Kijelentkezett felhasználó kép

Minden, amit fontos tudnod a szétnyílt hasizomról

Minden, amit fontos tudnod a szétnyílt hasizomról
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Nincs más választásod, a szétnyílt hasizmod meg kell műteni! Nem igaz, csak azért írtam, hogy felkapd a fejed és tovább olvass :)

Igen, tényleg vannak olyan esetek, amikor a műtét az egyetlen járható út, esetleg azért, mert a szétnyílás tenyérnyi vagy annál is nagyobb, vagy azért, mert hiába a szorgalmas regenerálás, újra és újra eltávolodnak egymástól az izmok.

Nagyon sok esetben viszont a megfelelően célzott regeneráló torna pár hónap alatt nemcsak érezhető, de látványos eredményt is hoz. Mielőtt egy nagy hasi műtétnek vetnéd alá magad, nézd meg, mire mész mondjuk velünk :)

A szétnyílt hasizmot sosem késő regenerálni

A 4 hetes Szétnyílt hasizom regenerálás tanfolyamon megtanulhatsz mindent, amit a szülés utáni biztonságos hasizom edzésről tudni kell. A legjobb hír, hogy ezzel nem lehet elkésni! Ha évekkel ezelőtt szültél, de most jössz rá, hogy a hasizmod szét van nyílva, akár már ma elkezdheted meggyógyítani. A regeneráláshoz napi gyakorlás javasolt, később pedig, a szintentartáshoz elég heti egy-két alkalommal beépíteni az itt tanultakat az edzésbe.

Oszlassunk el még néhány tévhitet!

Az egyenes hasizmok szétnyílása teljesen normális folyamat a várandósság alatt. A növekvő méhnek segítenek helyet csinálni az egyenesen lefutó izmok, ezért a köztük lévő kötőszövet megnyúlik, és a két hasizom távolabb tud kerülni egymástól. Ez mindenkivel megtörténik attól függetlenül, hogy hüvelyi szülése vagy császármetszése volt, és így van jól :)

A szülést követő hónapokban ez a terület egyeseknél különösebb erőfeszítés nélkül regenerálódik, másoknak pedig heti több alkalommal meg kell csinálnia a regeneráló gyakorlatokat. Rossz hír, hogy sajnos nem mindig záródik magától, ha már szétnyílni tudott :) Lazább kötőszövet, nagy baba, sokadik terhesség, ezek mind-mind hajlamosító tényezők, de nincs minden veszve!

Sebésszel helyrehozatni gyors és látványos, de ennél sokkal fontosabb megtanulni azokat a biztonságosan végezhető törzsizom erősítő gyakorlatokat, melyekkel az életed végéig karban tarthatod a hasizmaidat. Mert nem igaz, hogy szülés után el kell felejteni a hasizom erősítő gyakorlatokat. A szétnyílt hasizom nem csak esztétikai probléma, a törzs körüli izomfűző nem megfelelő működése hatással van mindenre. A tartásra, a légzésre, a kismedencei izmok működésére. 

Nézd meg Németh Luca videóját a tanfolyam bemutató oldalán arról, hogyan vizsgálhatod meg a hasizmaidat, és ha 1-1,5 ujjnyinál nagyobb távolságot mérsz, tanuld meg velünk, hogyan javíthatsz a helyzeten, és hogyan használd ezután helyesen a hasizmaid.

És mi lesz ezután?

A 4 hetes Szétnyílt hasizom regeneráló tematikus videótár egy összesen 8+4 videóból álló gyakorlatsorozat, ami kifejezetten a rectus diastasis, azaz szétnyílt hasizom zárására szolgál. Annak is jó szívvel ajánljuk, aki már régebben szült, ám gondja van a hasi területtel: indokolatlanul előre domborodik a hasa, fáj a dereka, erőtlennek érzi a törzsét. Esetleg rendszeresen edz, de ezzel a területtel nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi gondja van.

Minden héten 2 hosszabb óra vár rád 45-60 perc hosszúságban és egy 5 perces mini gyakorlatsor napi többszöri elvégzésre. Ne feledd: minél többször mozgatod át a gyakorlatokkal ezt a területet, annál jobb eredményeket érhetsz el!

Miért jó neked, ha velünk regenerálod a szétnyílt hasizmodat?

  • Mert mindamellett, hogy a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) területének regenerálod, fejlesztheted, erősítheted is ezt a területet.

  • A linea alba (a hasfal izmait középen függőlegesen záró, rostos kötőszövet) megnyúlása miatt az eltávolodott hasizmokat speciálisan fogod tudni edzeni, így a középen kialakult izmok között tapintható hosszanti nyílás eltüntethető.

  • A belső szervek megfelelő alátámasztását érheted el a hasfal és az azt alkotó izomzat kondicionálásával.

  • Az esetleg már kialakult tünetek (gyakori hát- és derékfájás, előre domborodó „terheshas”, kismedence izomzatának gyengülése) megszüntethető. Köldök-, hasfali-, rekesz-, gerinc- és lágyéksérv, illetve a gát területén tapasztalt problémák esetében kiegészítő terápiaként is javasolt!

  • A műtéti úton történő beavatkozások megelőzhetőek.

  • A megfelelő gyakorlatok elsajátítása egy életre szóló, a mindennapjaidba beépíthető menetrend lehet.