Kijelentkezett felhasználó kép

Kacérkodsz a jógával?

Kacérkodsz a jógával?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Hajlékonyság és jóga
Az egyik legnagyobb tévhit, ami a jógát övezi, az, hogy hajlékonynak kell lenni a műveléséhez. Nos itt és most lerántom a leplet: a jóga gyakorlásához egyáltalán semennyi hajlékonyság nem szükséges. Most peregnek a fejedben az insta fotók, amik az ellenkezőjét bizonyítják, de ne felejtsd el, hogy az instagram gyakorlatilag a valóság ellentéte. Valójában a fordítottjáról van szó, vagyis a jóga gyakorlása egyre hajlékonyabbá teszi a tested.
Abban a pillanatban, amikor elkezdesz jógát gyakorolni, nincs szükséged semmilyen különleges képességre. Minden egyes gyakorlatnak, a legnehezebb, legmenőbb, leglátványosabb ászanáknak is megvannak az előkészítő formái, könnyített verziói, amiket bárki, de tényleg bárki végre tud hajtani. Mindenkinek más nehézségei vannak, ahhoz mérten kell megtalálnia a neki való könnyítést vagy variációt.

Egyensúly és jóga
Hasonló a helyzet az egyensúllyal, vagyis nincs szükséged szuper egyensúly érzékre ahhoz, hogy jógázz. Valójában semmilyen egyensúly érzékre nincsen szükséged. Az egyensúly gyakorlatok lényege, hogy gyakorold az egyensúlyozást, és az egyensúlyozás leghatékonyabb gyakorlása az, ha minél többször és minél változatosabban borulsz fel. Nagyon fontos megtanulni nevetni rajta. Ha nem jutsz el addig a pontig egy egyensúly gyakorlatban, hogy meginogj vagy felborulj, akkor nem értél el a teljesítőképességed határáig, márpedig a fejlődés ott kezdődik.

A jóga nekem lassú
Jóga stílusból is rengeteg féle van, az egészen statikustól a nagyon dinamikusig. A jóga alapvetően a minden területen való egyensúly keresésről szól. Ha úgy érzed, hogy túl lassú neked, akkor biztos, hogy szükséged van rá, hogy a lassulást, földelést, befelé figyelést gyakorold. Furcsán ellentmondásos módon a jógagyakorlás nem elvesz időt, de valahogy még többet generál.
Természetesen abban is egyensúlyt kell keresni, hogy mennyire billented ki magadat a komfortzónádból. Tehát ha pörgősen szeretsz gyakorolni vagy akár élni, akkor egy ehhez lehető legközelebb állló, dinamikusabb jóga stílust érdemes választani.
A dinamikusabb stílusokban, de a statikus vagy tradícionális stílusokban egyaránt óriási erőnlétre és fizikumra van szükség hosszútávon, tehát bármelyiket is választod, kihívást mindenképpen fogsz találni, ahogy megoldást is az eléd gördülő akadályokra.

A jógás testalkat mítosza
Most megint látod az insta thread-et, ahogy a tökéletes testalkatú fiúk és lányok egy kézen állva lótuszülésbe pakolják a lábad, miközben megjelenik a videó alatt a felirat: ehhez csak kitartás kell, te is képes vagy rá. Tényleg csak eltökéltség kell hozzá, meg persze idő, energia, pénz és egyéb dolgok háttérbe szorítása. De hát az instagram továbbra sem a valóság. A valóság ennél sokkal egyszerűbb, a jógás testalkat a jógázók testalkata. Nincs semmilyen olyan specifikus helyzet, amihez egy specifikus testalkat szükséges. Olyan persze lehet, hogy valakinek valami nehezebb vagy módosításra van szüksége hozzá. Várandósan például nem tipikusan a hason fekvős gyakorlatokat kell erőltetni, ahogy ha valakinek nagy mellei vannak, lesznek pózok, amikben módosításokat igényel. De legyél bár vékony, telt, magas, alacsony, erős, gyenge, hajlékony, merev, fiatal vagy öreg, pont neked való a jóga.

