Kijelentkezett felhasználó kép

Iránymutatás a Gyerünk anyukám VEGETÁRIÁNUS étrendjéhez

Iránymutatás  a Gyerünk anyukám VEGETÁRIÁNUS étrendjéhez
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

A vegetáriánus étrendről

Az elmúlt évek során folyamatos volt a visszajelzés, hogy igény lenne vegetáriánus étrendre is a Gyerünk anyukám berkein belül.

Az igényre reagálva készítettem el egy 4 hetes, vegetáriánus étrendet. Ezzel az étrenddel kapcsolatban az alábbiakat érdemes figyelembe venni:

  • A Gverünk, anyukám vegetáriánus étrendek nem vegán étrendek, azaz tartalmaznak állati eredetű élelmiszert: tojást, tejtermékeket, mézet.
  • A normál étrendekhez hasonlóan a vegetáriánus étrendek is két verzióban érhetőek el: napi 1500 kcal/160 g ch ill. 1800 kcal/200 g ch.
  • A vegetáriánus étrend is napi ötszöri étkezést tartalmaz, 1-1 étkezés kivételével hozzáadottcukor-mentes.
  • A normál étrendekkel ellentétben azonban a vegetáriánus étrendek NEM mozaikétrendek, azaz az egyes napok egyes étkezései nem cserélhetőek fel egymással. Az egyes napok természetesen felcserélhetőek egymással vagy ismételhetőek.
  • Az étrend változatosabbá tétele érdekében alkalmazhatóak az általános étrendre vonatkozó felcserélhetőségi szabályok: Gyakran ismételt kérdések a 4 hetes kiegyensúlyozott- étrend kapcsán
  • Normál étrendünkben elsődleges fehérjeforrásaink a húsok, a halak, illetve az ezekből készült termékek. Mivel a vegetáriánus étrendben ezek az alapélelmiszerek nem szerepelnek, ezért a megfelelő mennyiségű, minőségű és arányú fehérjebevitel érdekében a tojás, a tejtermékek, a növényi eredetű fehérjeforrások (tofu, hüvelyesek, gabonafélék) kiemelten fontos - és emiatt gyakori - elemei a Gyerünk, anyukám vegetáriánus étrendeknek. 
  • Ha nem vagy vegetáriánus, de érdekelnek a vegetáriánus ételek is, akkor javaslom, hogy a normál Gyerünk anyukám étrendek mellett kiegészítésként próbáld ki a vegetáriánus étkezést is - azaz egy-egy vegetáriánus napot beiktathatsz a normál étrended mellé.

Fotók: Angeli Edit