Kijelentkezett felhasználó kép

Mit és hogyan eddz, ha ízületkörnyéki fájdalmaid vannak?

Mit és hogyan eddz, ha ízületkörnyéki fájdalmaid vannak?

Kezdjük két alapvetéssel: ízületeket érintő fájdalom bármikor jelentkezhet, bármilyen okból, de ez többnyire nem jelenti azt, hogy a mozgással fel kell hagynod, vagy nem szabad elkezdened. Sőt, épp ellenkezőleg, a mozgással általában javíthatsz az állapotodon, és sokat tehetsz ízületeid hosszú távú egészségéért. A rendszeres testmozgás az ízületeknek például egyfajta pumpafunkciót biztosít, ha teljes mozgástartományát kihasználjuk, akkor kis szivattyúként veszi fel a kulcsfontosságú tápanyagokat. És itt akkor most bedobjuk a közhelybombát, hogy micsoda tunya népek vagyunk, bezzeg Ázsiában a nyolcvanéves nénik is guggolnak, nem is fáj a semmijük. Sok oka van ennek, de az tény, hogy a guggolás az egyik legnagyszerűbb dolog, hat a térdre, a bokára, a derékra, a lábfejekre, aktív egy rakás fontos izom, szalag. 

Szóval, ha a sérülést és az egyéb, komolyabban veendő háttérokokat egyedül, edzőinket megkérdezve vagy szakértő bevonásával kizártad, az első számú jó hír, hogy mozogni nemcsak ér, hanem kell is. Hogy egészen pontosan mit és hogyan, az nagyon egyéni, hisz számtalan ok és panasz ütheti fel a fejét, nem mindegy, hogy a fájdalom, feszülés, merevség hol jelentkezik. Szerencsére azonban vannak olyan általános irányelvek, amiket mindig jó észben tartani.

Nem annyira jó ötlet

  • ugrálás 
  • ütközés 
  • rázkódás
  • egyenetlen terepen mozgás
  • bemelegítés nélküli durr bele
  • hirtelen fékezéssel járó mozgás (tenisz, tollas)
  • súlyemelés

Nagyon jó ötlet 

  • lassú, kiegyensúlyozott mozgások
  • alapos bemelegítés minden edzés előtt
  • kellő mennyiségű nyújtás minden edzés után
  • mobilizáció
  • erőfejlesztés
  • rázkódással nem járó keringésfokozó mozgások (bringa, úszás, séta, elliptikus tréner)
  • egyensúly fejlesztése
  • hengerezés 

Kezdd itt!
Ha nemrég szültél, akkor a helyzet egyértelmű, irány a Szülés Utáni Regeneráló Program, ahol minden el- vagy újrakezdődik. Ha ezen már túl vagy, vagy régebben szültél, akkor már válogathatsz is a sok ízületkímélő, formába hozó program közül. Ha úgy érzed, van egy kis felesleg, amit leadva könnyítenél az ízületeidre nehezedő terheken, különösen a térdeden, akkor irány a Nagy Súlyrakezdő program.
Az Erősítő Start programban ugrabugrálás nélkül kaphatsz új, erős, tónusos testet, ami most nem a tükör miatt fontos, hanem azért, hogy ízületeid rázkódás nélkül kapjanak megfelelő támogatást a formába hozott izmoktól. 

És ami igazi mennyország a hisztis ízületeknek, az a jóga és a pilates. A rengeteg nyújtás, az óvatos, fokozatos, egyéni alkathoz, állapothoz igazítható csavarások, hajlítások, kitartások a legjobb barátaid. Ráadásul mindkét mozgásformában találhatók egyensúlyt fejlesztő gyakorlatok, ami igazi kincs a boka és a térd egészsége szempontjából. A jóga és a pilates nemcsak azért szuperek, mert emelt szinten már igazi kihívást jelentő, erős mozgásokká válnak, hanem azért is, mert olyan testtudatot adnak, ami kevés más mozgással szerezhető meg. A lassú, koncentrált, odafigyelő mozgás, a jelenlét mindent megtanít saját magadról, a kímélésről, a fokozatosságról, a hengeres, gömbös, csuklós, ilyen-olyan ízületekről és arról, hogy a tieid milyen állapotban vannak, mit szeretnének és mit nem.

Mottód legyen: fájdalomhatárig!
Ha edzés közben fájdalmat tapasztalsz, az mindig egy felkiáltójel, ebben Domokos Flóra edzőnk ranyszabályát érdemes követni:
"Ha egy ízület nagyon fáj, az egy jelzés, hogy van valami baja. Ha a hétköznapi életminőséget nem zavarja, nem kell azonnal rohanni a reumatológiára, adhatsz egy kis időt annak, hogy - megfelelően kíméletes üzemmódban - a rendszeres mozgással javul-e. Ez esetben valószínűleg csak egy átmeneti, nem kórosan megterhelt állapotról van szó. De fontos, hogy fájdalomban soha nem szabad edzeni egy ízületet, tehát a gyakorlatokat mindig csak fájdalomhatárig csináld, bármennyire kicsi mozdulatot jelentsen ez!" 

Ennek a sorozatunknak az első részében körbejártuk, hogy mik is azok az ízületek és mit csinálnak, a második részében pedig arról írtunk, hogy mennyiféle fájdalmat tud okozni és mikor mit kell tenni