Kijelentkezett felhasználó kép

Mit tapasztalhatsz szülés után?

Mit tapasztalhatsz szülés után?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Természetesen azt, hogy minden kicsit máshogy van mint előtte, függetlenül attól, hogy történt-e gátat érintő sérülés vagy beavatkozás a szülés során, vagy attól, hogy miképp alakult a szülésed. A kitolási szakasz értelemszerűen az egyik legnagyobb kihívás a gátizomzatnak, idő kell ahhoz, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba, de fontos megemlíteni, hogy a császármetszés sem hagyja érintetlenül a medencefenék izomzatát. Az esetleges gátsérülések ilyenkor nem zavarnak ugyan be, de a szövetek átvágása is komolyan befolyásolja ezt a komplex rendszert, ahol minden mindennel összefügg, sőt, történhet beavatkozás a hüvely felől is, és ne feledkezzünk el róla, hogy sok császármetszést hosszas vajúdás előz meg, ami szintén igénybe veszi ezt a területet, nem beszélve a baba kihordásáról.

Tehát ne vegyük félvállról, a császáros szülés után is bőven jelentkezhetnek odafigyelést igénylő tünetek, érzékvesztések, és az esetleges összenövések kapcsán fellépő különféle komplex problémák, feszességek, fájdalmak.

ÉRINTETT VAGY EZEKBEN?
Függetlenül annak lezajlásától tehát minden szülés kihívás a gátizomzatnak, de néhány körülmény megnöveli az utógondozást igénylő sérülések vagy esetleges szervsüllyedések kockázatát. Ha a következők valamelyikében érintett vagy, fokozottan figyeld a tested jelzéseit a szülés utáni időszakban:

  • Nagy születési súlyú baba

  • Fogó használata a kitolás során

  • Komolyabb gátsérülés

  • Rohamszülés

  • Szülés során fellépő ismert idegkárosodás

MIK LEHETNEK A TÜNETEK?
A tünetek kapcsán pedig a legfontosabb tanácsunk, hogy minden olyan érzetet, testi jelzést, tünetet amit korábban nem tapasztaltál, figyelj meg, és beszéld meg egy szakemberrel - első körben nőgyógyászoddal:

  • Ilyen lehet a már terhesség alatt is előforduló inkontinencia, ami a szülés utáni időszakban fokozódhat.

  • Megjelenhet egyfajta idegentest-érzés a hüvelyben, mintha lenne ott valami, de nem pontosan tudod, hogy mi.

  • Ismeretlen eredetű kismedencei fájdalmakat vagy végbéltájéki fájdalmat is tapasztalhatsz.

  • Tüneteid között lehet az akadályozott székletűrítés vagy az az érzés, mintha a dolgod végeztével sem könnyebbültél volna meg teljesen, és ez a pisilésre is igaz lehet.

  • Kopogtathat néhány enyhébb vagy komolyabb aranyér is, akár visszatérő jelleggel.

  • Vagy egyszerűen lehet általános diszkomfort-érzésed, kínzó derékfájdalmad, amit nem is tudsz egészen hova tenni.

A regenerációhoz természetesen időre és türelemre van szükség, valamint az irányítás minél hamarabbi visszaszerzésére, azaz a gátizomtorna fokozatos, de minél korábbi finom visszavezetésére. Fontos észben tartani azonban, hogy ez az az időszak, amikor éberen figyelni kell, történt-e olyan változás, ami nagyban befolyásolja az életminőséget, ami nem akar javulni, vagy amiről a belső szirénád bejelez, hogy itt valami nem stimmel. Ilyenkor irány egy szakember.

OKÉ, HOGYAN TOVÁBB?
Aszerint, hogy mikor szültél, ezeket javasoljuk neked:
- ha a szülés utáni első 6 hétben vagy éppen, akkor gyere a Gyermekágyi torna tanfolyamunkba, ezt akár a szülést követő napon elkezdheted, és csinálhatod 8 hétig, hüvelyi szülés és császármetszés után egyaránt. A gyermekágyi időszak végére megcélozhatod ezzel a javuló has- és gátizomzat tónust.
- ha a hüvelyi úton szültél, és a szülésed óta eltelt legalább 6 hét (azaz már túl vagy a gyermekágyi időszakon), akkor a Szülés utáni regeneráló program hüvelyi szülés után lesz a te legjobb választásod. A terhesség alatt növekvő has és a relaxin hormon miatt az izmok megnyúlnak, a tartás az eltolódó súlypont miatt megváltozik. A legfontosabb célok a kismedencei izmok és a törzs körüli izomfűző regenerálása, illetve a tartásjavítás.
- ha császármetszéssel szültél, és eltelt legalább 10 hét a szülésed óta, akkor a Szülés utáni regeneráló program császármetszés után a neked való!
- ha pedig régebben szültél vagy nem szültél még, akkor a Költözz vissza a testedbe! - Rakd rendbe a gátad tanfolyamunkkal regenerálhatod a gátizmaidat.