Kijelentkezett felhasználó kép

Mit tapasztalhatsz a terhesség alatt?

Mit tapasztalhatsz a terhesség alatt?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

A várandósság ideje alatt a tested produkálhat sok mindent, ami furcsa, ami bizonytalanná tesz, amitől az állapot nem annyira áldott. A gátizomzat tekintetében például fokozódó nyomásérzést, a fokozódó terhelés miatt, élesebb vagy tompább fájdalmakat vagy éppen különböző fokú vizeletcsepegést. Szeretnénk megnyugtatni, hogy, ez mind normális, megfelelő odafigyeléssel, felkészültséggel kordában tartható, ami nemcsak a várandósság idejét könnyíti meg, hanem a szülés utáni regenerációd idejét is lerövidítheti.

A terhesség az átalakulás időszaka, és ez bizony a gátizmokra is érvényes, hiszen egyre erősödő terheléssel kell szembenézniük: fentről mind nagyobb súly nehezedik erre a tenyérni területre, miközben a hormonális változások is ellenük dolgoznak. Már az első trimeszterben megkezdődik az ízületi szalagok fellazulása a relaxin, az ösztrogén, a koriogonin és progeszteron hatására. Az izmok tónusa gyengülhet, megnő a kismedencei nyomás, lassul a bélperisztaltika. A medencefenéki izmok feszessége csökken, ami igaz a záróizmokra, így a húgycső körüli izmokra is. Nem véletlen, hogy a terhesség alatti leggyakoribb tünet az inkontinencia valamilyen formája és foka.

  • Lehet, hogy a hirtelen fellépő vizelési inger annyira sürgető, hogy nehéz eljutni a mosdóig.

  • Lehet, hogy egy-egy köhögés, tüsszentés okoz egy kis vizeletvesztést.

  • Lehet, hogy a baba feje, mozgása helyez olyan állandó vagy hirtelen nyomást a hólyagra, hogy a záróizmok már nem tudják biztonsággal ellátni funkciójukat.

És természetesen az is lehet, hogy mindebből semmit nem tapasztalsz, a vizelet bent marad, cserébe itt-ott fáj, húz, szúr, nyom, vacakol az egész terület.. Ez egy ilyan időszak. És olyan is, hogy minden apró rezzenésre és jelre felkapod a fejed, ami nagyon hasznos, mert a tünetek nem sikkadnak el. Megelőzésről ebben az időszakban annyiban beszélhetünk, hogy érdemes a terhességre tudatosan készülni - ha van rá lehetőséged - így például nem jelentős túlsúllyal belevágni, kordában tartani a súlygyarapodást (haha, tudjuk, tudjuk), és egy eleve fitten tartott gátizomzattal ráfordulni a bulira.

És hogy mIt tehetsz most, amikor már bent a baba?
Ahogy a panaszok, úgy a megoldás is hasonló a különböző élethelyzetekben, azaz a terhesség ideje alatt is javasolt a rendszeres gátizomtorna. Van, aki a szüléshez közeledve jobbnak érzi elhagyni, de van, akit az nyugtat meg, hogy végig gyakorol. Fontos azonban, hogy az utolsó hetekben sok lazítással készüljünk a baba világra hozatalára. Szerencsére a megfelelő gátizomtorna az erősítés mellett az izmok ellazításának technikáját is megtanítja, így a gát nem feszessé, hanem tudatosan kontrollálhatóvá válik, ami az elengedést is megkönnyíti.

OKÉ, HOGYAN TOVÁBB?
Aszerint, hogy hol tartasz a terhesség-szülés idősíkon, ezeket javasoljuk neked:
- ha babát vársz, akkor gyere, kezdd el a Trimeszter kismamatornát, ez abszolút biztonságosan végezhető, mind a fejlődő baba, mind a kismama változó igényeit figyelembe veszi. Heti 2 könnyebb óra és két pörgősebb óra közül választhatsz, amit egy gátizom kondícionáló és relaxációs óra egészít ki. Ezeket minden héten a kedvednek és igényeidnek megfelelően kombinálhatod.
- ha a szülés utáni első 6 hétben vagy éppen, akkor gyere a Gyermekágyi torna tanfolyamunkba, ezt akár a szülést követő napon elkezdheted, és csinálhatod 8 hétig, hüvelyi szülés és császármetszés után egyaránt. A gyermekágyi időszak végére megcélozhatod ezzel a javuló has- és gátizomzat tónust.
- ha a hüvelyi úton szültél, és a szülésed óta eltelt legalább 6 hét (azaz már túl vagy a gyermekágyi időszakon), akkor a Szülés utáni regeneráló program hüvelyi szülés után lesz a te legjobb választásod. A terhesség alatt növekvő has és a relaxin hormon miatt az izmok megnyúlnak, a tartás az eltolódó súlypont miatt megváltozik. A legfontosabb célok a kismedencei izmok és a törzs körüli izomfűző regenerálása, illetve a tartásjavítás.
- ha császármetszéssel szültél, és eltelt legalább 10 hét a szülésed óta, akkor a Szülés utáni regeneráló program császármetszés után a neked való!
- ha pedig régebben szültél vagy nem szültél még, akkor a 4+2 hetes gátizom regeneráló tanfolyamunkkal regenerálhatod a gátizmaidat.