Kijelentkezett felhasználó kép

Ne félj az ugrálós gyakorlatoktól!

Ne félj az ugrálós gyakorlatoktól!
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Akár egy program sorsa múlhat ezen, sokan gondolják úgy, hogy ha akár egyetlen egyet kell szökkenni az egész programban, akkor inkább nem választják.

Tényleg ekkora mumus a szökkenés?

Gyerekkorban teljesen természetes mozgás az ugrás, ugrálás. Fel a lépcsőn, le a mászókáról vagy akár az ugróiskolázás. Aztán ahogy öregszünk, egyre kevesebbet játszunk és változik a testünk, lassan kikopik a mindennapjainkból. Időnként, ha nagyon kell, még elő tudjuk rántani a kalapból a buszra felugorva vagy kirándulás közben.

Van aki arra panaszkodik, hogy a mellei fájnak, más a bokáját vagy a térdét félti, és ott vannak azok is, akik szívesen ugrálnának, de csurran-cseppen.

 

Hogyan döntsd el, hogy szökkenj vagy ne?

Ha a szülésed óta nem telt el még el legalább 6-8 hónap, akkor nem is kell most tovább olvasnod ;) A te helyed a hüvelyi szülés utáni regeneráló programban vagy a császármetszéses szülés utáni regeneráló programban van.

Egyébként figyelj a testedre: ha megfájdul a derekad, bokád, térded vagy a csípőd, esetleg inkontinens tüneteket tapasztalsz vagy úgy érzed, hogy a belső szerveid “lefelé kijönnek”, érdemes átgondolnod az edzést. A nem regenerált gátizomzat, valamilyen szervi süllyedés vagy a szétnyílt hasizom nem barátai a szökkenéssel végrehajtott feladatoknak.

Az ízületi fájdalmat okozhatja az, hogy a relaxin hormon, ami az izmok, ízületek és a kötőszövet lazításáért felel a terhesség alatt, még nem ürült ki a szervezetedből, de érdemes a cipőt is megvizsgálni: nem dől-e befelé/kifelé a lábad, nincs-e elkopva a talpa, nem nyúlt-e meg az anyaga, nem érdemelnél-e egy újat? :)

 

Mit csinálj az edzésen, ha jön a mumus? :D 

Ha nem tudsz egészségügyi problémáról, fokozatosan hozzászoktathatod az ízületeidet és a keringésedet az ugráláshoz. Ezt szoktam “Bíró Icázásnak” nevezni: egyik lábadról áttéve a súlyt a másikra, helyben joggolj. Ez azért jó, mert nincs a mozgásban repülőfázis. Ezután próbálkozhatsz azzal, hogy páros lábbal minimálisan elemelkedsz a talajról: hajlított térddel, lendületvétel közben gördülve a talpadon, a talp elülső részéről emlekedve, majd ugyanide érkezve, gördülve, a súlypontot süllyesztve visszatérni a kiindulóhelyzetbe. Ha ez megvan, később az egyik lábról a másikra szökkenés sem lehetetlen.

 

És mit csinálj, ha ott a mumus, de te akkor sem akarsz vagy tudsz ugrálni?

Hát akkor ne ugrálj! Ez a cikk azért született, hogy meghozza a bátorságodat azokhoz a programokhoz, ahol ugrálásra lehet számítani. Ami előfordulhat, azok szökkenések egyik lábról a másikra, ugrások páros lábbal, esetleg kitörésben szökkenések. Ezek is leginkább 3-as erősségi szint felett, és nem az egész edzést kell végig ugrálni. Nincs olyan szökkenés vagy ugrás, amit ne lehetne lépésre cserélni! Ezt mindig tartsd szem előtt, amikor programot választasz. Ezt el is mondjuk a legtöbb videóban, és komolyan is gondoljuk! A legfontosabb, hogy biztonságosan, fájdalom nélkül és örömmel tudj mozogni, akár szökkensz, akár nem.