Kijelentkezett felhasználó kép

Húsvét egészségesen - étrend- és otthoni edzésterv tippek

Húsvét egészségesen - étrend- és otthoni edzésterv tippek

Étkezés és napi edzés húsvét idején

Karácsony után hazánkban a Húsvét legnagyobb traktával járó ünnep. Hiába két napos ünnep csak, gyakran már szombaton megkezdődik a vendégjárás, a készülődés, ha ismerőseink, családunk csak vasárnap tudja megoldani a látogatást, akkor már aznap is jöhetnek locsolók, vendégek, Húsvét hétfőn pedig már tényleg nincs megállás.

Hagyományos húsvéti ételeink a sonka, a kalács, a tojásételek ezernyi formája és természetesen a vendégváró, családkényeztető sütemények. Lássuk, hogyan “vészeljük át” ezt a pár napot, hogy az emésztőrendszerünket se terheljük túl és adott esetben a mérleg nyelve se mozduljon el a nem kívánt irányba.

Az első, leges-legfontosabb szabály: együnk mértékkel!

  • Természetesen nem kell kimaradnunk az ünnepi reggeliből, a vendégségben felkínált ebédből, süteményekből, de egyszerűen tartsunk mértéket, ne együnk többet, mint amennyit egyébként szoktunk reggelizni, ebédelni. Ha pedig épp fogyókúránk közepén vagyunk, akkor a fogyókúrás mennyiségeket fogyasszuk. Tojásból reggelire elég egy db is, sonkából, kalácsból egy-egy vékony szelet, és mindenképpen együnk sok friss zöldséget ezek kísérőjeként.
  • Húsvéti sonkából is a “kevesebb jobb” alapon válasszunk, a magasabb zsírtartalmú, sóval, adalékanyagokkal készített bolti kötözött sonkák helyett válasszunk (házi) füstölt (paraszt)sonkát, combot, csülköt, főzzük meg magunk - majd a jól látható, leválasztható zsíros részeket távolítsuk el és ezek nélkül tálaljuk az asztalunkra. Így gyakorlatilag színhúst kapunk, extra zsír nélkül.
  • A kalácsot is süssük magunk, egyáltalán nem olyan ördöngös feladat, mint elsőre tűnik. Ha magunk készítjük a kalácsot, pontosan tudjuk mennyi cukrot használtunk hozzá, és a felhasznált liszt egy része legyen teljes kiőrlésű liszt. Ne együnk belőle 1-1 vékony szeletnél többet!
  • Ha nem kalács, hanem kenyér szerepel a húsvéti menüben, akkor fogyasszunk részben vagy teljes mértékben teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket.
  • Tojásból is elégedjünk meg 1-2 darabbal a reggelinél, a sonkával, kaláccsal, kenyérrel, sok zöldséggel kísérve biztosan nem maradunk éhen. Ha tojáskrémet készítünk, vaj, majonéz helyett lágyítsuk natúr vagy görög joghurttal. Ugyanolyan krémes lesz a végeredmény.
  • Az ünnepnapokon is fogyasszunk sok zöldséget, a hideg ételek mellé friss, tavaszi zöldségeket, ebédre salátákat, zöldköreteket.
  • Lehetőleg kerüljük a majonézes salátákat, amelyek a majonéz miatt magas kalóriatartalmúak lesznek, és a gyomrunkat is megterhelik. Egy friss joghurtos retek-újhagyma/snidlinges fűszeres saláta ugyanúgy jól fog esni, ha nem még jobban!
  • Az ünnepi ebéd legyen valami könnyed étel, nem kell, hogy az asztal háromféle sült hústól roskadozzon. Ekkor is tálaljunk köretként bátran friss salátákat, akkor kevésbé valószínű, hogy ebéd után az asztal alá dőlünk. Vendégségben is tartsunk mértéket, és ne legyünk szégyenlősek nem végigenni a teljes repertoárt.
  • Ha magunk készítjük az ünnepi süteményeket, készítsünk könnyű túrós, joghurtos, gyümölcsös, akár hozzáadottcukor-mentes desszerteket. Vendégségben is ehetünk a házi süteményekből max. 1-1 szeletet.
  • Együnk lassan, keveset szedjünk a tányérra, és ha jól laktunk, udvariasságból ne púpozzuk meg újra a tányérunkat.
  • Az alkoholfogyasztásnál is tartsunk mértéket, 1-1 dl bor, egy fröccs jöhet, de ne essünk túlzásokba a rövidekkel.
  • Arra is ügyeljünk, hogy ne mi együk meg a gyerekek húsvéti csokicsomagját, bármilyen csábítóan is kacsingatnak ránk este, mikor a gyerekek már lefeküdtek.

A húsvéti szezonban se mellőzzük a testmozgást, továbbra is kövessük azt az otthoni edzéstervet, amit előirányoztunk magunknak. Ha nincs túl sok időnk és lehetőségünk a családi és a vendégváró látogatások között, válasszunk olyan tornagyakorlatokat, amik nem vesznek túl sok időt igénybe. Iktassunk be naponta egy- egy plank edzést, ami még unalmassá sem válhat, tekintve a plank gyakorlatok változatosságát, a bennük rejlő lehetőségek gazdagságát. Természetesen ügyeljünk arra, hogy ne tele hassal álljunk neki a plank edzés kivitelezésének.

Közösen a gyerekkel?

A húsvéti készülődés minden elemébe bevonhatjuk a gyerekeket, legyen az a barkagyűjtés, a lakásdekoráció, a tojásfestés, díszítés.

A konyhai készülődésben is segíthetnek:

  • Vonjuk be őket a bevásárlásba - bár ez lehet, hogy furcsán hangzik, de a közös vásárlás, ha nem a csokis polcok előtti vitában merül ki, akkor mindig hasznos tanulási idő a gyerekeknek. Beszélgethetünk az alapanyagokról, a friss első tavaszi zöldségekről, amik a húsvéti asztalra kerülnek (retek, újhagyma, snidling, medvehagyma stb., kinek szokása szerint)
  • Ha hagyományosan része a húsvéti menünek a kalács, akkor azt süssük bátran együtt a gyerekkel. Készíthetünk nagyobb adag tésztát is, és adhatjuk annak egy részét a gyerkőcnek “önálló” felhasználásra - a gyerekek jellemzően imádnak a kelt tésztával bíbelődni, formázgatni. Ha saját tésztát adunk nekik, akkor nekünk sem kell afelől aggódnunk, hogy vajon elkészül-e egyáltalán a megfelelő kinézetű kalács az asztalra.
  • A húsvéti reggeli előtt vonjuk be a gyerekeket a hidegtál összeállításába, tisztítsuk, daraboljuk együtt a zöldségeket, engedjük segíteni a tál összeállításában, a díszítésben.

Recept tippek: