Kijelentkezett felhasználó kép

Iránymutatás a Gyerünk anyukám TEJMENTES étrendjéhez

Iránymutatás  a Gyerünk anyukám TEJMENTES étrendjéhez

A tejmentes étrendről

 

Az elmúlt évek során folyamatos volt a visszajelzés, hogy igény lenne tejmentes étrendre is a Gyerünk anyukám berkein belül.

Az igényre reagálva készítettem el egy 4 hetes, tejmentes étrendet.

Ezzel az étrenddel kapcsolatban az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • Fontos, hogy csak akkor élj teljes mértékben tejmentesen, ha diagnózisod van arról, hogy neked ez az étrend feltétlenül szükséges (pl. tejfehérje-allergia). 
  • Ha a szoptatási időszakban, a kisbabád érzékenysége miatt javasolta a gyerekorvos, hogy tejmentesen étkezz, akkor a kizárólagos vagy domináns szoptatási időszak után fokozatosan térj vissza a tejterméket tartalmazó étrendhez.
  • A tejmentes étrend legfontosabb hiányossága, hogy nem tartalmaz elég kalciumot. Ezért, ha hosszabb távon tartod fenn, akkor mindenképpen szükséges kalciumtartalmú étrendkiegészítő használata. Ez ügyben egyeztess a házi- vagy a gyerekorvossal, gyógyszerésszel.
  • A tejmentes étrendek is két verzióban érhetőek el: napi 1500 kcal/160 g ch ill. 1800 kcal/200 g ch.
  • A tejmentes étrend is napi ötszöri étkezést tartalmaz, 1-1 étkezés kivételével hozzáadottcukor-mentes.
  • A normál étrendekkel ellentétben azonban a tejmentes étrendek NEM mozaikétrendek, azaz az egyes napok egyes étkezései nem cserélhetőek fel egymással. Az egyes napok természetesen felcserélhetőek egymással vagy ismételhetőek.
  • Az étrend változatosabbá tétele érdekében alkalmazhatóak az általános étrendre vonatkozó felcserélhetőségi szabályok: Gyakran ismételt kérdések a 4 hetes kiegyensúlyozott étrend kapcsán
  • A tejmentes étrendek nem tartalmaznak egyáltalán tejterméket, azonban, ha valaki hiperérzékeny, akkor a “nyomokban tejet tartalmazhat” termékeket maga kell kiszűrje a kínálatból.
  • Ha az egészséged védelme nem indokolja a teljes tejmentes étkezést, de érdekelnek a tejmentes ételek is, akkor javaslom, hogy a normál Gyerünk anyukám étrendek mellett kiegészítésként próbáld ki a tejmentes étkezést - azaz egy-egy tejmentes napot beiktathatsz a normál étrended mellé.
  • A tejtermékek pótlására az étrendben szerepelnek szójaalapú élelmiszerek is, pl. szójatej, szójajoghurt). Ha nem fogyasztasz szójaalapú termékeket, vagy az étrendben szereplő gyakoriságnál ritkábban fogyasztanád ezeket, akkor kiválthatod őket más növényi alapú termékekkel, pl. rizsitallal, kókuszitallal, kókuszjoghurttal stb. Ha ennek van jelentősége számodra, akkor azt érdemes tudni, hogy ezeknek a termékeknek a tápanyagtartalma nem azonos (pl. a szójajoghurt fehérjetartalma magasabb, míg zsír- és szénhidráttartalma alacsonyabb a kókuszjoghurténál stb.).

Fotók: Angeli Edit