Kijelentkezett felhasználó kép

Szívós Zoli: ezek a kövérség igazi okai

Szívós Zoli: ezek a kövérség igazi okai
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Kezdő edzőként olyan egyszerű volt az élet! Vegyük például azt, amikor egy túlsúlyos emberrel találkoztam. Ejnye-bejnye - gondoltam, biztosan lusta, keveset mozog és egész nap tömi magát. Edzeni kell, izzadni és egészséges dolgokat kajálni! Nálam is működik, ezt tanultam. Na gyere, faragjuk le szépen! 10 év elteltével azonban nem tudtam felmutatni még egyetlen egy olyan igazi nagy fogyást sem. Pár centikkel sikerült csökkenteni a térfogatokat, születtek örömteli eredmények, de drasztikus átalakulás, olyan előtte-utána fotó, ami minden edző álma, még soha nem készült a műhelyemben.

Óriási önreklám, ugye? Most nagyon nevetek. Akkor és ott, azonban nem igazán voltunk boldogok, gyakran hibáztatásba torkollott a téma. Hol az edzésmódszerem, hol a genetika, hol a nem megfelelő táplálkozás és társaik voltak terítéken. Aztán szépen lassan elengedtem ezt a törekvésemet. Nem feladtam, csupán a rengeteg történet, amiket hallottam az évek alatt, hátrébb sorolták a kockahas fontosságát bennem. Lekerült a fókusz a kilókról és a fő célommá az vált, hogy jól érezzék magukat az emberek a bőrükben. Újra csinosan tudják hordani a 2-3 mérettel kisebb ruháikat, sikerüljön a gyermekvállalás, visszatérhessenek imádott sportjukhoz, és még megannyi felemelő lehetőség.

Mindenki gyorsan akarja az eredményt

AZ EREDMÉNY NEM BÁRMI ÁRON ÉS AZONNAL ÉRKEZIK

A mai világunkban azért nem egyszerű ezt a célt tartani. Mindenki gyorsan akarja az eredményt, azonnali fogyás bármi áron. A plakátfiúk és lányok, a magazinok, a celebek, a reklámok mind-mind ezt a tüzet szítják. Annak ellenére, hogy a technológia révén nagyon sok platformon kapcsolódunk, úgy gondolom, hogy az emberek ilyen távol még sosem álltak egymástól a történelemben. És persze önmaguktól is. Csökken az empátia, az ítélkezés pedig ezáltal fordítottan arányosan növekszik.

A szidalmak nem kímélik a várandós nőket, a sportolókat, az edzőket, az utca emberét, senkit sem, így még nagyobb nyomást helyezve az életükre. De fordítsunk egy kicsit a nézőponton: mi a helyzet akkor, ha a test kövér akar lenni?

A túlélésre játszásban nem a kockás has győz

MIK A MODERN KOR FENYEGETÉSEI, AMIK MIATT RAKTÁROZNI KEZDÜNK?

Amióta ember létezik a Földön, meglehetősen kis százaléknyi az az időintervallum, amikor egy gombnyomással megfelelő hőmérsékletűre tudjuk fűteni a helyet, ahol biztonságban élünk. Őseinknek át kellett vészelniük pár jégkorszakot és képzelhetitek, hogy nem a kockás hasú, anatómiai atlasz testű egyedek miatt élvezhetjük most egymás társaságát. A várható éhínséget megfelelő zsírraktárral voltak képesek túlélni azokon a területeken, ahol ilyen veszély állt fenn. (Gondoljatok csak a téli álmot alvó állatokra.)

Az agyunk nem válogat, a fenyegetésekre ugyanúgy reagál

A testünk tehát tökéletes megoldást talált a fagyhalál és az éhenhalás kivédésére. Ez szuper! - sóhajt fel a mai ember ironikusan. Jó ideje nem kell már ezektől félnünk szerencsére, így a kövérségnek sem vesszük sok hasznát. Igaz, a modern világ fenyegetései mások, de azért ezek is elég durvák tudnak lenni, és az elménk nem igazán szortíroz. Ha stressz van, veszélyben vagyunk, így a jól bevált megoldásokhoz nyúl. Csak néhány általános példa:

  • Félelem, szorongás: ha a bevétel miatt aggódik valaki, akkor ezt az agy ugyanolyan kontextusban értelmezi, mint a várható éhezést. Egyébként logikus, ugye? A jövőbeli bizonytalanságra felkészülve raktároz.
  • Érzelmi elhízás: érzelmi bántalom esetén a biztonságot az növeli, ha valaki minél távolabb kerül a bántó környezettől. A félelem miatt növelni fogja a határait. Gyakorlatilag elbújik a túlsúly mögé.
  • Téves hiedelmek:  „Anyám is kövér volt, az ő anyja is, meg az övé is.”  Az efféle meggyőződések meglehetősen korlátozóak, determináltak, nem veszik figyelembe a lehetőségeket és hárítják a felelősséget. Meg kell vizsgálni a szokásokat, és a testhez való kommunikációt.
  • Diéta: ha a diéta során éhezés, ételmegvonás, sanyargatás történik, akkor erre szintén kézenfekvő megoldás a raktározás.

De lehet még oka az extra zsírnak valamilyen trauma, éhezés a szeretetre, kapcsolódás hiánya, bánat, lázadás, önbüntetés és még akár kifogásnak is nagyszerű. De vannak olyan közegek, ahol a kövérség például státusszimbólum.

A biztonság belül van, bárhol máshol kereshetjük, de itt rejtőzik

A MEGOLDÁS A BIZTONSÁGÉRZETBEN KERESENDŐ

Az ítélkezés tehát meglehetősen korlátolt gondolkodás eredménye, hiszen látható, mennyi-mennyi oka és haszna lehet az extra súlynak. Nem érdemes másokra és magunkra erőszakolnunk különböző módszereket. Biztosan tapasztaltad már, hogy a céloddal ellentétes hatást eredményezhet, távolságot növelhet az, ha diétát vagy mozgást tukmálsz valakire akivel törődni szeretnél. Mit tegyünk hát? Teremtsünk biztonságot! Legyünk önmagunk vagy mások oázisa. Egy hely, ahol nem szükséges a hátunk mögé tekintgetni, hátsó szándékot keresgetni, ahol nincs bíráskodás és veszély, ahol leengedhetőek a falak és közelebb lehet lépni.