Kijelentkezett felhasználó kép

5 tipp a fájdalommentes futáshoz

5 tipp a fájdalommentes futáshoz
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

A futás néha fájdalmas, de nem mindegy, hogy ez a fájdalom milyen: egy kis oldalszúrást, izomgörcsöt, talpfájást viszonylag könnyen el lehet viselni, főleg ha az csak néha jelentkezik. Vannak olyan edzések is, amik nehezek, szenvedősek, utána viszont jó érzéssel tölt el, hogy megcsináltad: ezt a fájdalmat is ki lehet bírni a siker és a fejlődés érdekében. Az viszont már nem jó fájdalom, ami folyamatosan fennáll, vagy rendszeresen visszatér, és valamilyen sérülés okozza. Ha a futás örömét elveszi a fájdalom, akkor azzal mindenképpen foglalkozni kell, senki nem akar olyan fájdalommal sportolni, ami megkeseríti a mozgást és esetleg a mindennapokat. 

Mindenkinél egyéni, hogy milyen érzéseket képes tolerálni futás közben (kidörzsölődés, vízhólyag, nagyobb izomzati terhelés), de semmiképp sem érdemes olyan fájdalmakkal együtt mozogni, amik sérüléshez vezetnek, vagy sérülés okozza őket. Nagyon fontos, hogy ha fájdalmaid vannak futás közben, amik alkalomról alkalomra jelentkeznek, tönkreteszik a mozgásod, az edzésed, amik miatt nem tudod végigcsinálni az eltervezett futást, amik pihentetésre nem javulnak, akkor hagyd abba a futást, és keress fel egy gyógytornászt, nézesd meg magad, hogy mi lehet a gond, és hogyan lehet rajta javítani! 

Törekedj arra, hogy fájdalommentesen tudj futni, ehhez pedig van néhány jó tanácsom. 

1. Legyél következetes
Ha hiszed, ha nem, az egyik legjobb stratégia a futás közbeni fájdalom csökkentésére, ha rendszeresen futsz. Ha csak alkalmanként jársz el futni, akkor a tested nem tud hozzászokni a futás okozta terheléshez, az adaptáció hiánya miatt pedig előfordulnak fájdalmak, kellemetlenségek, rossz érzések, amik elveszik a kedvet a futástól. 
Természetesen vannak olyan helyzetek, például sérülés esetén, amikor szüneteltetni kell a futást, de a legtöbb futó számára kulcsfontosságú a következetes edzés.
A futás egy készség: minél többet futsz, annál jobban fog menni a gyakorlás hatására, és a tested (izmaid, csontjaid, ízületeid) is annál jobban alkalmazkodik majd a terheléshez.

2. Növeld a lépésszámod
A lépésszám vagy ritmus a percenként megtett lépések száma. Kutatások szerint a lépésszám növelése, ezzel együtt a futólépések rövidítése és felgyorsítása segíthet a lábaknak a futás „elviselésében”. 
A lépésszám 5-10 százalékos növelésével jelentősen csökkentheted a csípő- és térdízületekre ható terhelést, ezzel együtt a futás kényelmesebbé és hatékonyabbá válik majd. 

3. Erősíts 
Az erősítő edzések jótékony hatásáról már írtam korábban, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy aki fut, annak fontos a rendszeres erősítő edzés is. A Kilométerfaló futóprogramokban minden szinten kínálunk erősítő edzést is a futások mellé, de bátran válogathatsz a Gyerünk, anyukám! tornaprogramjaiból, mert az ezekben végzett gyakorlatok nagyon hatékonyak! 
Az erősítő edzés segít abban, hogy erősebb, egészségesebb, kevésbé sérülékeny futó lehess. Az erősítés javítja az ízületek állapotát, erősíti az izmokat, segít késleltetni a futás közben jelentkező fáradást, javítja az állóképességet, javítja a maximális sebességet is. 
Természetesen a rendszeres erősítés nem jelenti azt, hogy sosem fogsz megsérülni, vagy semmi nem fog fájni futás közben, de növeli annak az esélyét, hogy elkerülhesd a problémákat. 

4. Aludj eleget, törődj a regenerálódással
Nem lehet elégszer hangsúlyozni: az alvás és a regeneráció létfontosságú a futóedzések sikeréhez, valamint a sérülések és a fájdalom elkerüléséhez. Ha nem alszol, nem pihensz eleget, túlterhelt vagy testileg, akkor a sport sem fog könnyen menni, és nagyobb az esély arra, hogy megsérülsz. 
Az alvás egyértelmű, nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű, pihentető alvás. Sokan küzdenek alvásproblémákkal, ezeket nem érdemes elmismásolni, jobb velük mielőbb foglalkozni, hogy javulhasson az alvás minősége. 
A regeneráció az alváson kívül minden egyéb olyan dolog, ami téged feltölt, pihentet, nem terhel meg fizikailag és lelkileg: ez lehet egy kellemes séta, egy kis olvasás a kanapén, egy beszélgetés, egy film, vagy akár egy kis szundikálás a gyerkőccel összebújva. 

5. Higgy magadban
Ahhoz, hogy gond nélkül tudj futni, hinned kell magadban és a tested alkalmazkodóképességében. Az edzésekbe befektetett idő és energia megtérül, aki edz, az fejlődni és erősödni fog, mert csinálja. 
Könnyű azt gondolni, hogy nem vagy futóalkat, nem vagy képes futni, de hidd el, hogy tudsz. Nincs olyan, hogy futóalkat, a sztáratléták sem úgy születtek, hogy szálkásan izmosak, hanem a futás tette őket ilyenné. Lehet, hogy te nem leszel szálkásan izmos, de ez sem baj, futsz, ez a fontos!
Ha nem hiszed el magadról, hogy képes vagy futni, akkor tényleg nem fog menni, mert a tested elkezd tiltakozni ellene. Légy pozitív, bízz magadban: mindenki futó, aki fut! 

Ha nem tudod, hogyan kezj bele a futásba, vagy megrekedtél egy szinten, akkor várlak a  Kilométerfaló futóprogramokban, az edzettségi és futó szintednek megfelelő edzéstervekkel.