Nézd meg kedvcsináló videónkat, hogy lásd, milyenek vagyunk és mit tudunk neked adni:

Amire szükséged van a jógához
A kitartó gyakorlás kulcsa pedig nem más, mint a türelem és a humorérzék. Egy jógaszőnyeg is viszonylag praktikus a gyakorláshoz, de én például egy ideje nem használom, mert a gyakorló teremben és a füvön is remekül tudok jógázni szőnyeg nélkül is.
Ha kacérkodsz a gondolattal, de úgy érzed, hogy te túl- valamilyen vagy a jógához, kérlek engedd ezt el és csak csináld, pont azért, hogy azt, ami valamilyen, elkezd a másik irányba fejleszteni.
Ha türelmes vagy magadhoz és a jógához is, akkor minden esélyed megvan arra, hogy hosszú távon tudj gyakorolni. Teremts magadnak elegendő kihívást, de ne várj magadtól túl sokat, mert attól csak a kedved megy el. Merj kilépni a komfortzónádból, de hagyj magadnak időt a megszokásra, az átállásra vagy pusztán a kényelemre is, hogy legközelebb is legyen kedved felmenni a matracra.

Nekem nincs időm gyakorolni
Ez egy nehéz kérdés. Nem érünk rá, nagyon nehéz megtalálni a megfelelő időt, pláne valamire, ami nem tűnik életbevágónak. Ti, akik itt vagytok velünk a Gyerünk, anyukámnál, tudjátok, hogy mindenre van áthidaló megoldás és azt is, hogy milyen elképesztő életminőségbeli javulást hoz a rendszeres mozgás. Ezt kell észben tartani a jóga gyakorlásnál is. Öt perc is jóga. Irodai széken ülve is jóga. Módosíts, találj rá platformot a saját életedben, a saját rendszered szerint.
Az élethelyzetek is változnak, ahhoz mérten a gyakorlásod is fog. Néhány éve beépítettem a jógát a bemelegítésembe, így ha nincs időm egy komplett gyakorlásra két edzés vagy próba között, akkor is bemelegítek, ott lesz a napi jóga adagom mindenképp. Van, aki az irodai munkájába építi be a kötelező monitor mentes óránkénti öt percbe. Van, aki a gyerek játszóterezése közben gyakorol a fűben. Mindig van megoldás, vagy annyira fontos, hogy megérje megtalálni!

Mitől lesz nekem jó a jóga?
A jóga nem csak egy fizikai gyakorlás, hanem egy komplett filozófiai rendszer. Itt nálunk a videókban főként a fizikai gyakorlással fogsz találkozni,a  filozófia többi részét csak érintőlegesen csempésszük nektek bele, hogy komplett legyen az élmény. De még így is érvényesülnek a jóga varázslatos hatásai, még egy egész kicsi gyakorlással is élvezni fogod ezeket az előnyöket.

Erős leszel
Hiába tűnik statikusnak, egy-két plusz instrukcióval olyan belső izommunkát idéz elő egy-egy póz, hogy nem lesz hiányérzeted. A pózok hosszabb kitartásának is vannak a testre gyakorolt előnyei, mind az izomzat, mind az ízületek, mind az erőnlét terén. A dinamikusabb jóga stílusokban a pózok közötti átmenetre is nagy hangsúly kerül, ilyenkor nagyot fejlődik az egyensúly érzék és vele az a rengeteg izom, ami ezt előidézi.
A jóga kifejezetten sokat dolgozik mély izmokkal, amitől a tested olyan részei mozdulnak meg és töltődnek fel, amiket egyébként nem használsz. Jobb lesz tőle a keringés és így az izommunka is intenzívebbé válik.
Teljesen más mozgásformákban, de hétköznapi dolgokban is, mint a lépcsőn felmenés vagy a babakocsi buszra emelése, is érezni fogod, hogy jógáztál.

