Kijelentkezett felhasználó kép

Mit tehetünk, ha sokat kell állnunk?

Mit tehetünk, ha sokat kell állnunk?
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

A sok egy helyben állás sokszor megerőltetőbb lehet a testnek, mint a drasztikus fizikai igénybevétel. Hosszadalmas állásnál az izmaink elkezdenek “elernyedni” melynek hatására a statikai, tartó szerepek egyre inkább az ízületeinkre, a csontjainkra hárulnak. Ez a terhelés rövidtávon ízületi fájdalmakhoz, azonban hosszú távon akár sérülésekhez is vezethet. De semmi pánik, hiszen rengeteg dolgot tehetünk mindezek megelőzésére.

Fájdalommal üzen a test

 

Figyeljük meg, hol szokott a testünk leghamarabb elgémberedni, hol érezzük legintenzívebben másnap a hosszas egy helyben állás következményeit. A fájdalom nem a test bosszúja, sokkal inkább az üzenete, ezért hallgassuk meg és figyeljünk oda rá. 

Ha a sarok, a talp vagy a boka fájdult meg, akkor érdemes cipőt cserélni vagy akár le is venni a cipőt időről időre.

Ha a derék vagy a nyak fáj, valószínűleg a tartásra kell jobban odafigyelni, ebben mind a jóga, mind a pilates nagy segítségünkre lehet.

 

A talpad helyzete esszenciális

 

A cipőd legyen kényelmes, ne túl nagy sarokkal. Legtöbbeknek a pici sarok lesz jó, de figyeld meg a tested, hogy mi az, amiben nem jelez fájdalmat. Ha teheted vigyél váltó cipőt és időnként cserélgesd őket, hogy ne legyen egy helyzetbe kényszerítve a talpad hosszú időn át. Időnként vedd le a cipőd ha teheted, és legyél mezítláb egy kicsit, esetleg masszírozd meg a talpaidat. Minél göröngyösebb felülettel, intenzívebb nyomással érintkezik a talpad, annál intenzívebben stimulálódnak benne az idegek, ami pedig egy láncreakciót indít el az egész testedben.

 

Állást segítő eszközök

 

Kompressziós zokni: Nem csak akkor hasznos, ha már kialakultak a visszerek, megelőzésnek és tehermentesítésnek is remek.

 

Dinamikus párna: Ez egy levegővel töltött, erős műanyagból készült párna. Hosszas üléshez vagy álláshoz óriási segítség. Amikor ráállsz, a talpad labilis felületre kerül és elkezd az egész test finoman egyensúlyozni. Ez kizökkenti a statikus, ernyedéshez vezető állapotából.

 

Relax szőnyeg/Mezítlábas út: Ha a munkahelyed hajlandó kooperálni, győzd meg őket, hogy invesztáljanak egy minimális összeget a dolgozóik egészségébe. A relax vagy másnéven akupresszúrás szőnyegre csak rá kell állni, az egyenetlen felület finoman nyom, szúr és csodákat művel. A mezítlábas út pedig egy különböző felületekkel rendelkező út szakasz a kertben vagy akár beltéren. Kiskavics, nagy kavics, deszka, gallyak, fű stb. Mire a végére érsz átestél egy teljes talpmasszázson.

 

Testhelyzet váltás

 

Óránként vagy akár gyakrabban válts drasztikusabban testhelyzetet. Például ha egy pult mögött kell állnod, térdelj vagy guggolj fel egy székre egy kis időre. Ha éppen nincs ott egyetlen ügyfél sem, akkor tehetsz úgy néhány percig, mintha egy láthatatlan széken ülnél. 

 

A tested ízületenkénti átmozgatása óriási segítség lehet: körözz ötször mindkét irányba, kezd fentről lefelé a nyakadtól egészen a bokádig. Segít, ha az ujjaiddal és a lábujjaiddal szorító-elengedő mozdulatot végzel tíz-tizenötször. 

 

Igyál sok vizet! 

 

Egy megfelelően hidratált test sokkal jobban bírja a terhelés, jobb a keringés és könnyebb az ízületek munkája. Szellőztess gyakran a helyiségben, hogy a friss oxigén is segítse ezt a folyamatot.

 

A munkahelyen túl

 

Mozogj annyit, amennyit csak tudsz. Ha nincs időd eljárni edzőterembe, akkor válassz egyet a Gyerünk, anyukám! programjai közül és tornázz könnyen, gyorsan otthonról. Ha sokat kell egy helyben állni, akkor a gerincet intenzíven átmozgató, felszabadító mozgásformák lesznek ideálisak ennek ellensúlyozására. Ilyen a jóga, a pilates, a tánc vagy a gerinc tréning.


 

Néhány hasznos tipp:

 

Fordulj fejjel lefelé! Lógj le egy korlátról, mint gyerekkorodban és tanulj meg fejen vagy kézen állni, gyertya állás, híd állás, lógj le deréktól lefelé a fotel háttámlájáról, próbálj ki egy gravitációs állványt! Fejjel lefelé a terhelés teljesen átrendeződik a gerincben, az összepréselt csigolyák fellélegeznek, a belső szerveid “levegőhöz jutnak”, az izmaid új irányokba indítják el a tested. Ez a sok egy helyben állás tökéletes ellensúlya.

Ha félsz, kezdd valami könnyűvel. Ha nem tudod hogyan csináld, kérj segítséget. Ezek a gyakorlatok nem függnek kortól, előképzettségtől, erőnléttől, bárki meg tudja tanulni őket. És ha már egy ideje gyakorlod, észre fogod venni, hogy fejjel lefelé a perspektívád is megváltozik és az egész világ a feje tetejére áll majd.