Kijelentkezett felhasználó kép

Milyen sporteszközt mivel helyettesíts?

Milyen sporteszközt mivel helyettesíts?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Ugye neked is ismerős, amikor beindítod az online edzést, és épp a súlyzóra lenne szükséged, de a hatéves éppen azt használja nehezéknek a pokrócokból rögtönzött bunker stabilizáláshoz? Vagy amikor a tornalabdád az egyetlen olyan labda, ami megfelel a kétévesnek a gurigatásához? Nem, az ő labdája, a plüss labdája és a kutya labdája sem jó neki, ne is próbálkozz!

Az anyai türelem véges, ne erre égessük el! Inkább mutatunk neked néhány variációt, mit mivel helyettesíthetsz, ha a tornacuccaid a gyerekek fogságába kerültek.

Gabonák, vizek, samponos palackok előnyben!

SÚLYZÓ

Ez a legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb talán, mert mindenféle nehezék van otthon. Nóri legtöbbször azt javasolja, hogy fogj két palack vizet (lehet fél literessel kezdeni és emelni a tétet a másfél literesig), de megfelelő lehet a kulacs, a tusfürdő, a sampon, de még a folyékony szappan utántöltő is. Miközben a cikket írom, Lukács Kati belenéz a kijelzőmbe, és azt mondja, emelj gyereket: igen, sokunknak ez lehet a megoldás, aki kicsi babával van otthon, és még abban a fázisban van, hogy a folyamatos figyelem igénye valóban megszakíthatatlan. Ha te éppen ebben a matrica életközösségben vagy a kisbabáddal, akkor le ne állítsd a tornát amiatt, hogy a kezedbe kéredzkedik, inkább kezdd el őt emelgetni, csak arra figyelj, hogy ahogy az edzőink mondják: cipzározd fel előtte a hasad, és a levegő kifújásakor emelj!
Nna de vissza oda, ha nem egy 3-6-9 kilós bébit kell emelgetned, viszont valaki elbitorolta a súlyzóidat. Én a magam részéről tornáztam már kilós liszttel és kristálycukorral (manapság ennél nagyobb luxus kevés van, egyik kézben ez, másik kézben az), de nem volt túl szerencsés a vége, mert a lisztes zacskó sajnos kilyukadt... ugye nem kell ecsetelnem, mennyire csodásan festettem Nóri órája után, lisztfürdőben? 
Nos, a lisztes afférom után váltottam a gondosan csomagolt lencsére, csicseriborsóra és hajdinára, ezek az 500 grammos hüvelyesek és gabonák váltak be nekem a legjobban (a kulacs víz kluttyogásával még a mai napig nem kötöttem barátságot).

Extra tipp: ha vásárlás előtt állsz, és még nem tudod, kezdőként mekkora súlyzót vegyél, de rendszeresen gyalogolsz, akkor én nagyon ajánlom neked a kézre, lábra tépőzárazható lábsúlyt (fegyelmezett nevén csukló- és bokasúly). Nekem egy 0,75 kilós van, ha nehezíteni szeretném az edzésemet (vagy a megszokott gyaloglós körömet), akkor rendszerint felkanyarítom a bokámra, ha kézi súlyzóként használom, akkor pedig tök jó a tapintása, és könnyű benne megkapaszkodni.

Leggings, sál és gyerekharisnya: tuti helyettesítők

TORNASZALAG, MINI BAND

Az összes eszköz közül ezt a legnehezebb eltalálni, hogy milyen hosszú és mennyire rugalmas legyen az anyaga. Szóval, ha most kezdesz bele a tornázásba, belecsaptál az első programkörödbe vagy videótáradba, akkor szerintem még adj magadnak egy kis időt, hogy eldöntsd, melyik szalag lesz a te eseted. Addig is amivel klasszul helyettesítheted: egy leggings, a harisnyád vagy a gyerek harisnyája, mert ezek mind kellően rugalmasak ahhoz, hogy könnyen dolgozz velük, ráadásul mini bandként is tök jól működnek, csak csomót kell kötni rájuk (síszezonban ajánlom még a család magasabb tagjainak aláöltözetét is, ha hosszabb szalagra vágysz). De a rugalmas sálad (vagy akár a band helyettesítésére a csősálad) is remek választás lehet.
Edzőink alkalmanként a tornaszalag helyett ajánlják a törülköző használatát: ha ezt választod, akkor érdemes nem vastag, minél rugalmasabb anyagút választani (például könnyű, gyorsan száradó sporttörölközők tök jók lehetnek erre).

Extra tipp: ha arra jutsz, hogy megvásárolnád a szalagot vagy a mini bandet, akkor legalább egy programkört tornázz végig, hogy érezd, mennyire intenzíven fejlődsz, kialakuljanak a torna szokásaid. Kezdő szinten érdemes rugalmasabb anyagból választani, középhaladó szinten jöhet egy feszesebb verzió! Ha nem szeretnél két külön eszközt venni (miért is tennéd, hiszen a szalagból könnyen csomózhatsz magadnak mini bandet), akkor mindenképpen a hosszabb szalagot vedd meg!

A plüssmackó többre képes, mint gondolnád!

KISLABDA

Nálunk ez a legkelendőbb a családban, az én kislabdámra valakinek mindig elképesztően nagy szüksége van. Igazából már az az ünnep, ha eredeti rendeltetése szerint, tornázásra használhatom, szóval én beletörődtem, hogy a fiam plüss és kissé leeresztett labdáit váltogatom az edzésekhez. De egy jó kis tömött párna is megteszi, illetve az is előfordult már, hogy a textil bevásárló szatyromba töltöttem vasalnivalót, és azt tartottam, emeltem, hajoltam vele. És ne feledkezzünk meg a plüssmackókról sem! ;)

Extra tipp: ha sportszer boltban vásárolsz, akkor fitneszlabdaként vagy soft ball-ként keresd. Többféle méret van, érdemes aszerint választani, hogy mire fogod használni. A tornákhoz eszközként vagy alkalmanként ülni is szeretnél rajta? Ha ez utóbbi (például a földön játszva a gyerekkel tök hasznos lehet, ha nem tudsz órákon át a padlón üldögélni), akkor próbáld ki, hogy neked mi a kényelmes.