Kijelentkezett felhasználó kép

Mik azok az ízületek és mit csinálnak?

Mik azok az ízületek és mit csinálnak?

Itt fáj, ott fáj, amott húz. Feszítsem, erőltessem, pihentessem, várjak? Az ízületeket érintő kérdések legalább olyan gyakoriak, mint amilyen összetettek testünk ezen fontos, de kényes pontjai. A következő napokban körbejárjuk, mire kell figyelnünk a hétköznapokban és különösen edzések során, de kezdjük az alapoknál, és nézzük meg közelebbről ízületeink fantasztikus birodalmát!

Ízületek, mik vagytok?
Az ízületek azért vannak, hogy a csontjaink képesek legyenek elmozdulni egymáson, azaz lehetővé teszik szabad mozgásunkat. A csontok közötti összekötések igen változatosak, vannak folyamatos (pl. koponya, fogak és állkapocs) és megszakított (csukló, térd) összeköttetések. Ez utóbbiakat nevezzük ízületeknek, ezekben jön létre érdemi, kisebb vagy akár egészen nagy mozgás. Ezek olykor egyszerűek, olykor pedig hihetetlenül összetettek. Lehetnek hengeresek, laposak, van közöttük tojásízület és gömbízület is. Ha már itt tartunk, kevesen tudják, hogy gerincünk egészen különleges, mert itt aztán minden van, ami biztosítja annak hajlását, forgását, tartását: a csigolyák között porcos összeköttetések találhatók 23 porckorong formájában, a gerinc hosszában szalagos összeköttetés fut végig, kis ízületei, az egymás alatt elhelyezkedő csigolyák ízületi nyúlványai között pedig ízületes összekötést találunk. 

És mit csináltok?
Ez a rengeteg forma és megoldás pedig mind egy célt szolgál: hogy mozgásunk szabad és változatos legyen, hogy a testünket tartó csontok egymáshoz képest a lehető legszabadabban elmozdulhassanak. Ha nem lennének ízületeink, bádogemberekként billegnénk csupán. Persze ahogy az ízületek formája és felépítése sem egyforma, úgy az sem, hogy milyen és mekkora mozgástartományt tesznek lehetővé. Ebben az osztályozásban kétféle ízületünk van, a feszes és a szabad. A feszes ízület mozgástartománya elhanyagolható, a szalagok és a tok rendkívül feszesek, a felszínek pedig sokszor egyenetlenek, ilyen például a keresztcsont és a csípőlapát közti ízület. Csípőben tehát nem vagyunk rongybabák, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy dacára annak, hogy nagymozgás itt nem lehetséges, elmozdulások azért bőven megfigyelhetők.

Egészen mást tudnak a szabad ízületek, amik a stabilitás helyett a mozgékonyságra koncentrálnak - gondoljunk az olyan egyértelmű helyekre, mint az ujjainkban található ízületek, a csukló, a boka, a térd, vagy éppen a váll. Hogy ezek milyen mozgásokat tesznek lehetővé, az újabb osztályozásokra nyit lehetőséget, de ez már tényleg csak anatómia-rajongók figyelmét tudná fenntartani. Sokkal fontosabb, hogy legtöbbször a szabad ízületek esetében érezhetjük váratlanul azt, hogy valami nincs rendben, hisz nem úgy hajlik, nem úgy forog, nem úgy mozog mint egykor, mint tegnap, vagy mint tíz éve. 

Ám ez csak látszólag ilyen egyszerű, hiszen anélkül, hogy ennél mélyebben belemennénk az ízületek felépítésébe és behatolnánk tokokba, résekbe, porcokba és vápákba, tartsuk észben, hogy az ízületekben vagy az ízületek körül szalagok futnak, az ízületek közti ízületi résben pedig, ahol a porcos felületek találkoznak és egymáson elmozdulnak, ízületi folyadék található. Az ízületek környékén izmok tapadnak, alattuk, felettük, mellettük feszülnek, mozognak, hiszen az izmok összehúzódása révén jön létre az ízületekben a csontok elmozdulása. Ez a mozgás pedig értelemszerűen hat a szalagokra, tehát minden mindennel összefügg, az ízületek mozgása önmagában nem értelmezhető. És ez sajnos azt jelenti, hogy az ízületek táján érzett fájdalmak, merevségek, furcsaságok okának feltárása és magyarázata sem mindig egyszerű. 

Ez a bonyolult és jól megtervezett változatosság ugyanis nemcsak számtalan mozgást, hajlítást, forgást, közelítést, távolítást tesz lehetővé, de sok helyen sérülhet is. Sokszor úgy, hogy észre sem vesszük, hogy maga az ízület vagy a körülötte levő izmok, szalagok működése valamitől megváltozik, csupán arra kapjuk fel a fejünket, hogy egy mozdulatnál egyszercsak: aúúúú. Vagy: ssssssz, Vagy: huhh.
Legközelebb ezeknek a felkiáltásoknak járunk utána!

 

Ha kíváncsi vagy a sorozat 2. részére, akkor kattints ide, és olvasd el, mi áll ezeknek az aúúúúknak és huhhhhoknak a hátterében.