Kijelentkezett felhasználó kép

Nem vagy egyedül a felmérésünk szerint

Nem vagy egyedül a felmérésünk szerint
Próbáld ki a videótárunkat egy hétig ingyen Kipróbálom

Mindenki, aki kitöltötte a Gátizom-körkép néven futó kérdőívünket, hozzájárult valami igazán fontoshoz. Kiderült, hogy sokkal többen vagyunk érintettek, mint nem, hogy sok tünetet, fájdalmat és tépelődést viszünk magunkkal minden nap. Viszont végre tudunk róla beszélni, közösen elérni, hogy erről se legyen csend, és egyre többen tudjuk, hogy az állapotunk javítható.

De nézzük a számokat!

2300-an töltöttétek ki a kérdőívet, ami minden várakozásunkat felülmúlta, és olyan adatbázist hozott létre, amire mostantól bátran hivatkozhatunk, ha azt mondjuk: figyelj, nem vagy egyedül, másnak is gondot okoz néha benntartani a pisit, nézd csak, 70% érintett a vizeletinkontinenciában valamilyen mértékben. Összesen 3416 hüvelyi szülés és 983 császármetszés tapasztalatai jelentek meg a kérdőívben, és teljesen világossá vált, hogy sajnos a császármetszés sem mentesít a gátproblémák alól. Menopauzában a válaszadók kicsit kevesebb mint negyede volt érintett, vagy volt bizonytalan az érintettségében.

A kitöltők közül 400-an már kerestek fel szakembert valamilyen tünet miatt, viszont sokan, majdnem a válaszadók fele bizonytalan abban, hogy kihez kéne fordulni panasz esetén - reméljük, ezt azóta mindenki pontosan tudja, de ha nem, gyorsan tessék itt olvasgatni egy kicsit. Ha rangsorolni kéne, hogy milyen tünet az, ami nagy valószínűséggel a játszótéren melletted álldogáló anyukát is érinti, az a vizeletinkontinencia, de nem sokkal marad el tőle a bélgázok nehéz visszatartása, vagy épp az aranyér, amire 66% húzta be az x-et. Ha olykor azt érzed, levegő van a hüvelyedben, szintén megnyugodhatsz, nem te vagy a furcsa, közel 70% jelezte ezt a tünetet.

Sokan tapasztaltok fokozott, olykor egészen sürgető vizelési ingert, és 50-60% között alakul azok aránya, akik olykor úgy érzik, nem sikerült rendesen kiüríteni a beleket vagy a hólyagot. Bőven 40% fölötti a rendszeres kismedencei és gát-tájékon jelentkező fájdalmakkal élők aránya is. Súlyosabb tünetek szerencsére kevesebbeket kínoznak, de akkor se érezd magad egyedül, ha székletinkontinenciában vagy érintett, mert a válaszadók 20%-a számolt be róla, hogy tapasztalt már ilyesmit. Valamilyen szervsüllyedésről 10%-nyian tudnak. 

És persze beszéljünk egy kicsit a szexről is, hogy ezzel se nyomaszd magad feleslegesen: a válaszadók 63%-a számolt be rendszeres fájdalomról a szex során, a libidó csökkenését 68% tapasztalja, és ugyanennyi azok aránya is, akik úgy érzik, gátizmuk állapota negatívan befolyásolja a szexet. Viszont tegyük hozzá, hogy szuper partnereitek, vagy közeli családtagjaitok vannak, hiszen több mint 90%-ban nagyon vagy közepesen támogatóak, szóval úgy tűnik, érdemes őszintének lenni velük - mint ahogy egymással is. 

Mondjuk ki, hogy hát igen, lehetnének jobb állapotban a gátizmaink, de veregessük is meg gyorsan a vállainkat, mert van miért: több mint 70%-nyian mondtátok, hogy vagy rendszeresen, vagy alkalomszerűen, vagy valamikor a múltban végeztetek már gátizomtornát, tehát pontosan tudjátok, hogy van egy szuper megoldás, csak csinálni kell. És megveregethetitek azért is, mert most, hogy sokan szembesültetek vele, hogy hoppá, itt tényleg van dolog, rengetegen, tényleg rengetegen kezdtetek el velünk közösen gátozomtornázni a Költözz vissza a testedbe! kihívás keretében (Ha erről most lemaradtál, ne csüggedj, bármikor elvégezheted a Gátizom-regeneráló tanfolyamunkat a kihívás keretein kívül is.)

Szóval szuperek voltatok az őszinteséggel, és szuperek vagytok azzal is, hogy tesztek magatokért!


További olvasmányok és néznivalók:

Mit tapasztalhatsz a terhesség alatt?
Mit tapasztalhatsz a szülés után?
Mit tapasztalhatsz a menopauza alatt és után?
Mikor fordulj szakemberhez, és hová? 

Beszélgetés Jakus-Kruchió Évi gyógytornásszal 
Beszélgetés Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyásszal

Költözz vissza a testedbe és rakd rendbe a gátad!