Kijelentkezett felhasználó kép

Futhatok szétnyílt hasizommal?

Futhatok szétnyílt hasizommal?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

A legegyszerűbb igen vagy nem válasz helyett nézzük meg, mi a helyzet a szétnyílt hasizommal, és hogyan szabad újrakezdeni a futást, ha ezzel a problémával küzdesz!

Miért nyílik szét a hasizom?
A szétnyílt hasizom minden nőt érint, aki várandós, hiszen a baba növekedéséhez elég nagy hely szükséges a hasüregben, ez pedig az izom- és kötőszövetek lazulásával, nyúlásával, az izmok egymástól való eltávolodásával jár. A hasfal közepén egy vastag, tömör rostos kötőszövet, a linea alba található, ez zárja a hasizmokat. A szülést követően a has ugyan „visszahúzódik”, valamennyire biztosan, de ez nem jelenti azt, hogy a hasizmok mindenkinél automatikusan össze is záródnak, sokaknál az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak, és a hasfal közepén egy rés keletkezik, mert a linea alba nem nyeri vissza eredeti szélességét és vastagságát. Hogy érintett vagy-e a szétnyílt hasizomban, azt önvizsgálattal is meg tudod állapítani, csak nézd végig ezt a videót, de fordulhatsz hozzáértő szakemberhez is, aki segít ebben: 

A szétnyílt hasizom megléte látható és érezhető, esztétikai és egészségügyi problémaként is fennáll. Az előre dudorodó, még mindig terhesnek látszó has zavaró lehet, ugyanakkor olyan fizikai problémák is tapasztalhatók miatta, mint a derék- és hátfájdalom, a kismedence izomzatának gyengülése.

Nem kell siettetni a futást!
Ugye ilyen problémákkal együtt eszedbe nem jutna futni? Ugye nem szeretnéd azt, hogy az erőteljes mozgás miatt még komolyabb problémáid legyenek, amik fájdalmat okozhatnak? Ha erre a két kérdésre nem a válaszod, a szét van-e nyílva a hasizmod kérdésre pedig igen, akkor a futást egy időre mindenképpen felejtsd el. Szétnyílt hasizommal ugyanis nem tanácsos futni egészen addig, míg a lehető legjobban össze nem zártad a hasizmot, és amíg a törzsizmaidat és a medencefenék izmait a lehető legjobban meg nem erősítetted!
A hasizmok szerepe rendkívül fontos a helyes testtartásnál, és vizsgálatok szerint a szétnyílt hasizom miatti diszfunkcionális működés miatt a medence stabilizációja hiányos lehet, ez pedig rossz testtartáshoz, derék és csípőtáji fájdalomhoz vezethet.

De ez miért olyan fontos futásnál?
Futás közben nagyon fontos szerepe van a has- és törzsizmoknak, mert ez egy magas intenzitású, sok ismétlődő becsapódással, rázkódással járó sport, amely során a talajjal való érintkezés visszahat a testre, fokozza a hasűri nyomást és a gátra nehezedő nyomást is. Ha ezt a nyomást egy gyenge törzsizomzat és szétnyílt hasizom kapja, ami nem képes megfelelő tartást és védelmet biztosítani, akkor az sok kellemetlenséget okozhat. Ilyenkor érezheted azt, hogy a belső szerveid „lötyögnek” vagy „nem jó helyen vannak”, de jelentkezhet derék-, szeméremcsont-, csípő- vagy térdfájdalom is, vagy kismedencei süllyedés és akár sérv is!
Mielőtt tehát futni kezdenél, foglalkozz a hasizmaid zárásával speciális, szétnyílt hasizomra kifejlesztett regeneráló tornával, valamint igyekezz megerősíteni a törzsizomzatodat is. Ezzel egyidőben alacsony intenzitású, becsapódással, ütközéssel nem járó mozgásokat végezhetsz. Elkezdhetsz például gyalogolni, ahol a karmozgással, valamint a medence és a törzsizmok „használatával” készülhetsz a futásra, felkészítheted a kardiovaszkuláris szervrendszered a terhelésre.
Ha a testedet megfelelően felkészíted a futás okozta terhelésre, sokkal könnyebb dolgod lesz, mintha csak úgy nekiindulnál, aztán pár száz méter után fájdalmat és kellemetlenséget éreznél, ami miatt abba kell hagynod. Fontos a fokozatosság, a türelem, a testnek idő kell, hogy egy terhesség és szülés után úgy regenerálódni tudjon, hogy intenzíven, ugyanakkor biztonságosan lehessen tervezni. Zárd össze a hasizmaidat, erősítsd meg a törzsizmaidat, készítsd fel a szervezetedet a futásra, és aztán mehet a kilométerfalás!

Hogyan zárjam össze a szétnyílt hasizmot?
Ha szeretnéd regenerálni a szétnyílt hasizmodat, nevezz be a Gyerünk, anyukám! 4 hetes szétnyílt hasizom regenerálás tanfolyamára, ebben  összesen 8+4 videóból álló gyakorlatsorozattal várunk, ami kifejezetten a rectus diastasis, azaz szétnyílt hasizom zárására szolgál. Annak is jó szívvel ajánljuk, aki már több éve szült, ám gondja van a hasi területtel: indokolatlanul előre domborodik a hasa, fáj a dereka, erőtlennek érzi a törzsét. Esetleg rendszeresen edz, de ezzel a területtel nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi gondja van. 
Ha csak mostanában szültél, akkor hüvelyi szülés esetén válaszd a Szülés utáni regeneráló programot válaszd, császármetszést követően pedig a Szülés utáni regeneráló programot császármetszés után. Abban is rengeteget foglalkozunk ezzel a témával, de mindkettő átfogó regeneráló program, aminek minden részére szükséged van szülés után.