Kijelentkezett felhasználó kép

MEGKÉRDEZTÉK HELYETTED: Honnan tudom, hogy túlzásba viszem az edzést?

MEGKÉRDEZTÉK HELYETTED: Honnan tudom, hogy túlzásba viszem az edzést?

"Mi az ami sok edzés területén, amikor már tudatosan kellene pihenni? Milyen negatív hatásai lehetnek a túl sok edzésnek?"

Kis Szandi edzőnk válasza:
Hogy mi az, ami sok, az nagyon szubjektív, abszolút egyénfüggő, hogy kinek, hogyan reagál a szevezete ez edzésterhelésre és az edzésrendszerességre. Mindentől függetlenül a túl sok edzés hosszú távon okozhat túledzettséget, amelynek két típusa van.

1. Az egyiknek a tünetei a testsúlyvesztés, motiválatlanság, kedvetlenség, nyugtalanság, alvászavar, fejfájás, erős szívdobogás, magasabb nyugalmi pulzus, sápadtság, csökkent étvágy.
2. A másiké pedig a rendkívüli fáradékonyság, teljesítmény-csökkenés, normális vagy talán egy kicsit csökkent pulzus, zavartalan alvás, bizonytalan mozgáskoordináció, változatlan vagy kissé növekvő testsúly.

Előbbi a gyakoribb és könnyebben észrevehető, utóbbi pedig ritkább és tünetei alapján nehezebben felismerhető.

Ha a fent felsorolt tüneteket érzed magadon, de legalább 3-at közülük, akkor kell megfontolni, hogy kell egy kis megállj. Kis pihenő, néhány edzésmentes nap után szépen helyreáll a szervezet, de a visszaállásnál is óvatosnak kell lenni, lassan kell visszaépíteni a terhelést.