Kijelentkezett felhasználó kép

Mikor fordulj szakemberhez, és hová?

Mikor fordulj szakemberhez, és hová?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Sokat beszéltünk már róla, hogy a gátizom, akármennyire is elengedte magát a terhesség vagy épp a szülés kihívásai után, képes arra, hogy visszanyerje rugalmasságát, hogy újra tartson, ahol tartania kell, és engedjen, ahol engednie kell. Nem szeretnénk azonban azt a téves benyomást kelteni, mintha a gátizomtorna mindenkinek minden körülmények között tökéletes megoldás lenne, hiszen léteznek olyan állapotok, amikor bizony elengedhetetlen a szakember bevonása. Ezeket az eseteket szedjük most össze.

A tüsszentéskor elcseppenő vizelet, vagy a néha nehezebben induló szex, egy-egy elreppenő bélgáz valószínűleg olyan enyhe tünetek, amiket otthon is könnyedén tudsz kezelni, ám ha a élethelyzetedtől függetlenül a következőket tapasztalod, azt javasoljuk, haladéktalanul fordulj szakemberhez:

  • rendszeresen visszatérő fájdalmak a gát tájékán bármely testhelyzetben

  • rendszeresen tapasztalt fájdalom ürítés közben vagy után, illetve szex közben vagy után

  • rendszeresen jelentkező idegentest-érzés a hüvelyben, azaz a “mintha lenne ott valami”- érzés

  • látható vagy tapintható betüremkedés a hüvelybe

Ezek az állapotok könnyed utalhatnak valamely kismedencei szerv süllyedésére vagy olyan mélyebben meghúzódó problémára, aminek a diagnosztizálása és a kezelési terv elkészítése is szakember feladata.

Kihez fordulj?

A Gátizom-körképünk egyik legmeglepőbb tanulsága, hogy a kitöltők 46%-a nem tudja, pontosan kihez is kéne fordulni a tünetekkel. Tehát. Alapvetően 3 irányba indulhatsz el:

  • Urogynekológus: a nőgyógyászat és az urológia határterületén dolgozó szakemberek, akik elsődlegesen a kismedencei szervek süllyedésével és a női inkontinenciával foglalkoznak, legyen az vizelet- vagy székletinkontinencia. Az alapos és olykor műszeres állapotfelmérést követően személyre szabott terápiát javasolnak, ami állhat a kötszöveteket erősítő tornából, segédeszközök, pesszáriumok használatából, vagy súlyosabb esetben műtéti megoldásból.

  • Gyógytornász: a gyógytornászok között ma már szép számmal akadnak kifejezetten a gátizomzat rehablitációjával foglalkozó terapeuták, akik célzottan és személyre szabottan képesek összeállítani a kezelési tervet, akár biofeedback eszközök segítségével.

  • Nőgyógyász: bár elsődlegesen nem ők a téma kiemelt szakértői, sok esetben a nőgyógyász lehet az első számú bizalmas segítő, akik a tapasztalt tüneteket meghallva célzott vizsgálatokkal vagy továbbirányítással segít a panaszok leküzdésén.

Sokszor persze nehéz megállapítani, hogy amit érzünk, az milyen súlyosságú tünet, hogy egyáltalán jól érezzük-e, amit érzünk, így általánosságban azt javasoljuk, hogy ha azt gondolod, valami nincs rendben, vagy ha enyhének ítélt tüneteid nem javulnak az önállóan végzett gátizomtorna hatására, mindenképp kérj segítséget!

Ha nincsenek ilyen tüneteid, akkor viszont érdemes regenerálni a gátizmodat, aszerint, hogy mikor szültél, ezeket javasoljuk neked:
- ha a szülés utáni első 6 hétben vagy éppen, akkor gyere a Gyermekágyi torna tanfolyamunkba, ezt akár a szülést követő napon elkezdheted, és csinálhatod 8 hétig, hüvelyi szülés és császármetszés után egyaránt. A gyermekágyi időszak végére megcélozhatod ezzel a javuló has- és gátizomzat tónust.
- ha a hüvelyi úton szültél, és a szülésed óta eltelt legalább 6 hét (azaz már túl vagy a gyermekágyi időszakon), akkor a Szülés utáni regeneráló program hüvelyi szülés után lesz a te legjobb választásod. A terhesség alatt növekvő has és a relaxin hormon miatt az izmok megnyúlnak, a tartás az eltolódó súlypont miatt megváltozik. A legfontosabb célok a kismedencei izmok és a törzs körüli izomfűző regenerálása, illetve a tartásjavítás.
- ha császármetszéssel szültél, és eltelt legalább 10 hét a szülésed óta, akkor a Szülés utáni regeneráló program császármetszés után a neked való!
- ha pedig régebben szültél vagy nem szültél még, akkor a Költözz vissza a testedbe! - Rakd rendbe a gátad tanfolyamunkkal regenerálhatod a gátizmaidat.