Kijelentkezett felhasználó kép

Alakíts ki gerincbarát hétköznapokat

Alakíts ki gerincbarát hétköznapokat
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

A kismamák körében gyakorta előfordul a derék- és hátfájás, egyrészt a terhesség során megváltozott terhelés és a test átalakulása miatt, másrészt a gyermek megszületése után az egyoldalú cipelés és hordozás hatására. Mit tehetsz azért, hogy felvedd a harcot a mindennapokat beárnyékoló derékfájással?

Ami a legfontosabb: a mozgás mindig gyógyít! Egészen pontosan: a jól megválasztott mozgás mindig gyógyít! A legelső lépés, hogy eldöntsd: belevágsz a mozgásba, majd a következő lépésben válassz magadnak olyan mozgásformát, ami illik az edzettségi szintedhez. Ha régóta nem mozogtál, sőt, akár a terhesség előtt sem volt a napi rutin része a rendszeres sport, akkor mindenképp egy alapozó, kezdő szintű tréninggel kezdj. Szánd magadra az időt, hogy felépítsd a kellő alapokat a későbbi, összetettebb mozgásgormákhoz. Ha tudod, hogy a terhesség után a hasizmod szétnyílt állapotban maradt, akkor azzal foglalkozz mindenképp! (Zárójeles megjegyzés: a szétnyílt hasizom sok esetben okozhat derékproblémákat.) Erre jó lehetőség, ha benevezel a Gyerünk, anyukám! 4 hetes Szétnyílt Hasizom Regenerálás videótárába, ha még vannak kérdéseid a szétnyílt hasizommal kapcsolatban, akkor Nóri cikkéből megtudhatod, hogyan vizsgálhatod meg a hasad, késő-e akár évekkel a szülés után foglalkozni a regenerálással, és az is kiderül, miért fontos, hogy foglalkozz a szétnyílt hasizmoddal.

Edzések közben figyelj oda az edző utasításaira, kiváltképp azokra, amelyek a helyes testtartást és a gerinc helyzetét említik. Ezekben a feladatokban amennyire lehet, tudatosíts minden mozdulatot, ha kell, állítsd meg a videót, és ellenőrizd a mozgásod a tükörben. Ha úgy érzed, hogy a mozgások ezen része nehezebben megy, vágj bele a 4 hetes Tartásjavítás videótárba, ahol lépésről lépésre végigvesszük a fontos mozzanatokat.

Ha a mozgást beépítetted a mindennapokba, akkor kezdj el figyelni arra, hogy hogyan tartod magad, hogyan végzed a mindennapi teendőket. Lehajolsz az elhagyott játékokért? Vagy veszed a fáradtságot és leguggolsz vagy letérdelsz érte? Hirtelen felülsz az ágyból éjszaka ébredéskor, vagy oldalra fordulva kelsz? Tudom, az egész napos hajtásban nem könnyű a mozdulatokat tudatosítani, de kezd kicsiben, eleinte csak figyeld, hogy mozogsz a mindennapi teendők közben, majd próbáld a mozdulatokat a tanultakra lecserélni szépen lassan. Az új, gerincbarát életmód kialakítása időbe telik, légy türelemmel, mert meglesz az eredménye!

Végezetül adok pár egyszerű tippet az edzés beiktatása mellé, amivel megőrizheted a gerinced egészségét:

  • Indítsd a napot egy nagy nyújtózással, apró átmozgatásokkal! Kis karkörzések.

  • Figyelj a folyadékfogyasztásra! Igyál legalább 2-3 liter vizet naponta, hogy megóvd a szövetek egészségét, rugalmasságát!

  • Figyelj oda a testtartásodra! A nap egy-egy pontján csak állj meg egy pillanatra, és figyeld meg a tartásod! Ha kell, korrigálj rajta: fejed tetejével nyújtózz, vállaid engedd le, nyisd a mellkasod. Hogy tudatosítsd, vegyél pár mély levegőt.

  • Iktass be sétákat! A friss levegő, a környezetváltozás szellemi szinten is feltölt, a mozgást pedig a tested is meghálálja.

  • Legyenek a mindennapi rutin feladatok az edzéseid! Próbáld úgy végezni az otthonodban felmerülő teendőket, mintha edzésen lennél! Úgy pakolj, úgy játssz, mintha az órai feladatokat végeznéd, természetesen helyes kivitelezéssel.


Ha szívesen tartasz Zsolttal a tornaszőnyegen, akkor próbáld ki a Kilométerfaló futóprogramokat, a Erősítő Start vagy a Tónus Plusz erősítő programot, a Csak30! StartotCsak30! Pluszt vagy a Alakformáló Pluszt, esetleg a Alakformáló Extrát. De találkozhatsz Zsolttal a Videótárban is, illetve a 4 hetes Tartásjavítás videotárban is mutat néhány olyan gyakorlatot, amit érdemes beépíteni a mindennapokba.