Kijelentkezett felhasználó kép

Ha futsz, akkor erősíts is!

Ha futsz, akkor erősíts is!
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

A futás remek mozgásforma, de ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban tudd űzni, nem szabad megfeledkezni a rendszeres erősítésről sem, hogy az izmok még jobban tudják végezni a dolgukat!

Minden Gyerünk, anyukám! Kilométerfaló futóprogram része a futóedzések kiegészítéseként a torna is: a programokban két erősítő edzést találnak a résztvevők. Ezek jellemzően saját testsúlyos erősítő és kardió jellegű edzések, amelyek hatékonyan segítenek a test izmainak erősítésében. A gyakorlatok segítenek erősíteni, stabilizálni a test izomzatát, melyre a mindennapi életben és a futásban is nagy szükség van. 

De lássuk a nagy kérdést:

Miért érdemes futóként erősíteni?

Erősödnek az izmok, fokozódik az anyagcsere

A magasabb izomtömeg fokozza a test anyagcseréjét, hiszen a több izom több kalóriát használ fel nyugalmi állapotban is és edzés közben is. A rendszeres erősítés segít a sovány izomtömeg gyarapításában, valamint a zsírpárnák csökkentésében is. 

Az erősebb izmok hatékonyabbá teszik a futást

Az erősebb izmok jobban bírják a terhelést, hosszabb ideig és hatékonyabban képesek dolgozni. Az erős izomzat hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig tudd fenntartani a hatékony és gazdaságos futómozgást, azaz nem esik szét a mozgásod, nem görnyedsz össze, nem csoszogsz. 

Az erősebb izmok később fáradnak el

A rendszeresen erősített izmok tovább bírják a terhelést, később fáradnak el, ezért hosszabb ideig tudsz fáradás nélkül mozogni, tovább tudsz hatékonyan és gazdaságosan futni. 

Csökken a sérülésveszély 

Az erős törzsizomzat, az erős alsó végtagi és farizmok fontosak a sérülések kockázatának csökkentésében. Az erős izmok segítenek a helyes futómozgás fenntartásában, segítenek megelőzni a rossz testtartást, a túlterhelést, és annak negatív következményeit, mint a fájdalom vagy sérülés. A rendszeres erősítés segít fenntartani az izomegyensúlyt, hogy a futás hatására minden izom a saját feladatát tudja ellátni, és ne fordulhasson elő túlterhelés. 

Az erősítés segít a gyorsabb futásban is

Az erősítő edzések javítják az állóképességet és a kitartást, ezzel pedig segítik a tempójavulást is. A hatékony izommunka és a gazdaságos futómozgás fenntartása erős izmokkal könnyebb, így az energiát a sebesség növelésére lehet fordítani. 

Segít könnyebbé tenni a futást 

Kezdőként nehéznek érezheted a futást, ez normális, de egy idő után, a rendszeres futóedzéseknek köszönhetően egyre könnyebbé válik. Ezt a folyamatot segítenek gyorsítani az erősítő edzések, mert erősebb, edzettebb izmokkal könnyebb a futómozgás kivitelezése is. 

Ha hatékonyan és okosan szeretnél futni, szeretnél fejlődni, erősödni, akkor mindenképp iktasd be az erősítést is a futóedzések mellé, a tested hálás lesz érte! 

Ha most kezded a futást, szükséged van egy jó futás edzéstervre, egy klassz társaságra és egy támogató edzőre, akkor nézz körül a Gyerünk, anyukám futóprogramjai között.

Hanka a Kilométerfaló Mini Futóprogramot azoknak állította össze, akik szeretnének megtanulni futni, megismernék a futás örömét és szabadságát. A program végére már 20 perc futás-kocogás élményben lesz részed, belesétálás nélkül úgy, hogy Hanka nem csupán a futáshoz használt izmok - a láb-, has- és törzsizmok - erősítésére, hanem az állóképesség, kondíció és tartás fejlesztésére, javítására is figyel oktatótársaival, Kádár-Papp Nórival, Adamcsek Edóval és Vancsura Verával. Ha fenntartható módon szeretnéd beépíteni ezt a mozgásformát a mindennapokba, akkor csatlakozz a Gyerünk, anyukám! kezdő futóihoz!