Kijelentkezett felhasználó kép

Soha nincs jó idő? Soha nincs rossz idő!

Soha nincs jó idő? Soha nincs rossz idő!
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Az időjárás minden szabadtéri sport meghatározó eleme. Nem tudunk mást tenni, mint elfogadjuk, hogy hideg van, meleg van, esik az eső, fúj a szél, köd van, és így tovább. Küzdeni nem érdemes az időjárás ellen, mert hatással lenni rá nem tudunk, helyette inkább békéljünk meg vele, és mozogjunk a szabadban egész évben

A szabadban való mozgás, így a futás is hihetetlen szabadságérzetet ad az embernek – egy kisgyermekes anyukának pedig minden szempontból felüdülés lehet az a fél-egy óra, amit kint tölt, stresszoldásra, felfrissülésre, „én-idő eltöltésre” tökéletes megoldás a futás. Ugyanakkor az időjárási körülmények nem mindig ideálisak – ez azonban természetes. Ha csak arra várnánk, hogy minden tökéletes legyen – szélcsend, kellemes napsütés, de nem túl meleg, se nem túl hideg, akkor valószínűleg soha nem mennénk ki a szabadba. 

Aki fut, az mindenféle időjárással találkozik az edzései során. A lényeg, hogy nem szabad félni az időjárástól, hanem fel kell készülni rá, és elébe kell menni. Lehet futni hóban, esőben, szélben, ködben ugyanúgy, ahogyan hőségben is. A körülményekhez lehet és kell is alkalmazkodni ruházattal, kiegészítőkkel, és fejben való készüléssel. Szerencsére Magyarországon nem jellemzőek olyan körülmények, amikben nem ajánlott futni, de természetesen mindenkinek az egyéni ingerküszöbe határozza meg, mi az az időjárási körülmény, amiben kimegy, és amiben már nem. 

Nézzük végig az időjárás jelentette kihívásokat, amiktől a legtöbben tartanak, és hogy hogyan lehet rájuk felkészülni, felvérteződni velük szemben. 

Szél

Ha a szél fúj, akkor szinte mindig szembe fúj. A futók elenyésző százaléka találkozott életében a hátszéllel, ami segíti a mozgásban, ellentétben a szemből, vagy oldalról fújó széllel. A szél nehezíti a futómozgást, emeli a pulzust, nagyobb erőfeszítést kell tenni a haladás érdekében, mint szélcsendes időben. Érdemes a szelet úgy felfogni, mint egy külső erősítő tényezőt, ami segít abban, hogy keményebben tudjunk küzdeni magunkért.  

Eső

Az esőtől vizesek leszünk, viszont esőben futni különleges élmény, ad egyfajta „kemény vagyok” érzést, ami különösen az első kilométereik megtételekor nagyon erős büszkeséget ad a kezdő futóknak. Sokan azért nem mennek ki esőben sportolni, mert félnek a megfázástól, de a háztól házig futással és a folyamatos mozgással ezt meg lehet előzni, és az esőhöz öltözés is segít abban, hogy kevésbé legyen kényelmetlen a dolog: egy esődzseki és egy baseballsapka máris ad egy plusz védelmet. Futás után pedig azonnal vegyük le a vizes ruházatot, és irány a zuhany, hogy átmelegedhessünk! 

Hideg

Februárban és márciusban még rendszeresek a hideg reggelek és esték, és akár napközben is lehet hideg. A réteges öltözködés segít abban, hogy ne fázzunk meg és ne érezzük magunkat rosszul a szabadban. Ugyanúgy, ahogy „civilben” felöltözünk, amikor utcára lépünk, futáshoz is fel kell rendesen öltözködni. Nem egy szál pólóban és nadrágban kell kimenni, vegyünk pulcsit, dzsekit, melegebb nadrágot, és ha szükséges, sálat, sapkát, ezzel védjük magunkat a hidegtől. Ne feledjük, hogy  a mozgás segít melegen tartani a testet: ne álljunk meg, folyamatosan maradjunk mozgásban, ne ácsorogjunk kint a hidegben, ha megizzadtunk, ebben az esetben is érdemes a háztól házig futást választani. Ha egyébként te télen indulnál neki a futásnak, akkor is csak azt tudom ismételni, hogy réteges öltözködésre fel, de emellett még érdemes odafigyelned néhány dologra, mint az alapozás, amiről kifejezetten a téli futásról szóló cikkben írtam. Persze, a körültekintés része, hogy 10 fok alatt az ízületeinkre is gondolnunk kell, hogy miért bántja az ízületeket a hideg és hogyan vigyázhatunk jól magunkra, arról pedig a Mit tehetünk az ízületeink védelméért a hidegben? című cikkben olvashatsz.

A rendszeres szabadtéri futás során hozzá fogunk szokni ahhoz, hogy az időjárás mindig változik, de meg fogjuk tapasztalni, hogy szinte minden időjárási körülmény alkalmas arra, hogy kint futhassunk! Nincs rossz idő, ha futásról van szó, csak fel kell rá készülni, el kell fogadni, és alkalmazkodni kell hozzá!  

Ha most kezded a futást, szükséged van egy jó futás edzéstervre, egy klassz társaságra és egy támogató edzőre, akkor nézz körül a Gyerünk, anyukám! futóprogramjai között.

Hanka a Kilométerfaló Mini Futóprogramot azoknak állította össze, akik szeretnének megtanulni futni, megismernék a futás örömét és szabadságát. A program végére már 20 perc futás-kocogás élményben lesz részed, belesétálás nélkül úgy, hogy Hanka nem csupán a futáshoz használt izmok - a láb-, has- és törzsizmok - erősítésére, hanem az állóképesség, kondíció és tartás fejlesztésére, javítására is figyel oktatótársaival, Kádár-Papp Nórival, Adamcsek Edóval és Vancsura Verával. Ha fenntartható módon szeretnéd beépíteni ezt a mozgásformát a mindennapokba, akkor csatlakozz a Gyerünk, anyukám! kezdő futóihoz!