Kijelentkezett felhasználó kép

Ne legyenek gátjaid a futásban! 

Ne legyenek gátjaid a futásban! 

Biztosan te is tudod, hogy a várandósság és a szülés óriási terhet ró a medencére, a medencefenékre és a gátizmokra, és bizonyára azzal is tisztában vagy, hogy a kisbaba megszületése után nagyon fontos ezeket a területeket a lehető legjobban regenerálni, hogy egészségesen élhess. Hogy a futás mikor jön be a képbe, az bizony ettől is függ!

A babavárás során megváltozik a medencefenék szerkezete, a medence mérete és alakja, változik a kötőszövet szilárdsága és rugalmassága is. A baba mérete, helyzete a szülés során, a szülés folyamata, a szülészeti beavatkozás mikéntje szintén hatással van arra, hogy a szülés után milyen állapotban „kapod vissza” a medencefeneked és a gátad.
A szülés után mielőbb érdemes felmérni ezek működését és esetleges diszfunkcióit, hogy megfelelő regenerációt tudj végezni, és fontos tisztában lenni azzal is, milyen mozgásokat végezhetsz, hogyan sportolhatsz a szülést követő időszakban (erről érdemes beszélgetned a nőgyógyászoddal is a hathetes kontroll alkalmával). 

Ha ebben a pillanatban te még a gyermekágyi időszakban vagy, akkor indítsd el a Gyermekágyi torna tanfolyamunkat, amiben a szülést követő első napoktól elkísérünk, és napi 10-20 perc gyakorlással segítheted a tested természetes gyógyulását, tehetsz azért, hogy a szülést követő 6-8. hétre a gát-, has- és hátizmaid, a gerinced és az ízületeid jó általános állapotba kerüljenek, illetve császármetszés után a heged és környezete nyugodt, mobilizált legyen.
Ha már túl vagy az első 6-8 héten, akkor a kétféle SZURP programunkban dolgozhatsz a gátizomzatod regenerálásán: A Hüvelyi szülés utáni regeneráló programunkban kéthetente új gátizom regeneráló és hasizom regeneráló videókat, illetve heg- és hasmasszázs elméleti alapokat és videókat adunk neked, a Császármetszés utáni szülés utáni regeneráló programunkban pedig mindezek mellett a császárheg szelid regenerálásával is kiemelten foglalkozunk.
Akár az első hat hétben, akár a szülés utáni első hat hónapban vagy, ez az időszak mindenképpen a regenerálódásé, a futás alapozását ne most kezdd el!

Ne hagyd annyiban a kellemetlenségeket! 
A gátizmokkal és a medencefenék izomzatával sosem késő elkezdeni foglalkozni, akkor sem, ha évekkel ezelőtt szültél. Fontos tisztában lenni azzal, melyek azok a tünetek, amik jelzik, hogy ezzel a területtel bizony dolgod van! 
Optimális gáti és medencefenéki működésnél nincs vizeletszivárgás, képes vagy tartani a hólyagot és a beleket, míg elérsz a wc-ig, majd könnyen tudod üríteni őket, nincs kellemetlen érzés, ágyéki vagy kismedencei fájdalom, a közösülés vagy tamponhasználat nem kellemetlen. 
Ha viszont napi 6-8 alkalomnál többször kell wc-re menned, ha vizeletürítést tapasztalsz köhögés, tüsszentés, nevetés, mozgás vagy egyéb megerőltetés közben, ha nem érsz oda időben a mosdóba, ha fájdalmat tapasztalsz közösülés vagy tamponhasználat közben, ha nehézségérzést tapasztalsz a gát területén, vagy ha úgy érzed, mintha valami ki akarna esni a hüvelyedből, akkor bizony nem működik megfelelően a medencefeneked és a gátad! 

Biztonságosan és problémamentesen csak regenerált gáttal lehet sportolni

Ilyenkor ne azon gondolkodj, hogy milyen jó lenne elmenni futni, vagy vajon hányat tudsz majd guggolni, ha tornázni kezdesz, hanem arra fókuszálj, hogy a gátizmokat és a medencefenék izmait a lehető legjobban regeneráld, majd meg tudd úgy erősíteni, hogy aztán biztonságosan és problémamentesen tudj nemcsak sportolni, hanem a mindennapi életed során se legyenek kellemetlenségeid. Jó, ha tudod, hogy nem vagy egyedül, és nem kell szégyenkezned amiatt, ha nincsenek rendben ezek az izmaid! Ilyenkor segíthet a 4 hetes gátizom regeneráló tanfolyam, komolyabb probléma esetén pedig érdemes a kismedencei területre szakosodott gyógytornászhoz fordulni, súlyos panaszok és az életminőség jelentős romlása esetén pedig orvosi segítséget kérni. 

Adj időt magadnak!
Szülés után a nőknek időre van szükségük a gyógyuláshoz, izmaik állapotának és erejének visszanyeréséhez, különösen a hasi és medencefenék izmoknál, hüvelyi szülés és császármetszés esetén is. Mielőtt bármilyen komolyabb mozgásba kezdenél, úgy mint futás, súlyzós edzések, hasizmot keményen terhelő mozgások, ugrálással, rázkódással, becsapódással járó kardióedzések, győződj meg róla, hogy a gátizomzatod és a medencefenék izomzata készen áll a terhelésre! 

Miért fontos ez? Elsősorban azért, mert futás közben a talajról a testre visszaható erő a testsúly 1,6-2,5-szöröse, és ennek egy részét bizony a gátizmok és a medencefenék „tompítja”, amik ha nem elég erősek és rugalmasak, nincsenek megfelelően regenerálva, akkor nem képesek ezt az erőt átvenni. Ha pedig nem képesek erre, akkor a kismedencében található szerveket is hatalmas, nem kívánt terhelés éri, ez pedig ezek sérüléséhez és diszfunkciójához vezethet. Tehát nem elég, hogy eleve van valami gond, az intenzív, megterhelő, becsapódással járó mozgás hatására még több és még kellemetlenebb problémák jelentkezhetnek, amiknek komolyabb egészségügyi következményei lehetnek! Vizsgálatok bizonyítják, hogy a nagy terheléssel járó sportolás 4,59-szeresére növeli a medencefenék diszfunkcióinak kockázatát az alacsony intenzitású, becsapódás nélküli edzésekhez képest. 

Ne csak a félmaratonra gondolj, hanem arra is, amikor futsz, fogócskázol, szaladtok az erdőben! Sosem késő regenerálni a gátad.

Ajánlások szerint, és mi a Gyerünk, anyukám! Kilométerfaló futóprogramjaiban is ehhez tartjuk magunkat, a szülés után 6-8 hónappal érdemes belevágni a futásba, de csak akkor, ha a hasizomzat, a gátizomzat és a medencefenék izomzata megfelelően regenerálódott. Ellenkező esetben a rázkódás, becsapódás hatására fokozódhatnak az inkontinencia tünetei, meglazulhatnak a méhtartó szalagok, méhsüllyedés léphet fel. Ugye nem szeretnél ilyen problémákat? Ha a válaszod nem, viszont vannak tüneteid, amik a medencefenék és a gát izomzatának gyengeségére utalnak, bármennyire is vágysz futni, előbb tedd magad rendbe odalent, hogy biztonságosan és élvezettel mozoghass, és kilométergyűjtés közben ne kelljen fájdalmakon és vizeletcseppeken agyalnod!