Kijelentkezett felhasználó kép

Every breath you take

Every breath you take
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Ha nincs meg egyből a dallam, kattints rá erre a szerintem csodás The Police nótára és máris Sting simogató hangján fog belekúszni a füledbe. És hogy miért is dúdolj? Mert egy remek légzőgyakorlat, mivel hosszan elnyújtja a kilégzéseidet. (Hogy miért jók az elnyújtott kilégzések, arra később még visszatérek.)

Miért fontos foglalkozni a légzésünkkel? Mert az egyik legalapvetőbb életfunkciónk, amely valóban mindig jelen van, attól a pillanattól kezdve hogy kikerülünk édesanyánk hasából egészen az utolsó kilégzésünkig, és minősége óriási hatással van az e két pillanat között eltöltött időnkre.

Every move you make - mozgás közben különösen hajlamos az ember zihálni, a száján venni a levegőt. Arra kérlek, figyelj erre a jövőben. Legyen a szájlégzési képesség a limit az edzésnél, futásnál. Amikor már jobban esne szájon át lélegezni, akkor vegyél vissza az intenzitásból, lassíts, még akkor is, ha az oktató a videón másként diktál.

Every bond you break - egy Bohr-effektus nevű kémiai folyamat magyarázza el, hogy ha a belégzésre sok, a kilégzésre kevesebb figyelmet fordítunk, akkor az túllégzéshez vezet. Ez azt jelenti, hogy a vérben csökken a széndioxidkoncentrációja, ígya vörösvértestek nem tudják leadni a sejteknek az oxigént, ami által a szövetek oxigénellátása romlik (ez igazán dióhéjban van így). És ha ez tartósan így van, vagyis tartósan alacsony a széndioxid koncentráció a vérben, akkor ez állandósul, és a szervezet folyamatosan hiperventillációra ösztönöz, de ahelyett, hogy ez kiemelne, csak még mélyebbre húz ebben az amúgy is lefele tekeredő spirálban. A teljesség igénye nélkül miket tapasztalhatsz: romlik a koncentráció képessége, allergiás, asztmás, pánikos panaszok jelentkezhetnek, alvászavarok léphetnek fel, krónikus gyulladások, mindig itt-ott valahol fáj. Szóval lélegezz ki is, hosszan, elnyújtottan. 

Séta közben próbáld ki: 4 lépésre belégzés, 6 lépésre kilégzés

Every step you take - ajánlok figyelmedbe egy gyakorlatot. Próbáld ki, hogy milyen lenne, ha egy közepes tempójú sétánál (nem amikor a pároddal andologsz, vagy amikor rohansz a kis motoros bandita után a zebrához, hanem pont e kettő között félúton) 4 lépésre lélegeznél be, 6 lépésre pedig ki. 

Every breath you take - a légzés rendszeres megfigyelése nagyon jó mindfullness gyakorlat, segít a pillanatban maradni, magadra figyelni, és a légzésed ritmusának beállításához is hasznos.

Every single day - és miért vagyunk mi nők, legfőképpen anyák hátrányban? Mert például a progeszteron hormonnak van légzés gyorsító hatása. Így nem csoda, hogy a menstruációs ciklusunk második felében elsárkányosodunk, sőt, néha mint egy épp kitörni készülő vulkán alatt, olykor - szinte szó szerint - zihál a Föld, vagy a mellkasunk. És nincs ez másként terhesség alatt sem. Ugye itt is folyamatosan emelkedik ennek a hormonnak a szintje. Aztán pedig a növekvő baba, aki folyamatosan azon ügyködik, hogy teret csináljon magának, ezáltal a növekvő méh felfelé tolja a hasi szerveket, és a rekeszizmot, ami így napról napra nehezebben tölti be a funkcióját. Hiszen hogyan mozdulhatna belégzéskor teljesértékűen le és fel, ha egyszer ott egy cseperedő magzat? Ilyenkor igazán fontos, hogy odafigyeljünk a légzésünkre, kapjuk magunkat rajta, ha felgyorsul, hangosabbá vagy felületessé válik a légzésünk.

Every word you say - minden szavadban is ott van a légzésed. És ez még inkább a gyerekeinknél fontos. Ha egy gyerek előtt az orrlégzés a minta, akkor minden hátrányos hatás (például ételallergia miatt duzzadt orrnyálkahártyák, megnagyobbodott orrmandula, sorozatos légúti nyavaják) ellenére is, erre fog törekedni ő is. És a teljesség igénye nélkül, ha valakinek rendben van a légzése, nagyobb eséllyel lesznek rendben a fogai, kevésbé lesz szüksége logopédiai fejlesztésre, sőt, okosabb is lesz, mert az orrlégzés biztosítja a lehető legoptimálisabb oxigénellátást az emberi illetve gyermeki agynak is. Itt is ajánlok egy gyakorlatot, meseolvasás közben is törekedj az orrlégzésre, olykor egészen nagy kihívás tud lenni.

Every game you play - szóval például futkározás, fogócskázás közben is emlékeztesd a gyermeked (és magadat is), hogy az orrán vegye a levegőt. Vagy például aki a fogó, klacccsoghat folyamatosan, mint a lovacskák, vagy dobhat puszit, hiszen ha ezt az ember fia/lánya nagyon akarja csinálni, akkor tuti, hogy az orrán veszi majd a levegőt közben.

Every night you stay - és hát az éjszaka egy újabb kritikus pont. Emlékszem még, a félülős, nyakletörős szoptató pózokra, amikor aztán az ember lánya mindenre figyel, csak arra, nem hogy csukva tartsa a száját. Ilyenkor jöhet jól, ha egy vékony, ragtapasszal leragasztod a szád, középen egy vékony nyílást vágva, ami beszélni enged, de ha szerencséd van, a szájlégzést bizonyos mértékig gátolja. (Lehet menő speciálisan erre kialakított tapaszt kapni, ha haladóbb verzióban nyomnád.)

I’ll be watching you - sokszor vettem észre a hozzám fordulóknál, hogy egy sérülés vagy betegség után, lelki megterhelés alatt vagy menstruáció körül magasabb a légzésszámuk, mint egyébként. Nem beszélve arról, hogy vacakabbul is vannak, de ez az előbbi állapotok miatt lehet. Viszont ha a légzésen tudunk lassítani, tudatosítani egy picit, akkor az olyan, mint a mozaik egyik darabkája, szükséges ahhoz, hogy a többi is helyre kerüljön. Sőt, az egyik legszükségesebb: ez az egyik legfontosabb életjelensége, az egyik legfontosabb mozgása az emberi szervezetnek. Ajánlom, hogy fordíts rá egy kis plusz figyelmet. És ne feltétlenül csak akkor, amikor baj van vele.

Lélegezz!

Mozogj Verával! Ha szeretnél Verával edzeni, akkor 2-es szintről válaszd a Csak30! Start, a Tónus Start Erősítő vagy a Formaszerviz Start programokat. Ha 3-as szintű edzésre vágysz, akkor Vera a Formaszerviz Pluszban vagy a Tónus Plusz Erősítő Programban vár téged. Ha kismama vagy, akkor érdemes bekapcsolódnod az Anyastart Szülésfelkészítő Tanfolyamba, ahol Vera hasznos tanácsokkal is ellát, de találkozhatsz Verával a 4 hetes Tartásjavításban, a 4 hetes Post Covid Videótárban és a Seniora Videótárban, illetve a Kilométerfaló Mini Futóprogramban is.