Kijelentkezett felhasználó kép

Mutasd a szülés utáni hasad!

Mutasd a szülés utáni hasad!
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Ha láttál már hasleszorító pántot vagy bugyit, akkor joggal lehetett az az első gondolatod, hogy te bizony ezt tuti nem fogod felvenni. Képzeld csak el a szülés utáni hasadat, amint ebbe a fűzőszerű valamibe próbálod beszorítani. Jó ez neked?

Hogyan megy le haskötő és hasleszorító nélkül a hasam?

A hasleszorító pántok használatára általában azzal buzdítanak, hogy azonnal formás és lapos lesz a hasad. Diszkrét formálásról, azonnal látható szépségről beszélnek, miközben a has visszahúzódásában is kényelmes segítséget ígérnek. Csakhogy a dolognak van egy biológiája, amit bármennyire is szeretnél gyorsítani, egyszerűen nem lesz jobb tőle sem kívül, sem belül.

A kérdést fordítsd meg: hogyan fog a helyére rendeződni a hasad, a szerveid, amik a terhesség 9 hónapja alatt szép lassan, de egészen máshol voltak, mint az életed korábbi szakaszában?

 

Közvetlenül szülés után - és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy hüvelyi vagy hasi, azaz a köznyelvben használt természetes vagy császáros szülésed volt - teljesen normális ha úgy érzed, úgy látod, hogy a hasad megközelítőleg ugyanakkora, mint a terhességed ideje alatt. Az anyaméhnek legalább 6, de inkább 8 hétre van szüksége ahhoz, hogy visszahúzódjon az eredeti, felnőttkori méretre és visszasüllyedjen a kismedencébe. Ezt az időszakot nem szabad és nem is lehet sem átugrani, sem kihagyni, sem gyorsítani és kifejezetten kellemetlen is lehet, ha fölöslegesen próbálod beszuszakolni a hasad kisebb helyre, mint amire szüksége van.

Domokos Flóra, a Gyerünk, anyukám! edzője, Pilates oktató, pre- és posztnatális Pilates oktató, gyógymasszőr. A regeneráló programjaink szakmai vezetőjének szívügye a szülés utáni témakör, nem véletlenül ő lehet az egyik legfőbb és legtapasztaltabb támaszotok a mindennapos mozgáshoz visszatéréskor a Szülés utáni Regeneráló Programban, illetve az azt megelőző időszakra összpontosító, Gyermekágyi Tornában

Flóra nem csak azt hangsúlyozza, hogy a hasunk, hanem hogy a gerinctartó izmok erősödése, ezáltal a hátizmok megfelelő tartása miatt is fontos, hogy ne haskötőkben, hasleszorítókban gondolkodjunk, hanem lépésről lépésre kezdjünk el a mozgással foglalkozni, erősödjünk, tartsuk magunkat helyesen. “Ha a terhesség alatt és után sokat fáj a derekad, a hátad, a csípőd, a medencéd, ha szeretnéd, hogy a hétköznapi teendők ne járjanak fájdalommal, ha a testeden a terhesség hozta jelentős változásokat szívesen gyógyítod, erősíted akár a szülést követő napoktól elkezdve, akkor már napi 10-20 perc alatt megismerheted a szülés utáni tested és lassan, biztonságosan, a saját ritmusodnak megfelelően alakíthatod ki a szülés utáni mozgást. Ehhez azonban nem olyan segédeszközökre van szükséged, mint a hasleszorítók, hanem szakemberek által átgondolt és felépített edzésprogramra, nyugalomra és támogató közösségre” - mondja Flóra, aki szerint ennek első lépése, ha visszatérünk a légzéshez, melynek alapjairól egyébként ebben a cikkben ír részletesen, és még egy 12 perces videót is megoszt veletek, ahol néhány általános légzőgyakorlatot is megnézhettek.

A méhünk visszamegy, ha szeretnénk, ha nem” - mondja Kádár-Papp Nóri, a Gyerünk, anyukám! alapítója. 

Nem lehet és nem is érdemes sürgetni ezt a folyamatot, a szervezetünk elég jól össze van rakva ahhoz, hogy a méh, a terhesség miatt a helyükről némileg odébb költözött szervek maguktól visszatérjenek korábbi méretükhöz és helyükhöz. Ne felejtsük el, hogy a szülést követően meggyengült kismedencei izomzattal és hassal éljük az életünket, és nagyon fontos ezt a területet kímélni. Ha fölöslegesen nagy terhelést adunk ennek a területnek, az sérüléshez és további fájdalomhoz vezethet. Semmi nem fog jobb hatást hozni, mint Domokos Flóra cipzárgyakorlata, testérzetet és látványt tekintve sem. Nincs az a haskötő, ami ezt az eredményt hozná, amit Flóra megtanít nektek a Szülés utáni Regeneráló Programban

Ha te már régen szültél, és a hasad tónustalan és külsőre sem hasonlít a régi formájára, rugalmatlannak tűnnek, tudod is esetleg, hogy a hasizmod még mindig szétnyílt, akkor nevezz be a 4 hetes szétnyílt hasizom regeneráló tanfolyamunkra (ezen a linken videónk segítségével ellenőrizheted is, mennyire van szétnyílva a hasizmod). Változatosan és hatékonyan regeneráló, erősítő gyakorlatokat kapsz két oktatótól. Minden óra jóga alapokra épített hasizom regeneráló gyakorlatokkal fogja kíméletesen, de hatékonyan edzeni a hasizmaidait. Ha betartod az oktatók instrukcióit, a 4. hét végére már jelentős javulást tapasztalhatsz majd a hasizmaid állapotában – és a hasadat is laposabbnak fogod látni. Emellett arra is számíthatsz majd, hogy már az egyéb napi tevékenység során is tudatosan használod a hasizmaidat.