Kijelentkezett felhasználó kép

KÉRDEZD ANYÁT! Orbán Dóra tornázós titkai

KÉRDEZD ANYÁT! Orbán Dóra tornázós titkai
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

2022-ben Orbán Dóra lett a közösségünk által választott online Őrangyal. Hogy mit jelent az angyalság? Egy nő, aki nagy hatással van a közösségre az online térben, támogató, motiváló, kedves és kitartó. Dóriban mindez abszolút megvan, most pedig egy kicsit mesél nektek arról, ő hogyan választ programot, mi okoz neki nehézséget és mi az, ami az igazi kihívást jelenti neki idén.

Mi alapján választasz programot magadnak? 

Most már leginkább úgy, hogy amikor kijön valami újdonság, oda megyek! Korábban szépen végigjártam a fokozatokat a Szülés utáni regeneráló programtól a Popsizomig, de a 3-4-es szint az igazán nekem való! Talán összesen 4-5 program van, amit még nem csináltam.

A korai Gyerünk, anyukám időszakodban még csak óvatosan osztottál meg ezt-azt magadról a Társalgóban, aztán egyszer csak beleadtad magad a közösségbe. Emlékszel arra a pillanatra, amikor ez átfordult ez benned? 

Nem tudom, hogy volt-e konkrét pont. A Társalgóban néha megosztottam a kerek pontszámokat, vagy hogy milyen mókás helyzeteket okoz a babák/totyogók melletti torna, és a játékokban/kihívásokban is szívesen részt vettem. De a Csak30! Plusz háziasszonyságom alatt hittem igazán el, hogy ebben egész jó vagyok és egész sokan örülnek nekem, vagy legalábbis érdeklődnek a posztjaim iránt, hozzászólnak a kérdéseimhez.

Anyukaként mi okoz neked kihívást a mozgással kapcsolatban? 

Amíg nem dolgoztam, könnyen megoldottam a tornát, akár a gyerekek mellett is. Olyan szerencsés természet mindkét fiam, hogy simán eljátszanak 30-40 percet akár egyedül, akár egymással. Persze vannak összezörrenések, vagy más megoldandók néha torna közben, de ez ritka. 3,5 év alatt volt idejük hozzászokni, hogy anya tornázik. Most hogy december óta dolgozom és sokszor 10-12 órát is egyhuzamban, nagyon elfáradok, nehezebb nekiállni tornázni, de már annyira beépült az életembe, hogy csak akkor nem mozgok, ha beteg vagyok

A Gyerünk, anyukám! közösségében nagyon sokan küzdenek azzal a problémával, hogy nem találják meg a megfelelő vagy éppen rendszeres időt a mozgásra. Ezt te hogy csinálod? 

Szerintem, ha megvan a belső motiváció a mozgásra, akkor tornázik az ember, ha épp van ideje. Nekem egyértelműen a Gyerünk, anyukám! tornák mulasztották el a hátfájásomat, ami a babák emelgetése és a sokszor rossz pozícióban való szoptatás miatt volt. Bár ezek az idők már elmúltak, de most fizikai munkát végzek, nem is szeretném, hogy visszajöjjön! Egyébként, ha választhatok, nekem a délelőtti torna az ideális, amit a szabadnapjaimon legtöbbször meg is tudok valósítani. Csak biztatni tudok mindenkit, hogy tornázzon a gyerek(ek) mellett, mert ha részletekben is, de sikerülni fog. És az meg olyan szuper, mikor pár év múlva már beállnak melléd, próbálgatják ők is.

Idén megvalósul a nagy álmod, és cukrászként dolgozol. Cukorillatban telnek a napjaid? 

December elején kezdtem dolgozni egy kis kávézó cukrászdában. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy mertem egyáltalán jelentkezni a kb. alapfokú észt (Dóri Észtországban, Tallinnban él, küldött is nekünk egy szuper videót, amit itt nézhetsz meg - a szerk.) tudásommal. Mivel általában reggel 6-kor kezdek, ezeken a napokon a férjem viszi busszal a gyerekeket oviba, utána megy az irodába. Ez hatalmas változás neki is a mindennapos otthoni dolgozás után, az addigi kényelmes élete véget ért, cserébe persze elég jól jön azért az én fizetésem is. Nagyon fontos az ő támogatása, biztatása, hogy igenis vágjak bele, próbáljam ki magam akkor is, ha őrá így több feladat hárul. Közben meg szuper, hogy ha hétvégén dolgozom, akkor a 3 fiú milyen jól eltölti az időt nélkülem.

Bő 5 és fél év után mentem vissza dolgozni, de tudtam, hogy tanítani már nem akarok, ezért is jött jól, hogy még Magyarországon a GYED alatt megcsináltam egy 1 éves cukrász tanfolyamot, ami elég önbizalmat adott, hogy itt ezen a területen helyezkedjek el, bár elárulom, hogy a papíromat senki nem kérte. Itt az a lényeg, hogy tényleg tudod-e, amit csinálni szeretnél. Utólag visszagondolva, az a pár év otthonlét hatalmas lehetőségeket rejt magában, új dolgokat lehet megtanulni és az anyává válás során szerintem sokunkban kikristályosodik, hogy igazán mire (nem) vágyunk, mi az amit igazán (nem) akarunk ezután csinálni. Nem mondom, hogy könnyű a váltás, 2 hónap után még mindig szokom, hogy vége a nyugis otthon levős napoknak, de a kezdeti stresszen már túl vagyok és a heti 3-5 tornát is sikerül tartani. Viszont már most érzem, hogy a sok kóstolgatás megtette a hatását, a derekam körmérete nőtt pár centit, ideje az étrendre is nagyobb hangsúlyt fektetni!