könnyebben alakítja ki az összhangot.

Remélem, sikerült, röviden ugyan, de átfogó képet adni arról, hogy miért is fontos a tartásjavítás és a gerincbarát életmód kialakítása. A mozgás az élet minden területére pozitív hatással van, úgyhogy vágjatok bele, vagy ha már életetek szerves része, akkor csináljátok, ameddig csak lehet!

Irány a Gyerünk, anyukám! 4 hetes tartásjavítás sorozata!

GYERE, KEZDJ BELE!

Ha neked is okoz a mindennapokban nehézséget, hogy kihúzd magad, hogy ne görnyedj, ha esetleg ez kellemetlen testérzettel is párosul, vagy rendszeresen fáj a hátad, derekad, akkor itt az ideje, hogy belekezdj a Gyerünk, anyukám! 4 hetes tartásjavító tanfolyamába, amit azért hoztunk létre, hogy segítsük az ülőmunka, illetve a gyerekekkel otthon töltött idő során kialakult anatómiai átrendeződéseket helyre tenni, megmutassuk, mire kell figyelni a gerincbarát életmód kialakításához, illetve megtanítsunk, hogyan tudsz jobban figyelni a testedre, hogyan alakíthatsz ki magabiztos testtudatot.

Minden héten 3 órával készülünk, 20-25 percben, mindegyik órát más-más oktató - köztük ennek a cikknek az írója, Riskó Zsolt - különféle területekre fókuszálva vezeti majd, azért, hogy a legtöbb oldalról meg tudják erősíteni tudásodat. Javasoljuk, hogy a gyakorlatokat hetente többször is végezd el!

A programban megtanulhatod, hogyan érezd meg az egészen apró izmokat, mire kell figyelned, hogy a tartásod a gerincbarát legyen, ugyanakkor meg is erősítheted azokat az izmokat, amelyek segítenek ezt hosszútávon fenntartani. Gyere, tarts velünk!