Kijelentkezett felhasználó kép

Kisokos karácsonyfa választáshoz

Kisokos karácsonyfa választáshoz
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Amikor Kriszó megkérdezte, van-e kedvem írni erről, rengeteg dolog jutott az eszembe és rögtön kutató munkába kezdtem.

Te tudtad, hogy az első feldíszített és dokumentált fa az 1500-as évekre datálható? Lettországban, (máshol Németországot írnak) történt meg, hogy egy karácsonyi ünnepség előtt egy fenyőfát feldíszítettek és e körül táncoltak énekeltek az emberek. (Én nem tudtam :D) 
Na azért ezen az infón kevésbé lepődtem meg, mint azon, hogy az első műfenyőt már 1883-ban dobták piacra az USA-ban, a kisebbet 50 centért, a nagyobbat 1 dollárért.
És hozok még egy érdekességet a sok közül: egy 1554-ből származó történelmi jegyzet alapján Magyarországon karácsonyfának nevezték a földesúrnak karácsonyi adóként beszállított tüzelőt.
Azóta aztán van minden, az óriási és hatalmas fáktól a közterületeken, a piros vagy akár fekete színben pompázó műfenyőkön át, a plafonról fejjel lefelé lógatott fenyőig.

Ha te egy környezettudatos ember vagy, akkor a legegyszerűbb, ha nem veszel semmit és csak jókedvedben olvasod tovább, amit írok, ugyanis a legkörnyezettudatosabb, amit meg sem veszel, se mű, se igazi, se semmi. Ezt még az angol tudósok sem vitatják. De jó hírem van! Te sem kell, hogy karácsonyfa nélkül maradj, használhatod a dédi féltve őrizgetett műfenyőjét, rajzolhatsz a falra egyet, vagy bármi meglévő dolgot a lakásban kreatívan felhasználhatsz és csinálhatsz saját egyedi karácsonyfát.

Ha az év nagy részében környezettudatos vagy, de ilyenkor egy picit ezt félre szereted tenni, az emlékek, a gyerekek vagy bármi miatt, vagy egyszerűen ez így nem része az életednek, akkor jövök egy praktikus mátrixxal. :D Mert innentől egyik megoldás sem környezettudatos, viszont soktényezős.

Fontos dolgok, amiket vásárlás előtt jó ha figyelembe veszel:

  • Mekkora helyre kerül a fa - szűk helyre lehet jó egy kis senkineksemkellek, féloldalas fa is, legalább nem kell lenyirbálni a felesleges ágakat.
  • Mekkora az ajtó, amin be kell vinni - célszerű olyat választani, amit be tudunk vinni és nem kell kisebb akrobata mutatványokat előadni közben az éjszaka leple alatt, csöndben, hogy a meglependő gyerekek meg ne hallják (előrelátóak csak az adott helyen vágják le a csomagolást, mert utána betuszkolni lehet, hogy csak súlyos veszteségek árán lehet majd).
  • Hogy juttatod haza, ha már az angyalok nem viszik házhoz a fát (kézben, bringán, tömegközlekedésen, autón stb.) - ez is nagyban korlátozza a méreteket.
  • Ha el kell rejteni a kíváncsi szemek elől, akkor hova tudod rakni és ez hány napot jelent - lehet, hogy a szomszédnéni garázsát is kölcsön kell kérni, de jó ezt időben megkérdezni tőle.
  • Van-e padlófűtés  - jó ha tudod, itt minden, ami nem műfenyő gyors hanyatlásnak fog indulni, trükközhetsz magaslatra való helyezéssel, locsolással, de ezzel sokat nem fogsz javítani a helyzeten.
  • Él-e még benned a gyermeki varázs, hogy plafonig érő fa kell, fenyőillattal, mint gyerekkorodban - mert, akkor nincs választásod olyat kell keresned, ami az emlékeidben él.
  • Gyerekkel, vagy anélkül vágsz-e bele a vásárlásba - az előbbinél kötélidegzet kell, az utóbbihoz gyerekfelügyelet.
  • Tudsz-e alkudni - én nem, de apukámat minden alkalommal tátott szájjal bámultam. Bármelyik árusnál bármelyik fát le tudta alkudni, mondjuk neki ez volt az első és legfontosabb karácsonyi ajándéka saját magának :). 
  • Ki fogja berakni a talpba - vannak férjek, akiknek ez a rituálé kell a karácsonyi hangulathoz. :D Ha nem rendelkezel ilyennel, akkor jobb, ha viszed a talpat, vagy tudod a talp befogadó képességét és ott helyben megoldják ezt neked.
  • Van-e kisállatod, pl. macska aki azonnal játszótérnek fogja tekinteni.

