Kijelentkezett felhasználó kép

Mit tapasztalhatsz a menopauza alatt és után?

Mit tapasztalhatsz a menopauza alatt és után?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Fontos leszögeznünk, hogy a menopauza a nők életének természetes szakasza, amiről méltatlanul keveset beszélünk, pedig az ilyenkor tapasztalható tünetek ismerete és az azokra való felkészülés legalább annyira fontos, mint a pubertáskor vagy éppen a várandósság. A menopauza alatti hormonális átrendeződés lezajlása egyéni szinten komoly szórást mutat, de néhány jellemző tünet szinte minden nőnél megjelenik, és sok területet érint: időnként komoly hangulati hullámvasútra ülhetünk fel, nyakig járhatunk a fejfájásban, a hőhullámokban, az álmatlanságban, és ezek még csak azok a jelek, amik mások számára is könnyen észlelhetőek. Már ezekkel sem könnyű megbarátkozni, együtt élni, vagy éppen megküzdeni, és ahogy a fizikai változásokra, ezekre is átmenetiként kell tekintenünk, és nyílt kommunikációval beszélni róla a velünk együtt élőknek. Így nemcsak segítséget kaphatunk, de a hallgatás csendjét is megtörhetjük.

Már csak azért is, mert ezeken a látványos tüneteken kívül megérkeznek azok a változások is, amiken csak mi tudunk segíteni, ha ugyanolyan elszántak vagyunk, mint egy szülés utáni időszakban. A menopauza során az ösztogénszint csökkenése fokozatosan gyengíti el a medencefenék izmainak tónusát, rugalmasságát. Ez ellen a megfelelő időben elkezdett és megfelelő kitartással végzett gátizomtornával vehetjük fel leghatásosabban a versenyt. Ha ugyanis nem indítunk ellentámadást, a hormonális változások idővel olyan tüneteket okozhatnak, mint például:

  • egyre fokozódó vizeletinkontinencia: kezdetben stressz-inkontinencia, azaz köhögéshez tüsszentéshez, megerőltetéshez kötődő vizeletvesztés, később ezektől független szivárgás

  • gyakoribbá váló kismedencei fertőzések, “felfázások”

  • a kismedence szervek süllyedése, amit legtöbbször egyfajta idegentest-érzet jelez

  • nehezített hólyagürítés

  • deréktáji és kismedencei fájdalom

  • a végbél záróizmának nehezebb kontrollálása, akaratlan szellentések

  • szexuális panaszok, fájdalmas együttlét

A szexuális életben bekövetkező változások ebben az esetben nem csupán a megváltozott izomtónus miatt jelentkeznek, hanem a hüvelyt közvetlenül érintő okok miatt is. A hüvely szárazabbá, rugalmatlanabbá válik, mivel a csökkenő ösztrogénszint elvékonyítja a hüvelyfalat. Ezt megakadályozni ugyan nem tudjuk, de a rendszeres tornával a terület vérellátása fokozható, ami képes ellensúlyozni ezeket a hatásokat.

A menopauza viharaiban ugyanazt érdemes szem előtt tartani, mint a szülés utáni lelki és testi változások idején: nem vagy egyedül, és az állapotodon sokat tudsz javítani. Kérd szakember segítségét, és legyen kapaszkodód a rendszeres gátizomtorna, amivel az irányítást mindig kicsit vissza tudod venni, ha úgy érzed, a tenger már nagyon dobálja a hajódat.

Ha évekkel ezelőtt szültél, akkor a Költözz vissza a testedbe! - Rakd rendbe a gátad tanfolyamunkkal karbantarthatod a gátizmaidat.