Kijelentkezett felhasználó kép

Iránymutatás a Gyerünk anyukám GLUTÉNMENTES étrendjéhez

Iránymutatás  a Gyerünk anyukám GLUTÉNMENTES étrendjéhez

A gluténmentes étrendről

A sztenderd Gyerünk anyukám étrendek mellett készülnek speciális étrendi igényeket is kielégítő étrendek. Ennek megfelelően elkészült egy 4 hetes, gluténmentes étrend. 

 

A GYA gluténmentes étrenddel kapcsolatban az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • Fontos, hogy csak akkor élj teljes mértékben gluténmentesen, ha diagnózisod van arról, hogy neked ez az étrend feltétlenül szükséges (pl. cöliákia). Minden étrend tekintetében alapelv, hogy csak annyira legyen korlátozó, amennyire az feltétlenül szükséges. 

  • A gluténmentes étrendek is két verzióban érhetőek el: napi 1500 kcal/160 g ch ill. 1800 kcal/200 g ch.

  • A gluténmentes étrend is napi ötszöri étkezést tartalmaz, 1-1 étkezés kivételével hozzáadottcukor-mentes.

  • Ezek az étrendek is kiegyensúlyozottak, azaz megfelelő arányban tartalmazzák a makrotápanyagokat: a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat.

  • A normál étrendekkel ellentétben azonban a gluténmentes étrendek NEM mozaikétrendek, azaz az egyes napok egyes étkezései nem cserélhetőek fel egy az egyben egymással. Az egyes napok felcserélhetőek egymással vagy ismételhetőek.

  • Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne racionálisan kezelni az étrendet - tehát, ha valamiből akad maradék, vagy egy főétkezést ismételnél, de uzsonnára már mást kívánsz - akkor bátran menj végig ezen az úton, ettől nem lesz “tökéletlen” az étrended. 

  • Tekintettel arra, hogy a széles körben elérhető gluténmentes kisétkezésre tervezhető kekszek, lapkenyerek kínálata egyelőre itthon elég korlátozott, ezért ezeknél az étkezéseknél viszonylag gyakori az ismétlés. Ha neked van bevált ilyen gluténmentes terméked (akár bolti, akár saját recept), akkor fogyaszd azt nyugodtan, és akár meg is oszthatod a többiekkel, hogy együtt bővíthessétek a kínálatot. 

  • Az étrend változatosabbá tétele érdekében alkalmazhatóak az általános étrendre vonatkozó felcserélhetőségi javaslatok: https://www.gyerunkanyukam.hu/article/v/gyakran-ismetelt-kerdesek-a-4-hetes-kiegyensulyozott-etrend-kapcsan

  • A gluténmentes étrendek nem tartalmaznak egyáltalán gluténtartalmú alapanyagot, de természetesen a “nyomokban glutént tartalmazhat” termékeket mindenki maga kell kiszűrje a kínálatból.

 

Fotók: Angeli Edit