Tudom elfáradtál pedig még egy centit sem haladtunk előrébb. Most jövök a lényeggel.
VÁLASSZATOK OLYAT, amitől ti lesztek boldogok, nem a szüleitek, nem az anyós, nem a szomszéd, hanem a ti családotok, akik nap mint nap nézni fogjátok, míg el nem jön a húsvét, akarom mondani az idő, hogy leszedjük.

1. A MŰFENYŐ
A műfenyő előnye, hogy kis helyen elfér szállításkor, a lakásba bejuttatáskor, akár online is meg lehet rendelni, bírja a padlófűtést, ha vigyázol rá, akkor egy életre megoldod ezt a kérdést és ezáltal környezettudatos is vagy (brit tudósok még vitatkoznak ezen, de hagyjuk). Nem potyog. Ami negatívum az az, hogy kell, hogy legyen helye a lakásban egész évben, ahol elcsomagolva, de tárolni tudod és nincs igazi illata, meg hát a neve is mutatja MŰ. Azt hiszem nincs olyan fa, amit még nem találtak volna ki ebben a műfajban, de ha mégis úgy gondolod, hogy van, keress rá a neten tuti találsz olyat. Van itt minden, mint Gombóc Artúr meséjében a csokival; havas, fekete, pink, zöld, olyan élethű, hogy megszólal, illatosított, dús, ritka, kicsi, nagy, zenélő… 

2. A NEM MŰFENYŐ (élőnek nem nevezném)
Ha “élő” fenyőt (rögtön meghazudtoltam magam, de legalább macskakörmöztem, na) választanál, akkor is sok lehetőséged van, kezdve a tényleg élőtől, amit konténerben veszel meg és majd kiültetsz, egészen a plafonig érő csodákig. Tudd, hogy a konténeres verzió nem szereti a meleget, öntöznöd kell, jó, ha fokozatosan tudod hozzászoktatni a hőkülönbséghez (ki és be is) és oké, hogy el akarod ültetni, de lesz-e minden évben helye egy bazi nagyra növő fának, ami egyre kevésbé bírja a mi klímánkat.
Ha kivágott fát vennél és még továbbra is érdekel a környezettudatosság, akkor jó választás lehet, amit mi évek óta teszünk, hogy online rendeljük meg egy faiskolából, akik fényképpel sorszámozva felrakják a honlapjukra és csak azt vágják ki, amit tényleg megvesznek és házhoz szállítják, vagy személyesen átvehető.
Ha te magad szereted kiválasztani és már tudod a méretet, és azt is mennyit költenél rá, akkor irány a piac, az Obi parkolója (az Ikeába ne menj, ott már egy nap alatt elfogyott az összes), a sarki kis kereskedő és keresd meg azt, ami a szíved csücske.


 

Mutatom miket találhatsz:
Luc fenyő - szép sűrű ágai vannak, illatos, ha vízbe rakod és nem a fűtőtest mellé, akkor viszonylag sokáig bírja.
Ezüst fenyő - ez az én favoritom, mindig ez volt nálunk, imádom az illatát (bár nemrég került egy galéria lakásba, azóta elég jó fenyőillat van :D). Szóval amiket tud: a tűlevelek színe lehet hamvas, ezüstös, kékes-szürke, vagy mélyzöld, élénkzöld és mivel a leveleket vastag viaszréteg borítja ezért elég sokáig bírja potyogás nélkül, ha kap vizet és nem a fűtőtest elé rakjuk (mondjuk ez a műfenyőn kívül mindegyikre igaz). Az illata pedig tényleg igazán karácsonyi.
Erdei fenyő - előre elnézést kérek, de én ezt sosem értettem miért választják, mert a családban és az osztálytársaimnál is gyakran találkoztam ilyennel, “ritkaszép”, így nevezném, formája se nagyon van pont emiatt, illata meg még kevesebb, de tudom sokaknak ez A karácsonyfa.
Nordmann fenyő (nem, nem normann és nem is normand, mert a nevét Alexander von Nordmann-ról kapta) - itt találhatsz többfélét, formás, tömzsi termet jellemzi, gyerekbarát annyiban, hogy nem szúr, mert kis gömbölyű a levelek vége, illata nem nagyon van, de a levelei ha megszáradnak, akkor is nagyon ragaszkodnak az ágakhoz. Ez azért nagy előny lehet, pláne épp kúszni mászni tanuló gyerek mellett, aki mindent is megkóstol még mielőtt levegőt tudnál venni. 

Biztos van, amit kihagytam, de remélem segítettem abban, hogy olyat válassz, amit ti szeretni fogtok! <3