Kijelentkezett felhasználó kép

Tüsszentek, bepisilek!

Tüsszentek, bepisilek!
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Normális, hogy anyukaként bepisilek?

Nem. És nem is kell ezzel együtt élned. Hallgatnod sem kell róla. Sőt, nem kell lemondanod a nagy nevetésekről, nem kell összeszorított lábbal tüsszentened vagy azzal nyugtatni magad, hogy egy köhögőhullámot majd megment a tisztasági betét.

Ha a szülésedet vagy a terhességedet megelőzően szinte sosem fordult veled elő hasonló, akkor gondolj csak bele, hogy a terhesség micsoda fizikai terhelést jelentett a medencefeneked számára, ahol azok a záróizmok találhatóak, amelyek a bepisilésért is felelnek. A legtöbben arra gondolunk, hogy a szülés mennyire megviseli a gátat, de az igazi megterhelést a baba kihordása jelenti a gátizomzatnak, ezért tévhit, hogy a császárosoknak nem kell az intimtorna.

Akár természetes, akár császármetszéses volt a szülésed, a gát környéke megviseltté válik a terhesség 9 hónapja alatt, ráadásul mivel a záróizmok összeszorító és ellazító képessége  az őket körülvevő medencefenéki illetve a törzs mélyének izomzatától, és a hozzájuk kapcsolódó területek állapotától is függ, így a kérdés nagyon összetett. Ez azonban azt is jelenti, hogy ha a törzs mélyének izomzata, izompólyái és kötőszövetes rétegei egymással kölcsönhatásban, egymásra hatva működnek, akkor ezek mozgatása, regenerálása is oda-vissza hat és nagyon hamar eredményt hoz” - magyarázza Domokos Flóra, a Gyerünk, anyukám! edzője, Pilates oktató, pre- és posztnatális Pilates oktató, gyógymasszőr. 

Mikor nem fog akaratlanul cseppenni a pisi?

Ha regenerálod a gátat és a mélyhasizmot. Ezt nevezheted intomtornának, gátizomregeneráló tornának, inkontinencia elleni tornának, a lényeg ugyanaz: egy korszerű szemléletű regeneráló, inkontinenciát javító gyakorlatsor lazítást is tartalmaz, ha pedig holisztikus szemléletben közelítünk, és a testet mint egészet vesszük tekintetbe, akkor nem maradhatnak ki a légzőgyakorlatok és a tartásjavítást célzó elemek sem” - teszi hozzá a regeneráló programjaink szakmai vezetője.

 

Egy pisicsepp mindent elárul? Vagy lehet, hogy nagyobb a baj?

Ha a medence vagy a gát tájékán állapotromlás, illetve funkciózavar van, az nem csupán inkontinenciával (akarat nélküli vizeletvesztés) járhat. Az aranyér is hasonló problémából ered, de a végbél- és hólyagsérv hátterében is ez húzódhat. Nem érdemes várni arra, hogy majd magától elmúlik a panasz, hanem már ma érdemes elkezdeni a regenerálást.

 

Melyik a jobb? Az intim torna vagy a gátizom regenerálás?

A kettő valójában ugyanaz. A Gyerünk, anyukámnál ezt szívesebben hívjuk gátizom regenereálásnak, mindenkinek javasoljuk, aki még nem, vagy régebben szült és gondjai vannak a gátizmai edzetségével, vagy tapasztalja magán az inkontinencia tüneteit. Ha csak mostanában szültél akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel, akkor kérlek, mindenképp a Szülés Utáni Regeneráló Programot válaszd! Abban is rengeteget foglalkozunk ezzel a témával, de az egy átfogó regeneráló program, aminek minden részére szükséged van.

 

Ha ma elkezdem, mikor lesz eredmény?

4 héten belül érezhetően jobb lesz. A 4 hetes gátizom regenerálás tematikus videótárunkat bármikor elindíthatod, bárhonnan elérheted, miközben biztonságos gátizom edzési formákat mutatunk neked, minden információt és gyakorlatot megkapsz az online tanfolyamunkon. Hetente két 10-15 perces videót mutatunk neked, ha ezeket napi szinten gyakorlod, akkor biztosan javítani tudsz a jelenlegi állapotodon. Az állagmegóvás és tónusjavítás már heti 3 gyakorlással elérhető.

 

Oké. Nem fogok bepisilni. És mit kapok még?

A gátizom területének regenerálásával, fejlesztésével, erősítésével más diszfunkciókat is enyhíthesz vagy akár meg is szüntethetsz, ilyen például a stresszinkontinencia, a tághüvely problémája, a szél- és széklettartási problémák vagy az aranyér. Rendszeres gyakorlással megelőzheted a műtéti úton történő beavatkozásokat.

 

Van olyan, hogy ez mégsem nekem való?

NEM AJÁNLJUK, ha van konkrét orvosi ellenjavallat, illetve ha kismama vagy! Terhes nőknek is nagyon fontos a medencefenék izmaival foglalkozni, de náluk ilyenkor máson van a hangsúly a gyakorlások során, és más a légzésritmus is. Kismamáknak a Trimeszter Kismama Tornaprogramunkban adunk speciális gyakorlatsorokat.