Kitartó leszel
A jóga arra tanít, hogy csináld a dolgod, mindegy, hogy sikerül-e. Senkit sem érdekel, hogy néz ki a póz, amiben vagy és hasonlít-e a tanáréhoz, a melletted állóéhoz vagy lenn e belőle szép insta fotó. Nem fontos. A lényeg, hogy csinálod. Ettől azok az izmok dolgoznak, amik a szép fotón, sőt! Sokszor egy kívülről nem annyira menőnek tűnő kivitelezés sokkal hatékonyabb izommunkát takar, mint egy nagyon szép, de valójában nem annyira hasznos “fotó póz”.

Magabiztosabb leszel
Ha sikerül beleélned magad a fenti alapelvbe, akkor elindul a siker áradat. Hiszen elmúlik a gyakorlásodról a külsőségekkel kapcsolatos elvárás halmaz és megérkezel a saját testedbe. Innentől a saját képességeidhez mérheted majd a gyakorlásod és hirtelen észre fogod venni, hogy milyen gyorsan fejlődsz. Apró pici változások tömkelege, akár napi szinten figyelhető meg, ha kedvesen, szeretettel fordulsz magad felé, ha nem másokhoz vagy egy képzelt külső mércéhez méred a teljesítményed.
Ha ebben elbizonytalanodsz, kérlek mindig tedd fel magadnak a kérdést: ki mondta, hogy csak így vagy úgy lehet csinálni? A válasz megdöbbentően sokszor az, hogy senki. Tehát el lehet engedni a valahogyan csinálást és simán csak csinálni, mert jól esik, mert megtanít magadra figyelni és mert ettől megtanulod magad a helyeden értékelni. A legtöbb rendszeres jóga gyakorló a saját teste mélyebb ismeretéről és szeretetéről számol be.

Nyugodtabb leszel
Az idegrendszer tanítható, méghozzá meglepően egyszerűen. Ha ki van téve egy bizonyos ingernek vagy eseménynek, akkor valahogy reagál rá. Ha egy ahhoz nagyon hasonló ingernek van kitéve egy biztonságos környezetben, kvázi kicsiben, kezelhetőbben, tudatosabban irányítható a reakciója. Például ha történik valami váratlan az életünkben, mint egy költözés, váratlan esemény, hirtelen változás, akkor általában kiborulunk az egyensúlyunkból kisebb vagy nagyobb mértékben. Ha ez a váratlan esemény a jógaszőnyegen ér minket, mert a tanár azt kérte, hogy emeld meg a lábad, fogd meg a bokád, csavarodj hátra, satöbbi, akkor az idegrendszer ugyanannak a hatásnak van kitéve, csak az előbbi verzióval ellentétben megtapasztalja azt is, hogy kell nyugalomban maradni, átlendülni a holtponton, könnyedebben megélni a változást. Amit ott a szőnyegen kicsiben gyakorolsz, azt az idegrendszered az életed minden más területén is kamatoztatni fogja. Szóval ne gondolkodj tovább, irány a jóga szőnyeg. Semmit sem veszíthetsz, viszont annál többet nyerhetsz általa!

Próbáld ki!
Ha kedvet kaptál, hogy gyakorolj, akkor gyere, és próbáld ki a kezdő szintű Jóga Start programot
A 8 hetes Jóga Start Program azoknak szól, akik még sosem, vagy csak elvétve, régebben találkoztak a jógával. Nem szükséges előképzettség, sőt, hajlékonynak sem kell lenned! A program során többféle jóga irányzattal ismerkedhetsz meg az alapoktól felépítve, fokozatosan nehezedő ütemben. Az online programot hetente kiegészítik vezetett relaxációs és meditációs videók, hogy a tested és a lelked is feloldódjon ebben a koncentrált mozgásban. Minden információt, gyakorlatot és mozgásformát egy helyen kapsz meg, kompakt módon és támogató közösségben, ahogy az neked kell.