Kijelentkezett felhasználó kép

Hurrá, megszületett! Hurrá, újra futok!

Hurrá, megszületett! Hurrá, újra futok!

Aki futott a babavárás előtt, az biztosan szeretne futni akkor is, amikor már megszületett a babája, és újra mozgásba lendülhet. Hanka most abban segít, hogy milyen alapszabályokat érdemes betartani, mielőtt újra felhúzod a futócipőt!

Az, hogy valaki futott a szülés előtt, vagy akár a babavárás során, sajnos nem jelenti azt, hogy már a szülőszobáról futólépésben jön ki, vagy a 6 hetes kontroll másnapján nekimegy a 10 kilométernek. Azért, hogy újra futni tudj, miután életed adtál a gyermekednek, tenni kell! Mi a Gyerünk, anyukámnál a fokozatosság és a tudatosság hívei vagyunk minden szempontból, nem véletlenül építkeznek a programok a SZURP-tól kezdődően, és nem véletlenül ez az első program, amit ajánlunk azoknak, akik nemrég lettek anyukák. 

EZ TÉNYLEG EGY ÚJ KEZDET

Amikor az orvos engedélyezi a mozgást a 6 hetes kontrollon, az nem azt jelenti, hogy ugyanonnan folytathatod, ahol abbahagytad, még akkor sem, ha a legkisebb sérülés nélkül szültél, minden tökéletesen visszaállt a helyére, nincs szétnyílva a hasizmod, nincs gátsérülésed, és a szülés előtti napon még sportoltál. Ha természetes úton szültél, akkor sem, ha császárral, akkor pláne. Úgy kell elkezdeni újra mozogni, mintha a nulláról kezdenéd, még akkor is, ha egyébként nem a nullán vagy – ez utóbbi esetben könnyebben és gyorsabban fogsz tudni építkezni, de akkor is az alapoktól érdemes újra összeraknod magad, mind a futásban, mint a tornában. 

A terhesség és a szülés rendkívüli módon megterheli a női testet, hatalmas terhelést kapnak a medencefenék izmai, gyengülnek, megnyúlnak. Mivel ezek tartják a helyükön a hasüregben található szerveket, fontos ezeket az izmokat a szülés után újra megerősíteni. Ezzel egyidőben érdemes elkezdeni a törzsizomzat erősítését is. Mind a medencefenék izomzatára, mind a törzsizmokra nagy terhelést ró a futás, gyenge izomzattal nem szabad futni, mert az intenzív rázkódás és terhelés következtében kismedencei süllyedés (húgyhólyag- vagy méhsüllyedés), vagy inkontinencia léphet fel. 

Tarts velünk a Szülés utáni regenerálás programban!

A szétnyílt hasizmokat is fontos a lehető legjobban zárni, hogy ezzel is erősödjenek a törzsizmok – ebben a folyamatban tökéletes segítséget nyújtanak a SZURP tornái.

MÁSODIK LÉPÉS: GYALOGLÁS ÉS ERŐSÍTÉS

Ezután, ha minden rendben, nem merült fel semmilyen probléma, érdemes erősebb tornákat végezni, amelyek a vázizomzatot kapcsolják vissza a körforgásba, úgy mint a Tónus Start vagy Formaszerviz Start programok. Az erősítéssel párhuzamosan pedig érdemes elkezdeni rendszeresen gyalogolni – tempós, karmunkával kiegészített, pulzusemelő módon, hogy az izomzat, a csontozat, az ízületek és a keringési rendszer is be tudjon kapcsolódni az építkezésbe. 

Szülés után regenerálódj, aztán gyalogolj és erősíts!

Általában 6 hónappal a szülés után már kellően erős a test ahhoz, hogy a futást biztonságosan el tudd kezdeni. Ilyenkor sem ajánlott azonban rögtön belecsapni a közepébe, még annak sem, aki korábban rendszeresen futott. Fontos a tudatos, fokozatos újrakezdés, mely során lépésről lépésre, kilométerről kilométerre építed fel magad. 

Van, akinek könnyebben és gyorsabban fog menni, van, aki lassabban alakul majd, de érdemes koncentráltan és fokozatosan haladni – ebben nyújtanak segítséget az alapoktól indulva egymásra építve a Kilométerfaló futóprogramok! 

MILYEN AZ ELSŐ FUTÁS SZÜLÉS UTÁN? 

Az első futás szülés után általában furcsa, és ez így teljesen rendben van.

Talán a legjobb szó rá, hogy furcsa, főleg ha korábban is futottál. A fejedben még benne vannak a korábbi futásaid, az, hogy könnyen, lendületesen lépkedtél, milyen tempóban és hány kilométert teljesítettél. Most pedig máshogy lépsz, nem érzed az erőt, a ritmust, nem tudsz rendesen levegőt venni, kacsáznak a lábaid, megváltozott a tested, máshogy vagy magaddal. Nem mindig könnyű a változást feldolgozni, de minden egyes futás segít abban, hogy elfogadd a megváltozott tested és a megváltozott önmagad, ezzel együtt pedig minden megtett lépéssel közelebb kerülsz magadhoz, az edzettebb testedhez, az új futó énedhez. 

Fontos, hogy legyél türelmes magaddal, haladj fokozatosan, szó szerint lépésről lépésre. Nem mindig lesz könnyű, sőt, sokszor lesz nehéz, de a befektetett energia megtérül, a tested és a lelked hálás lesz azért, hogy újra és újra elindulsz futni. A családod és a gyerekeid pedig egy fittebb, energikusabb, és remélhetőleg boldogabb anyát kapnak a futásnak köszönhetően. 

Gyere, kezdd el a futást Hankával!

Ha most kezded a futást, szükséged van egy jó futás edzéstervre, egy klassz társaságra és egy támogató edzőre, akkor nézz körül a Gyerünk, anyukám! futóprogramjai között.

Hanka a Kilométerfaló Mini Futóprogramot azoknak állította össze, akik szeretnének megtanulni futni, megismernék a futás örömét és szabadságát. A program végére már 20 perc futás-kocogás élményben lesz részed, belesétálás nélkül úgy, hogy Hanka nem csupán a futáshoz használt izmok - a láb-, has- és törzsizmok - erősítésére, hanem az állóképesség, kondíció és tartás fejlesztésére, javítására is figyel oktatótársaival, Kádár-Papp Nórival, Adamcsek Edóval és Vancsura Verával. Ha fenntartható módon szeretnéd beépíteni ezt a mozgásformát a mindennapokba, akkor csatlakozz a Gyerünk, anyukám! kezdő futóihoz!